Хранителни стойности за бременни жени

През цялата си бременност жената трябва да се грижи правилно за своето хране, тъй като това има пряко влияние върху развитието на плода. Вначалните месеци на бременността качеството на хранене е много важно. С течение на времето и с напредване на бременността трябва да се объре внимание и на количеството употребявана храна.

Една жена трябва да разбере, че по време на бременност нейното тяло се сблъсква с високи изисквания за хранене, това се случва за да се гарантира правилното развиване на плода. Бременната жена трябва да увеличи дневния прием на калории в началото на бременността с 150 калории, а с течение на времето до края на бременността с 250 на ден. Увеличението на калориите трябва да бъде в здравослоне форма, например чаша мляко през първото тримесечие, което може да бъде комбинирано с палче плод или резен хляб през последните месеци. Бременната жена също така трябва да увеличи приема на протеини с 10 грама на ден, както и на въглехидрати и мазнини. Увеличаването на приема на витамини и минерали по време на бременността също е от съществено значение и най-вечее много важно да се обърне внимание на увеличението на фолиевата киселина, калция и желязото.

При бременните жени се прехвърля голямо количество калций от тялото на жената към плода с цел да се помогне за формирането на костите и зъбите при бебето. През първите шест месеца калция, които приема жената се съхранява в собствените и кости, едва през седмия месец  бебето започва да черпи от запасите на майка си, тъй като на този етап скелетния растеж достига своя връх. Точно в този етап от бременността си майкато значително трябва да увеличи приема на храни с високо съдържание на калций. В противен случай рискува да увреди собствените си зъби и кости.

Желязото е важно хранително вещество, тъй като заема важно място в образуването на кръвта, трябва да се приема в големи количества по време на бременността. Това трябва да е така, защото през това време не само се формират червените кръвни клетки при бебето, но и обема на кръвта при майката се увеличава. Консумацията на желязо трябва да става най-вече чрез месо, риба, яйчен жълтък, зеленчуци и пълнозърнести продукти.

Фолиевата киселина известна още като витамин В9, е още едно хранително вещество, чиито прием трябва да бъде увеличен по време на бременност. Фолиевата киселина е необходима за правилното развитие на централната нервна система на плода, а също така предотвратява развитието на дефекти на невралната тръба. Ако сте планирали да имате бебе е най-добре да започнете приема на храни богати на фолиева киселина по-рано.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *