ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Тест за киселинност в стомаха: опасно ли е отклонението от нормата?

Висока или ниска киселинност в стомаха – какъв риск за здравето крият колебанията? Има ли значение тази норма и как се коригира стомашното pH?

киселинност в стомаха
На среща с гастроентеролог и след тест за киселинност в стомаха много пациенти могат да чуят диагноза, свързана със стомашната киселина. Какво е хиперацидност и как се лекува обяснява гастроентероложката Зухра Алиева.

Киселинност – какъв е смисълът?

Както отбелязва специалистката, киселинността в стомаха е характеристика на концентрацията на солна киселина в стомашния сок, която се измерва с pH единици. Солната киселина се произвежда париеталните клетки на стомашната лигавица в секреторна мрежа, наречена каналикули, преди да навлезе в лумена на стомаха.

В гастроентерологията има няколко вида pH среда:

– повишена (максимално рН 0,86);
– ниска (минимално рН 8,3);
– неутрална или нормална (1,5-2,0 рН.).

„Само последният вид се счита за здравословен. В нормална pH среда стомашно-чревният тракт бързо и добре усвоява постъпващата храна, неутрализира токсините и инфекциите, които влизат с нея. Ако киселинният индикатор се отклонява в която и да е посока, човекът започва да изпитва неприятни симптоми “, отбелязва терапевтката.

Повишена киселинност

„Състояние, при което концентрацията на киселина в стомаха надвишава нормата, се характеризира като повишена киселинност. Мъжете имат един и половина пъти повече париетални клетки от жените – до 1260 милиона клетки. Затова силният пол е по-склонен към заболявания, свързани с висока киселинност“, казва Зухра Алиева.

Причините за развитието на повишена киселинност на стомаха са следните:

– небалансирана и нездравословна диета (мазни, пържени и пикантни храни, пушени меса, бързо хранене, нередовен прием на храна, преяждане, строга диета);
– прием на лекарства, които засягат
стомашната лигавица (нестероидни противовъзпалителни средства, хормонални лекарства, цитостатици);
– отрицателно въздействие на хроничния стрес;
– лоши навици (пушене, злоупотреба с алкохол);
– хормонални промени в тялото (бременност, пубертет, менопауза);
– метаболитни нарушения.

Всички тези причини и фактори имат дразнещ ефект върху стомашната лигавица. В отговор на дразненето, теменните клетки на стомаха започват интензивно да произвеждат повече солна киселина.

Този проблем се изразява в следното:

– болка в епигастриума; синдромът на болката е тъп, болезнен по характер и най-често се появява 1,5-2 часа след хранене;
– киселини в стомаха (парене веднага след хранене);
– гадене до повръщане, което се появява 15-20 минути след хранене;
– оригване на кисело съдържание;
– често смущаващи чревни колики;
– отлагане на сиво-бяло покритие върху корена на езика;
– повишена раздразнителност;
– тежест в стомаха – усещане за препълване на храносмилателния орган дори след малко количество храна и лека закуска;
– излишъкът от киселина може да се прояви като диария или, обратно – запек, подуване на корема, намален апетит.

Също така е важно правилно да се оценят рисковете. „Постоянното излагане на солна киселина върху околните тъкани постепенно ги унищожава. Лигавицата се възпалява, по нея се появяват ерозии”, казва Зухра Алиева.

„Навикът да се поглъща храна твърде бързо също има отрицателно въздействие. Недостатъчно навлажнената със слюнка, лошо сдъвкана хранителна буца, която съдържа твърде големи частици, попада в стомаха и това представлява тежест за храносмилателната система. За смилането на такава храна стените на стомаха са принудени да произвеждат повече солна киселина, отколкото при нормална диета. Повишеното производство на солна киселина повишава киселинността на стомашния сок“, обяснява Алиева.

Сред често срещаните последици от повишената киселинност са:

– гастрит;
– язви и ерозивни и язвени лезии;
– стомашно-чревно кървене;
– не-язвена, функционална диспепсия;
– гастродуоденит.

„Самолечението и облекчаването на симптомите могат само да влошат хода на заболяването, тъй като първо трябва да се постигне нормално pH. За да се предотврати влошаване хода на заболяването, е важно своевременно да се потърси медицинска помощ. Въз основа на резултатите от теста и текущото състояние на пациента, специалистът ще избере как да лекува повишената киселинност“, казва терапевтката.

Обикновено лечението включва прием на ензими, антисекреторни агенти (по-специално инхибитори на протонната помпа), антиациди, гастропротектори, симптоматична терапия (за облекчаване на болката) и спазване на специална диета.

Правилното хранене е важна част от препоръките за това как да се нормализира киселинността в стомаха. Мазни и пушени ястия, гъби под всякаква форма, мариновани и пресни зеленчуци, лук и чесън трябва да бъдат изключени от диетата. Менюто се препоръчва от гастроентеролог и се коригира по време на лечението.

Ниска киселинност

„Състояние, при което концентрацията на киселина в стомаха е под нормата, се характеризира като ниска киселинност. Според някои съобщения от практикуващи европейски и американски гастроентеролози, 75 процента от хората на 70 и повече години имат този проблем.

Основната причина за ниската киселинност в стомаха е намаленото производство на солна киселина, продукт на париеталните екзокриноцити на фундалните жлези“, казва специалистлата.

Факторите, водещи до намаляване производството на солна киселина, включват:

– инфекция на стомаха с бактерията Helicobacter pylori (за да си осигури оцеляването, тя неутрализира стомашната киселина с водороден нитрид);
– забавяне на метаболизма поради хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза);
– рак на стомаха и / или лъчетерапия, която засяга този орган;
– панкреасни невроендокринни тумори (островчета на Лангерханс);
– липса на цинк в организма;
– дефицит на тиамин (витамин В1) и ниацин (никотинова киселина или витамин РР);
– нездравословна диета или силно ограничителни диети, моно диети;
– прекомерен прием на въглехидрати;
– възпалително заболяване на червата с общ инхибиторен ефект върху секрецията на солна киселина;
– стрес и хронична депресия;
– цьолиакия (непоносимост към глутен);
– напреднала възраст.

Намалената киселинност в стомаха е състояние, което е изпълнено със сериозни усложнения.

„Бактерицидният ефект на стомашния сок намалява, което може да доведе до инфекция и възпаление на червата и дори до обща инфекция на тялото чрез кръвоносната система. Това състояние засяга процеса на храносмилане и състоянието на имунната система. Неусвоените протеини „подкисляват“ кръвта (поради което се губи и здравината на скелетните тъкани) и умножават нивото на азот и урея в кръвта. Това увеличава натоварването върху черния дроб и бъбреците. А липсата на цианокобаламин (витамин В12) и фолиева киселина в организма води до развитието на мегабластна анемия (болест на Адисън – Бирмер) с многобройни неврологични прояви”, казва Зухра Алиева.

Проблемът може да бъде разпознат по следните признаци:

– оригване, което мирише и на гнило и създава неприятно усещане в устата;
– киселини в стомаха;
– лош дъх;
– нарушение на изпражненията, особено запек;
– гадене с повръщане;
– когато в изпражненията се вижда несмляна храна;
– остри спастични болки в стомаха;
– липса на апетит;
– подуване на корема и метеоризъм.

При ниска стомашна киселинност основното лечение е насочено към премахване на 3 основни проблема, които забавят производството на солна киселина и водят до усложнения:

– възстановяване на жлезите и стимулирането им към активно функциониране;
– елиминиране на всякакви заболявания на стомашно-чревния тракт;
– унищожаване на патогенна бактериална флора.

„Терапията е сложна. Лекарите поставят диетичното хранене на първо място, последвано от прием на лекарства. Заместителната терапия също дава добри резултати. Представена е от комплекс от препарати, съдържащи ензими на стомашния сок. Важно е, че въпреки подобни симптоми, като киселини, лечението с антиациди и антисекреторни лекарства в случай на ниска киселинност е неприемливо. То не само няма да даде очаквания ефект, но може значително да влоши състоянието на пациента“, заключава Алиева.

Източник: kp.ru

alkazone-алказон
АЛКАЗОН – направете си алкална вода у дома бързо и лесно

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *