ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Инконтиненция: пълно ръководство за лечение, хигиена и комфорт

По едно или друго време в живота си, без значение дали са млади или стари, много жени могат да се сблъскат с проблем, наречен уринарна инконтиненция


Защо се случва? Това нормално ли е? Защо хигиената е важна? Как да изберете най-добрите хигиенни продукти? Възможно ли е да си осигурите комфорт, незабелязанo от другите? Лекува ли се уринарната инконтиненция, и ако – как? Ние отговаряме на всички ваши въпроси!

Какви са причините?

Инконтиненция е неволно отделяне на урина във всякакви обеми, който не може да бъде контролиран. Може да възникне поради различни проблеми с пикочните пътища, отслабване на връзките в тази област или някои промени в нервната система, които провокират неконтролирано свиване на пикочния мехур.

При някои жени инконтиненцията може да се появи по време на бременност, след раждане, в резултат на менопауза, стрес, свързани с възрастта промени, редица заболявания и характеристики на тялото.

Това нормално ли е?

Важно е да разберете, че това наистина е много често срещан проблем. До 52 процента от всички жени могат да получат стрес инконтиненция (внезапни движения, кашлица, физическо натоварване и дори смях) или спешна инконтиненция на урината (грубо казано, невъзможността да се „изтича до тоалетната“).

Следователно е нормално жените от време на време да се изпускат. Няма нищо ужасно или срамно в това, което се случва. Уринарната инконтиненция обаче, разбира се, не е физиологична норма и изисква задължителна консултация със специалист, точна диагноза и търсене на подходящи решения, ако не е инцидентно явление.

Диагноза

Важно е да определите вида на уринарната инконтиненция, която имате, а симптомите ще подскажат на лекаря от кой тип е тя.

Диагностичният процес ще започне с подробна анамнеза и физически преглед. Може да бъдете помолени да направите нещо просто, като например да се изкашляте.

След това лекарят вероятно ще препоръча:

– Анализ на урината. Проба от урината се проверява за признаци на инфекция, следи от кръв или други аномалии.

– Дневник на пикочния мехур. В продължение на няколко дни записвате какво количество течности изпивате, колко пъти уринирате, количеството произведена урина, дали сте имали желание за уриниране и броя на епизодите на инконтиненция.

– Остатъчно измерване. От вас ще се иска да уринирате в контейнер, който измерва отделянето на урина. След това лекарят проверява количеството остатъци от урина в пикочния мехур с помощта на катетър или ултразвуков тест. Голямо количество остатъци от урина в пикочния мехур може да означава, че имате запушване на пикочните пътища или проблем с нервите или мускулите на пикочния мехур.

Ако е необходима допълнителна информация, може да ви се препоръча да направите и други изследвания, като уродинамични тестове и ултразвук на таза. Тези тестове обикновено се правят, ако обмисляте операция.

Лечение

Лечението на уринарната инконтиненция зависи от вида на инконтиненцията, тежестта и основната причина. Може да е необходима комбинация от лечения. Ако има основно състояние, което причинява симптомите, вашият лекар първо ще лекува първо него.

Като за начало, лекарят вероятно ще предложи най-малко инвазивното лечение и ще премине към други възможности, само ако тези техники се провалят.

Поведенчески техники

Вашият лекар може да препоръча:

Трениране на пикочния мехур за забавяне на уринирането, след като получите желание за изпразване. Може да започнете, като се опитате да задържите 10 минути всеки път, когато почувствате желание за уриниране. Целта е да удължите времето между отиването до тоалетната, докато не уринирате поне на всеки 2,5 до 3,5 часа.

Двойно изпразване, за да ви помогне да се научите да изпразвате пикочния мехур по-пълно. Така ще избегнете „преливането“ по време на инконтиненция. Двойно изпразване означава уриниране, след което изчаквате няколко минути и опитвате отново.

Планирано ходене до тоалетната, за да уринирате на всеки два до четири часа, вместо да чакате необходимостта да отидете в последния момент.

Управление на течностите и диета, за да си върнете контрола върху пикочния мехур. Може да се наложи да намалите или да избягвате алкохола, кофеина или киселите храни. Намаляване консумацията на течности, отслабването (на килограми) или увеличаването на физическата активност също могат да облекчат проблема.

Упражнения за мускулите на тазовото дъно

Вашият лекар може да препоръча често да правите тези упражнения, за да укрепите мускулите, които помагат за контролиране на уринирането. Известни също като упражнения на Кегел, те са особено ефективни при стрес инконтиненция, но могат да помогнат и при спешна инконтиненция.

За да правите упражнения за мускулите на тазовото дъно, представете си, че се опитвате да спрете потока на урината. Тогава:

– Стегнете (свийте) мускулите, които бихте използвали, за да спрете да уринирате. Задържте за пет секунди, след това се отпуснете за още пет секунди. (Ако това е твърде трудно, започнете, като задържате за две секунди и отпускате за три секунди). Работете до задържане на контракциите за 10 секунди наведнъж.

– Стремете се към поне три серии от 10 повторения всеки ден.

За да ви помогне да идентифицирате и свиете правилните мускули, вашият лекар може да ви предложи да работите с физиотерапевт или да опитате техники за биологична обратна връзка.

Електрическа стимулация

Електродите временно се вкарват в ректума или влагалището, за да стимулират и укрепят мускулите на тазовото дъно. Нежната електрическа стимулация може да бъде ефективна при стрес и спешна инконтиненция, но може да се наложи многократно лечение в продължение на няколко месеца.

Лекарства

Лекарствата, често използвани за лечение на инконтиненция, включват:

• Антихолинергици. Тези лекарства могат да успокоят свръхактивния пикочен мехур и да бъдат полезни при спешна инконтиненция.

• Алфа блокери. При мъже с инконтиненция, по повод или препълване на мехура, тези лекарства отпускат мускулите на шийката на пикочния мехур и мускулните влакна в простатата. Така се улеснява изпразването на пикочния мехур.

• Локален естроген. При жените прилагането на ниски дози локален естроген под формата на вагинален крем, пръстен или пластир може да помогне за тонизиране и подмладяване на тъканите в уретрата и вагиналните зони. Системният естроген – приемането на хормона като хапче – не се препоръчва при уринарна инконтиненция, защото може да я влоши.

Медицински устройства

Устройствата, предназначени за лечение на жени с инконтиненция, включват:

1. Уретрална вложка – малко, подобно на тампон устройство за еднократна употреба, поставено в уретрата преди определена дейност, която може да предизвика инконтиненция. Вложката действа като запушалка за предотвратяване на изтичане и се отстранява преди уриниране.

2. Песар – твърд пръстен, който поставяте във влагалището си и носите през целия ден. Устройството обикновено се използва при жени, който има пролапс, който причинява инконтиненция. То помага за задържане на пикочния мехур, който се намира близо до влагалището, за да се предотврати изтичането на урина.

Хирургия

Ако други лечения не работят, няколко хирургични процедури могат да премахнат проблемите, които причиняват уринарна инконтиненция. Те се прилагат по преценка на лекар и според състоянието на човека, който има уринарна инконтиненция.

Какви хигиенни продукти да изберете?

Разбира се, първият инстинкт на повечето жени е да използват обичайните дамски превръзки. Това обаче не се препоръчва. Обикновените превръзки са предназначени за менструален поток: доста плътна, бавно течаща течност с наличие на съсиреци.

За инконтиненция трябва да се използват специални урологични подложки поради следните причини:

– те са проектирани да абсорбират голям обем течност с висока скорост на отделяне;

– помагат за предотвратяване на дразненето в интимната зона, тъй като те не само абсорбират урината, но и премахват нейните следи от кожата;

– абсорбират добре характерната миризмата, което ви позволява да скриете проблема от другите;

– произвеждат се в различни форми и размери, като се вземат предвид особеностите на начина на живот и нивото на активност на жените.

Урологичните подложки са направени от хипоалергенни материали, спомагат за поддържането на правилния баланс на pH в интимната зона, предпазват кожата от дразнене и имат антимикробен ефект.

Те имат анатомична структура, перфектно прилепват към тялото и не създават усещането за „памперс за възрастни“, не се забелязват и от другите. Благодарение на супер абсорбиращия слой и сигурен метод на закрепване, те абсорбират целия обем урина, предотвратявайки течове или лоши миризми. Могат да се използват както при проблеми с инконтиненцията, така и по време на обилна менструация, след раждане и гинекологични операции.

Инконтиненция и хигиена на кожата

Защо хигиената е толкова важна?
Кожата в интимната област на жените е нежна и уязвима. А инконтиненцията може да я направи още по-слаба. Това може да се случи, ако влагата от урина остане върху кожата. Тогава кожата не може да образува защитна бариера. В резултат на това може да започне да се разранява лесно. След като кожата се нарани, бактериите могат да навлязат и да причинят неудобен обрив.

Защо не бива да се използва обикновен сапун?

Сега може би си мислите, че редовното миене ще реши проблема. Но ако често почиствате кожата с нормален сапун и вода, това ще влоши ситуацията. Измиването със стандартен сапун може да изсуши кожата и да я отслаби още повече. Това може да причини обрив, който в комбинация с инконтиненцията, намалява способността на кожата да предотвратява инфекции.

Сухите кърпички за еднократна употреба могат да помогнат за минимизиране на риска от кръстосана инфекция, която понякога може да възникне от ползването на кърпи за многократна употреба.

Мокрите кърпички за еднократна употреба са много удобни, тъй като осигуряват бърз и лесен начин да се почувствате освежени.

Продукти без изплакване (сапуни и гелове)

. Те са меки, приятно ароматизирани и имат допълнителното предимство да овлажняват и защитават кожата. Не е новина, че инконтиненцията може да причини неприятни миризми, които след това могат да накарат човек да се чувства засрамен и да му е неудобно. Важно е обаче да не се използват прекалено парфюмирани продукти, които просто маскират миризмата.

Чувствайте се свободни от това, което се случва с тялото ви и не забравяйте, че правилният избор на хигиенни продукти може да направи живота с инконтиненция комфортен, осигурявайки ви обичайното ниво на активност, спокойствие и самочувствие!

Източник: www.mayoclinic.org, www.tena.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *