Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Разликата в кръвно между дясната и лявата ръка – ранен признак на инсулт и инфаркт?

Не всеки си задава въпроса дали разликата в кръвното налягане на ръцете е болест или физиологична норма


Това е така, защото днес почти никой не мери кръвното и на двете ръце – нито лекари, нито дори студентите по медицина.

Повечето хора, които могат да го правят сами, измерват кръвното налягане на едната ръка. Но това не е напълно правилно. Доста често показателите се различават в различните ръце, което може да се счита както за норма, така и за патология, показваща наличието на сериозни заболявания. Затова е добре от време на време да се мери кръвното не само на лявата, но и на дясната ръка.

Възможно е в интернет да намерите препратки към факта, че близо половината от хората, които имат добре изразена разлика в кръвното между лявата и дясната ръка (повече от 20 mmHG) умират в рамките на 10 години. След като прочетат нещо такова, онези които действително имат такава разлика, изпадат в паника, започват да се самолекуват и да се притесняват от някаква несъществуваща болест. Всъщност, само в 15-20% от случаите разликите в кръвното налягане в различните ръце изисква лечение.

На първо място, трябва да се консултирате с терапевт. След като проучи медицинската ви история и направи предварителен преглед, лекарят ще определи причината и ще избере оптималното лечение за нейното елиминиране. Ако е необходимо, той ще насочи пациента към консултация със съдов хирург, кардиолог или невролог. Точната диагноза и адекватната терапия не само ще върнат кръвното в норма, но и ще предотвратят развитието на тежки усложнения.

Норма или болест: как да разберете?

Ако при измерване на кръвното налягане откриете разлики между резултата в лявата и дясната ръка, тогава анализирайте ето тези факти:

1. Размер на разликата: Малка разлика (до 10 mmHG) се счита за приемлива. Колкото по-голяма е разликата, толкова по-голяма е и вероятността от патология

2. Възраст. По-често има разлика в налягането върху лявата и дясната ръка при юноши и възрастни хора.

3. Лява или дясна. По-въсокото кръвно на ръката, която е работеща е нормално.

4. Извършване на физическа работа или спорт. Разликата може да е резултат от повишена физическа активност.

5. Наличие на оплаквания, неприятни симптоми и заболявания. Ако са налице, разликата в налягането е следствие от заболяването.

На тези, които измерват кръвното налягане много рядко, се препоръчва то да се извърши и на двете ръце. Хората, които правят измервания всеки ден, трябва поне веднъж месечно да отчетат показателите както отляво, така и отдясно.

Кой не трябва да се притеснява?

Физиологична норма е, когато разликата в налягането не надвишава 10 mmHG. Подобна ситуация се наблюдава при 50-60 процента от населението на нашата планета и не изисква никакво лечение. В други случаи само лекар ще може да интерпретира резултата, като вземе предвид индивидуалните характеристики на организма и медицинската история на пациента.

Коя ръка е с увеличено налягане?

При десничарите, които водят заседнал начин на живот, кръвното налягане на дясната ръка може да е по-ниско, отколкото на лявата. При левичарите, които спортуват или се занимават с физическа работа, положението е същото или поне подобно. Освен това, разликата може да се увеличи и да бъде близо до 20 mmHG. Има добре обосновано обяснение за тази ситуация. Субклавиалните вени носят кръв към ръцете: лявата идва от аортата, следователно налягането в нея е доста високо, а дясната – от брахиоцефалния ствол, където налягането е много по-ниско.

Ако човек, който предимно си служи с дясната ръка е постоянно изложен на повишена физическа активност, тогава налягането върху дясната ръка може да е по-голямо, но не трябва да надхвърля допустимите граници. Това се дължи на факта, че при систематични тренировки мускулите на десния раменен пояс стават по-плътни и увеличават обема си. В резултат на това артериите, захранващи дясната ръка, се притискат, което води до повишаване на кръвното налягане.

Кой трябва да бъде нащрек?

Ако разликата между кръвното налягане на дясната и лявата ръка е 10-20 единици или повече, тогава най-вероятно това е резултат от заболяване. Колкото по-висок е резултатът, толкова по-сериозен е проблемът.

Трябва да знаете, че при разлика в налягането между дясната и лявата ръка, това, което е по-високо, е вярно.

Защо се проявява тази асиметрия?

Някои причини за патологията могат да бъдат приблизително определени с помощта на долните твърдения. Но само специалист е в състояние да постави правилната диагноза и да предпише адекватно лечение.

– Проблем: От едната страна (няма значение коя) налягането е нормално, а от друга надвишава нормата.

Възможна причина: индивидуални особености на структурата на артериите, вегетативна дистония.

– Проблем: Повишено налягане на едната ръка и дори по-високо на другата.

Възможна причина: хипертония, вегето-съдова дистония, стресово състояние, чести отрицателни и стресови преживявания, постоянна липса на сън.

– Проблем: Налягането на едната ръка е под нормалното, а на другата е нормално или високо.

Възможна причина: Нарушение на проходимостта на артериите, които осигуряват кръвоснабдяването на ръката.

Проходимостта на артериите е нарушена, когато те са притиснати или блокирани.

Следните заболявания могат да предизвикат подобен проблем:

1. Атеросклероза – холестеролът се отлага върху вътрешната обвивка на съдовете и се образуват атеросклеротични плаки, които затварят лумена.

2. Тромбоза и тромбоемболия – вътре в съдовете се образуват кръвни съсиреци (тромби), които възпрепятстват движението на кръвта.

3. Аневризма – на кръвоносните съдове се образува разширение, което има сакуларна форма.

4. Артериит на Такаясу – това е хроничен грануломатозен васкулит, ангажиращ артериалните съдове от голям и среден калибър, предимно аортата и нейните главни главни разклонения, включително кръвоснабдяващите мозъка. Възпалителният процес обхваща средния и най-вътрешния слой (медията и интимата) на съдовете.

5. Миофасциална болка – мускулните влакна, разположени около субклавиалната артерия, стават силно компресирани и притискат артерията.

6. Доброкачествени и злокачествени тумори, които се образуват в костите или меките тъкани на рамото или гръдния кош.

7. Нараняване.

8. Оперативна интервенция, извършена върху съдовете.

Клинични прояви на патологията

• Основната причина за намаляване на налягането на едната ръка е нарушение на кръвообращението поради запушване на кръвоносните съдове.

В този случай патологията се придружава от следните симптоми:

• Силата на ръката е отслабена;

• Пръстите избледняват и стават студени, наблюдава се изтръпване;

• Кожата на върховете на пръстите, а често и на цялата ръка, може да стане синкава.

При намаляване на налягането в дясната ръка, в допълнение към горните признаци, се появяват симптоми, показващи нарушение на кръвообращението в мозъка:

• главоболие и световъртеж; гадене и повръщане;
• речеви затруднения;
• отслабване на паметта и разсейване;
• изкривено лице;
• парализа на едната страна на тялото.

Подобна ситуация се дължи на факта, че артериите, снабдяващи дясната ръка и мозъка с хранителни вещества и кислород, се отклоняват от аортата с един ствол.

Кога е необходима консултация с лекар?

Ако разликата в налягането е по-малка от 10 единици, тогава няма причина да се притеснявате и да започвате лечение. Ако този показател е 15-20 единици или повече, тогава трябва да се консултирате със семейния лекар. Специалистът ще извърши диагностика, включително редовна измерване на кръвното налягане и въз основа на получените резултати ще предпише оптималната терапия или ще насочи пациента към кардиолог, съдов хирург или невропатолог.

Терапия

Лечението на разликите в налягането може да включва:

– прием на лекарства, които разреждат кръвта и възстановяват съдовата проходимост, което спомага за подобряване на кръвообращението (лекарят избира лекарства в съответствие със заболяването, което е причинило проблема);

– физиотерапевтични упражнения, които активират кръвообращението;

– физиотерапевтични процедури.

Ако консервативното лечение не дава желания резултат, тогава лекуващият лекар препоръчва операция, по време на която се отстраняват кръвните съсиреци и атеросклеротични плаки, поставят стендове върху съдовете или увредените артерии се заменяте протези.

С навременното посещение на специалист ще бъде възможно не само да се открие причината за проблема, но и напълно да се отървете от болестта.

Прогноза

Малката разлика в кръвното налягане между двете ръце не е патология и не представлява заплаха за здравето. Ако разликата в налягането е придружена от признаци, показващи нарушение на кръвоснабдяването на мозъка, тогава може да се развие инсулт или инфаркт – опасни заболявания, които в половината от случаите водят до смърт или трайно обездвижване.

Източник: omron-rus.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *