Опасно е да се ръкувате с хора, които имат по ръцете си брадавици

Една наша колежка има много брадавици по ръцете. Но тя не бърза да ги премахва, а ние се стараем да избягваме рькуването с нея. И тя, горката, сигурно се обижда. Моля да ни отговорите, имаме ли основание да се страхуваме?

Маргарита Попова – София

Вашите опасния са напълно обосновани. Безобид­ните на пръв поглед брадавици всъщност са човешки папиломен Вирус. А той, при наличие на предразпола­гащи фактори, може да се прехвърли върху вашите длани. Тези предразполагащи фактори са понижен имунитет, повишено изпотяване на кожата и т.н.

Основният път на заразяване е контактно-бито- вият: чрез ръкостискане, чрез предмети на бита, дори чрез ръчките на вратите, особено облите. Ако вашата колежка има драскотини и цепнатини, рискът от заразяване се повишава.

Като се внедри в кофата, вирусът прониква В епи­телните клетки и започва да се размножава в тях, разкъсвайки тяхната обвивка и разпространявайки се навън. От момента на заразяването до появяването на симптомите на заболяването могат да минат от една седмица до… няколко години.

Брадавиците се лекуват успешно – с радионож, с електрокоагулация, с лазер, с течен азот.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *