Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Позитивно мислене – ползи за здравето и съвети

Хигиената на мислене може да се отрази позитивно не само на психическото, но и физическото здраве

Позитивно мислене
Положителното мислене и поглед над обстоятелствата са неща, които можете съзнателно да внедрите в живота си

Да мислиш позитивно означава да запазиш оптимистичен поглед над нещата дори, когато си изправен пред трудна ситуация. Според Даниел Касиопо, доктор по приложна психология, позитивно мислене е да имаш адаптивна мисъл. Положителен начин на мислене има човек, който възприема пречките като възможности и има надежда за добър резултат.

Прекарването на време в песимистични възгледи за себе си или света, и намирането на най-лошото във всичко, са признаци на негативно мислене. Хората, които мислят позитивно не блокират всички негативни емоции или мисли по време на провал, стрес или самота, но знаят, че имат силата да преодолят тези моменти на несгода.

Важно е да се отбележи, че прекомерните количества лоши мисли и черногледство може да са признак за по-дълбоки проблеми с психичното здраве. Ако чувствате, че негативните мисли и емоции във вас минават границите на нормалното, потърсете помощ от специалист.

 

Ползите от позитивното мислене:

  • Превенция на депресивни състояния
  • Подобрява и създава нови социални взаимоотношения
  • Подобрява качеството на живот
  • Помага за справяне със стреса
  • Намалява уязвимостта при разочерование

Освен на психиката, позитвното мислене се отазява благоприятно и на физическото здраве.

  • Намалява риска от сърдечни заболявания
  • Намалява шанса за развиване на хипертония
  • Подобрява плодовитостта при жените
  • Намалява риска от хронични заболявания

 

Съвети, които могат да ви помогнат да мислите позитивно:

Положителното мислене и поглед над обстоятелствата са неща, които можете съзнателно да внедрите в живота си, като насочвате мислите и чувствата си в по-оптимистична насока.

„Култивирането на по-позитивна перспектива и начин на мислене не се случва за една нощ. Това е нещо, което се практикува през целия живот и идва с желание и усилие” споделя д-р Касиопо.

 

  1. Не затормозявайте ума си с прекомерни количества негативна информация

Въпреки че социалните мрежи предоставят много предимства, като създаване на нови контакти и получаване на подкрепа от близки, те също така могат да повлияят отрицателно на психика. Неприятните новини и социалното сравнение, което мозъкът ви прави подсъзнателно, могат да имат негативен ефект върху способността ви да мислите позитивно. Също така прекаляването със социалните мрежи е в състояние да понижи самочувствието. Ограничаването на отрицателните новини и социалните мрежи ще ви помогне да се концентрирате над настоящето и да намалите негативизма.

 

  1. Представяйте си своето най-добро „аз“ всеки ден

Като си представяте възможно най-добрия вариант на себе си за 5 минути на ден в продължение на 2 седмици, може да подобрите емоционалното си здраве и способността да мислите позитивно. По време на всяка сесия изграждайте образ на себе си, към който се стремите от гледна точка на личностно и професионално развитие. Тази дейност ще ви насърчи да мислите, какъв искате да бъдете, като същевременно ще помогне за постигането на „най-доброто аз”. Способността да вярвате в себе си и позитивното мислене са тясно свързани.

 

  1. Обградете се с позитивно мислещи хора

Хората, с които често прекарвате време, ви оказват силно влияние, което означава, че техният начин на мислене може да се отрази и на вашите виждания за живота. Отрицателните мисли може да ви обезкуражават, но с компания от позитивни хора, много по-лесно ще ги преодолеете. Положителното мислене на хората около нас често ни вдъхновява да се надяваме на по-добри резултати и по-добро бъдеще.

 

  1. Обърнете внимание на източника на негативните помислии си изградете хигиена на мислене

За да се разсейвате от отрицателните мисли, съзнатено се ангажирайте с настоящето. Оделете време да помислите и да оцените положителните неща в живота си. Обърнете внимание кога започват да се прокрадват негативните настроения и емоционални състояния. Това ще ви помогне да откриете източника на проблема и да се справите с него по-бързо и ефективно. Повишената чувствителност към начина, по който реагирате на сутациите, ще ви помогне да преминете към по-позитивно и продуктивно мислене.

 

Заключение:

Позитивното мислене ви помага да се адаптирате към неприятни сутиации с положително отношение и да вярвате в благоприятния изход от тях. То има способността да подобри качеството на живот с многобройните ползи, който носи за психическото и физическото здраве. Всеки изпитва негативни емоции, но човекът, който мисли позитивно разбира, че те са нормално и временно явление, а не се вглабява в тях.

„Промяната на нашето мислене е умение, което се научава. Начинът да поддържаме този мироглед над живота е да бъдем отворени и адаптивни в мисленето си”, добавя още докторката.

Източник: https://insider.com

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *