Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Копривната треска и отокът на Квинке също се проявяват в жегите

Ако по кожата изведнъж се появят бледорозови мехури, това е копривна треска. Тя винаги идва вне­запно, като реакция на организма към определени алергени. Особено често човек се сблъсква с нея в началото налятото. Отокът на Квинке пък прилича на заушка.

Обривите при копривна треска сърбят и парят като при допир от коприва – оттук и наименовани­ето. Обривите се различават по размер и могат да се задържат от един час до един ден.

Отокът на Квинке също прилича на копривна треска, но тук образуванието се разполага под ко­жата, а не върху нейната повърхност. Това е дълбок оток около очите и устните, понякога и в другите органи. Ако такъв оток възникне на гръкляна или езика, може да се затрудни дишането, почти до за­душаване – такова състояние е опасно за живота.

А ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ПРЕДИЗВИКВА КОПРИВНАТА ТРЕСКА И ОТОКА НА КВИНКЕ?

И копривната треска, и отокът на Квинке са резултат от повишена пропускливост на кръвонос­ните съдове и остър оток около тях. Причината може да е алергична реакция към някои растения, към някои химични вещества, съдържащи се в опре­делени продукти, към ухапване от насекоми или към слънчево изгаряне.

В някои случаи е невъзможно да се открие при­чината. При острата копривна треска обривът остава цели шест седмици. Най-разпространените причини са инфекциите и алергиите към определени растения, продукти и някои лекарства – цветният прашец, ядките, шоколадът, рибата, доматите, яйцата, пресните горски плодове и млякото.

Суровата храна по-често става причина за въз­никване на отоци. Но някои хранителни добавки и консерванти също могат да предизвикат обрив.

От лекарствата, които могат да повлекат след себе си копривна треска или оток на Квинке, са аспиринът и редица други противовъзпалителни средства, както и против високо кръвно.

Хроничната копривна треска, в съчетание с отока на Квинке, може да окаже негативно влияние на вътрешните органи – белите дробове, мускули­те и стомашно-чревния тракт. Симптомите са; болезнени усещания в мускулите, затруднено ди­шане, повръщане и диария. Най-доброто лечение на копривната треска и отока на Квинке е откриване и отстраняване на причината за тяхното възник­ване. Но това невинаги се постига. По принцип за ликвидиране на симптомите дерматолозите пред­писват антихистаминни препарати. Те могат да се приемат и като профилактика. Хроничната копривна треска може да се потисне с комбинация от лекар­ства. Ако антихистаминните препарати не дадат облекчение, лекарите предписват кортикостероиди. В тежките случаи се поставя инжекция адреналин или кортизон.

Самостоятелно можете да си налагате студени компреси на засегнатите части от кожата.

Страдащите от тези нарушения е добре да рабо­тят и спят в помещения, охлаждани с климатик.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *