ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо е толкова опасна чревната бактерия?

Най-тежки са последствията за една част от заболелите, при които се оказа, че се изработват автоантитела, които погрешно атакуват тъканта на собствения организъм. Немски учени от уни­верситета Грейфсвалд успели да обяснят причината за високата вирулентност на странния и не­известен по-рано на науката щам на чревната пръчица, предизвикал тежката епидемия в Германия. Оказало се, че тази бактерия провокира формиране на авто­антитела – защитните тела, които грешно атакуват тъканта на собствения организъм, предиз­виквайки тежки увреждания в тези тъкани.

Освен това при заболяванията, предизвикани От този щам на чревната бактерия, настъпва бло­када на малките кръвоносни съд- чета, което води до много тежко състояние на болния. Освен това и токсините, изработвани от тази бактерия, оказват деструктивно действие върху организма.

Автоантителата провоки­рат увеличаване количеството на факторите на коагулация, а това намалява осигуряването с кръв на важни части от мозъка и бъбреците. Такива антитела изра­ботват само някои пациенти. И за съжаление при тях като реакция възниква тежък уремичен хемолитичен синдром, често водещ до смърт на болния. Тези антитела се образуват на петия ден от заболяването. И тогава при уж оздравяващия човек възникват тежки увреждания на нервната система и бъбреците.

Според данни от тези специа­листи на една четвърт от болни­те с този синдром се извършва филтрация на кръвта с цел да се отделят тези антитела. Резул­татите от такава терапия се оказали доста добри.

ПОДПРАВКИТЕ, ВНАСЯНИ ОТ ИСПАНИЯ, СА ПЪЛНИ С БАКТЕРИИ

Нечуваната в историята на медицината за последните десе­тилетия епидемия от чревната инфекция в Германия принуди мно­го хора да бъдат по-внимателни към въпросите на личната хиги­ена и спазването на хигиенните правила в процеса на приготвяне на храната. Между другото, най- голямо вълнение предизвика ин­формацията за продуктите от Испания.

Тази страна доставя почти в цяла Европа ароматни билки и подправки. Оказало се, че около една четвърт от ароматните вещества и подправки, които се произвеждат в Испания, са зара­зени с различни бактерии.

Тези данни са резултат от анализ, проведен от специалисти от университета във Вален­сия. Според авторите са нужни по-строги мерки за санитарен контрол за спазване на хигиенни правила при производството на тази продукция.

Какво ли не се съдържа в тези пакетчета с ароматни и пикант­ни подправки – ентеробактерии и стафилококи, и причинители на дизентерия и другите чревни инфекции. Това въобще не е за учудване – ароматните билки кон­тактуват с тези микроорганизми в процеса на израстването им от земята. А по всяка вероятност и по време на преработката и опаковането, смятат испански изследователи.

Ако в крайна сметка много оби­чате подправките, най-добре ги подлагайте на термична обработ­ка, т.е. поставяйте в ястията, когато още ги приготвяте.

Материалът е от в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *