ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

4 признака, че вече сте имали коронавирус

Полезен материал за тези, които подозират, че са прекарали коронавирус без да разберат

коронавирус
Тест за антитела – най-сигурният начин да разберете дали сте прекарали COVID-19

В началото на пандемията, когато лекарите нямаха много информация, се разпространяваше всичко ново, което те научаваха. Така в масовото съзнание заседнаха симптоми, които днес не се считат за специфични при коронавирус. Това включва, наред с други неща, загуба на обоняние, усещане за парене и сърбеж на кожата на гърба, болка в гърдите, силна слабост, дори за един ден. Дотук изброените, както и други, които могат да се добавят, не са надеждни признаци на коронавирусна инфекция.

Ако се съмнявате, че имате коронавирусна инфекция или сте я имали преди, тествайте се за антитела от клас IgG и IgM. Още по-добре – консултирайте се със специалист преди да отидете в лабораторията.

Антитела при COVID-19

Най-важният и най-надежден признак е наличието на значително количество антитела IgM/IgG при коронавирус в кръвта10-12 дни след началото на заболяването.

Антителата от клас G (или накратко IgG) са антитела с памет, които показват, че нашата имунна система е запозната с инфекцията. При пациенти, претърпели коронавирусна инфекция, антителата от този клас се появяват до 10-12-ия ден от началото на заболяването. Поради тази причина тестът за антитела е безполезен в самото начало на заболяването.

Липса на антитела от клас М при коронавирус

Също толкова важен признак е липсата на значителни количества антитела от клас М при COVID-19 в кръвта след 14-21 дни от началото на заболяването. Антителата от клас М (или накратко IgM) са протеини, които имунната система използва, за да атакува патоген, който наскоро е разпознала. По този начин, високият IgM при коронавирус е индикация, че все още сте болни, или току-що сте започнали да се възстановявате.

Само наличието на високи стойности на IgG ще покаже със сигурност, че сте имали коронавирусна инфекция.

Изследване на секрет

Сравнително важен признак е, че имате положително изследване на секрет (взима се от гърлото) при COVID-19. Това изследване се прави в ранните дни на остро дихателно заболяване. Всъщност, този симптом се счита за относително важен, тъй като точността на бързите тестове с тампони е ниска. Те дават както фалшиво положителни (посочват инфекция, когато няма инфекция), така и фалшиво отрицателни резултати (показват, че няма инфекция, въпреки че всъщност има такава). Следователно, доскоро пациентите правеха няколко такива теста подред и със стабилен положителен резултат можеше да се заключи, че наистина има коронавирусна инфекция. В момента на пациентите се препоръчва да проверяват чрез изследване на кръвта антителата от клас M и G на 10-12-ия ден от заболяването.

Имали сте пневмония (съмнителен признак)

Имали сте пневмония, потвърдена с рентген или КТ, но имате отрицателни тестове за коронавирус. Доскоро се смяташе, че коронавирусът причинява само двустранна пневмония. Оказа се, обаче че може да причини и едностранна пневмония. Някои пациенти вярват, че са имали коронавирус само въз основа на рентгенови или КТ данни, но за поставяне на диагнозата се изисква отново тест за антитела.

Ако са изминали поне 12 дни от началото на заболяването, направете тест за антитела и със сигурност ще разберете дали пневмонията е била причинена от коронавирус. Но не се изненадвайте, ако антителата са отрицателни: има много патогени на пневмония и това не винаги са вируси.

Източник: kp.ru

витамини
За силен имунитет: Витамин D3, селен, цинк и витамин С

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *