Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Полезни храни за зъбите

Знаете ли, че има храни, които са склонни да повлияят на стоматологичното здраве добре и други, които влияят лошо.

Храните, които имат добро влияние върху вашите зъби са:

Млякото и млечните продукти
Прясното мляко, киселото мляко и сиренето са най-добрия избор на храна за да поддържате зъбите и венците си здрави. Тези храни защитават зъбния емайл, тъй като са богати на калций и фосфор.

Плодове и зеленчуци
Много плодове и зеленчуци, които имат високо съдържание на вода са полезни за здравето на зъбите и венците. Това е така, защото съдържанието на вода в тези храни разрежда ефекта на захарите, които те съдържат. Тези храни са склонни да увеличат притока на слюнка, която предпазва от кариес. Най-добрият избор на плодове и зеленчуци са тези ,които са хрупкави ябълки, круши, моркови, тиква, целина. Целината, е особено добра, защото тя насърчава допълнителното дъвчене, което масажира венците и спомага за почистването на зъбите, като по този начин ги запазва здрави.

Напитки
Обикновена питейна вода, зелен чай и други билкови чайове са добри за здравето на зъбите.ъби здраве. Тези чайове съдържат антиоксиданти, които пречат на плаката дасе натрупва по зъбите и по този начин ги предпазва от кариеси и възпаление на зъбите. Зеленият чай подтиска растежа на бактериите в устата и по този начин помага в борбата срещу лошия дъх.

Други специални храни
Пиле, други видове месо и ядки също са добри за здравето на зъбите. Също като млякото и млечните храни те са полезни с това, че помагат за изграждането на емайла.  Лукът например съдържа мощни антибактериални серни съединения, а изследвания показват, че той е склонен да убива различни видове бактерии развиващи се в устната кухина. Така че, яденето на пресен лук може да ви помогне да поддържате зъбите си здрави.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Полезни храни за зъбите

  1. Pingback: Една четвърт от младежите в България са с по 1 изваден зъб! | Лекува нет

  2. Сиртак каза:

    Незаменим е този наш български продукт – традиционното кисело мляко. Колкото повече се интересувам по темата, толкова повече се убеждавам, че той е невероятен. А сега разбрах, че и срещу кариеси бил ефективен и предпазвал венците, супер. Вижте тук има също малко информация по темата – http://www.kiselomliako.bg/health.php?content_id=7&article_id=22

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *