Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как е правилно да се направи PCR тест за COVID-19 и защо резултатът може да е грешен?

Специалист обяснява как трябва да се подготвите правилно, ако имате симптоми на COVID-19 и ви предстои PCR тест


PCR е намазка, която трябва да се направи, за да се открие вирус в орофаринкса или назофаринкса. Следователно, ако подозирате COVID-19, този анализ ще ви се предпише. Въз основа на резултатите от него се взема решение за прилагането на спешни мерки, а именно дали са необходими самоизолация и подходящо лечение.

Без храна и вода

Чувствителността на PCR анализа е 80%, следователно отрицателният тест все още не показва 100% отсъствие на коронавируса. Освен това е известно, че останки от вируса могат да бъдат открити в рамките на седмици. Резултатът в този случай е възможно да е положителен, въпреки факта, че човекът вече не е болен и не отделя вируса. Случва се и обратното: при отрицателен резултат в организма има инфекция. Не трябва да забравяме и за човешкия фактор, а именно – сгрешен анализ.

Пациентите не винаги знаят какво трябва да направят преди тестване:

• за да получите надежден резултат 3 часа преди да вземете цитонамазка, не трябва да ядете, да пиете и да миете зъбите си;

• това правило важи и за дъвките;

• няколко дни преди изследването трябва да спрете приема на алкохолни напитки.

M и G

В допълнение към PCR теста се прави тест за антитела, за да се потвърди диагнозата. По наличието на антитела от клас IgM може да се съди, че човек наскоро е заразен с вирус. Наличието на антитела от клас IgG показва, че са изминали две до три седмици от момента на заразяване. И двете обаче не гарантират, че пациентът е развил защитен имунитет. За да го определите, проверете за наличие на антитела срещу RBD.

Д-р Мария Коломенцева

Рецептор-свързващ домен (RBD) е протеинова структура, разположена върху короналните шипове на вируса. Той свързва своя S-протеин с протеините на човешка клетка – не с цялата повърхност, а само с нейния край, който прилича на самите шипове, които правят вируса да изглежда като слънчева корона по време на затъмнение. Човешкият имунитет открива рецептор-свързващите домени на вируса и развива анти-RBD антитела в отговор, блокирайки ги и по този начин предотвратявайки навлизането на вируса в клетките.

Прогноза за бъдещето

За потвърждаване на диагнозата се препоръчват тестове за антитела срещу RBD. Освен това, резултатите от изследванията помагат да се вземат решения относно необходимостта от ваксинация . Ако антителата срещу RBD вече са в тялото, ваксинацията може да бъде отложена. Тези тестове позволяват на лекарите да оценят ефективността на ваксинацията, а именно да определят силата и продължителността на имунитета след процедурата.

Има и друг момент: работодателят, въз основа на проверка на екипа за наличие на антителата срещу RBD, може да идентифицира онези служители, които са максимално защитени и са в състояние да работят в офис или на друго работно място, без опасност от инфекция за себе си и за околните.

Необходимите антитела може да не се произвеждат в достатъчни количества дори след предишно заболяване. Това най-често се случва, ако коронавирусът е лек. Освен това антителата могат да изчезнат в рамките на 6 месеца от заболяването. С течение на времето броят им намалява при всички оцелели от COVID-19.

Полезната информация е на д-р Мария Коломенцева – педиатър, генерален директор на мрежата клиники на Nearmedic и е публикувана в сайта kp.ru.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *