Какво представлява и опасна ли е снежната слепота?

Интензивната слънчева светлина може да бъде опасна не само за кожата, но и за очите. Понякога дори повече през зимата, отколкото през лятото

снежната слепота
Снежната слепота поразява незащитените очи в планината и в града

Дългосрочното излагане на отразеното от снега или леда ултравиолетово излъчване, може да причини на човек да развие „снежна слепота“. Ако трябва да използваме медицинския термин за това състояние, то това е снежна офталмия. Най-често от това страдат хората по време на експедиции до Арктика, но може да се придобие дори и в по-малко „екстремни“ географски ширини: по време на алпинизъм, туризъм или заради различни проучвания, включващи дълъг престой в планина или заснежени равнини. Снежната слепота е проблем, който възниква дори и сред хората, които живеят в села и градове, в които има сняг. Особено опасна е тя за децата и възрастните. В тази категория трябва да включим и онези, които прекарват дълго време пред монитора, както пациентите с хронични очни заболявания.

Какви са симптомите на снежната слепота?

Според Енциклопедичния речник на медицинските термини, снежната офталмия (офталмия нивалис; синоним: ледников катар, снежна слепота) се проявява чрез блефароспазъм (неволно съкращение на кръговия мускул на окото), фотофобия, сълзене, хиперемия (препълване на кръвоносните съдове, в този случай – конюнктивата – тънката прозрачна лигавица на очите) и развитието на ерозии в роговицата.

По-разбираемо и подробно описание на проявите на това заболяване откриваме в 10-ия брой на списанието „Съветска Арктика“ от 1939 г., където д-р Н. Синадски говори за предпазване на очите от отблясъците на снега в Арктика.

Малко история

„Пациентът седеше, покривайки лицето си с ръце. При прегледа се оказа, че бузите му са мокри от сълзи, кожата на лицето и клепачите имат медночервен оттенък, сякаш са били изгорени. Клепачите бяха стиснати с такава сила, че долният се беше свил до очната ябълка. Когато е помолен да отвори очи, категорично отказва. За него в този момент нямаше нищо по-страшно от светлината. Наложи се очите на болният да бъдат отворени насила. Когато клепачите бяха изтласкани, слъзната течност буквално се изля от конюнктивалните торбички. Лигавицата на очните ябълки беше зачервена и оточна, с фина мрежа от кръвоносни съдове около роговицата. Лигавицата, която покриваше хрущяла на клепачите, също беше възпалена, но в по-малка степен. Не са открити промени в роговиците: те са огледални и прозрачни.

Пострадалият, заминавайки за полярната станция, не е носил предпазни очила

Тъй като в полунощ времето е било облачно и мъгливо, трудно е можело да се види нещо с тъмни очила. Според него, само ярката слънчева светлина е опасна за очите. Така, без предпазни очила, е изкарал няколко часа, и вече по пътя е започнал да усеща напрежение и топлина в очите, а след това и болка в слепоочията. Описва усещането все едно в очите му е попаднал някакъв фин прах. Предметите са загубили своята острота. В същото време снегът придобил странен пурпурен оттенък, искрял с безброй малки дъгови точки. Било болезнено да го гледа.

Синадски пише, че причината за снежната слепота се крие в изгаряния на очите с ултравиолетова радиация, разпръсната от снежната покривка. Следователно, те се разболяват от нея не само в ярък слънчев ден.

В мъглата

„Още по-лесно е да се разболееш от фотофталмия в мъглив ден. В ярък слънчев ден човек инстинктивно защитава очите си, присвивайки клепачи в максимално възможна степен и засенчвайки очите с мигли или с ръка. В мъгливи дни, за да вижда по-добре, човек напряга зрението си, широко отваря очи под въздействието на обилната дифузна радиация “, обяснява лекарят.

Как се предпазват очите от снежна слепота?

Статията от 2017 г. „За значението на защитата на органите на зрението от снежна слепота в Арктика“, която е част от колекцията от научни статии на 2-рата международна научна конференция за напреднали разработки на младите учени разказва, че в миналото полярните изследователи са използвали различни защитни средства за защита на очите.

Робърт Пири

И така, през 19-ти век членовете на експедицията на Фердинанд Врангел са забулвали очите с черен креп. Спътниците на капитан Джордж Де Лонг са използвали мрежи от конски косми, а Робърт Пири предпочитал парчета козина. В арсенала за предпазване на очите влизали също червени и сини копринени воали, леки филтърни очила от кости на животни и кожени превръзки с тесни прорези. Северните народи, като ескимосите и чукчите, използвали дървени или костни плочки с прорези, за да предпазват очите си.

Костни плочки с прорези, които предпазват от снежна слепота, използвани от ескимосите и в наши дни

Както се съобщава в статията, на настоящия етап от развитието на технологиите най-надеждното средство за предотвратяване на заболявания на лигавицата на окото от въздействието на отразеното ултравиолетово лъчение са очилата. Такива оптични устройства се използват за защита на очите в Арктика и имат жълти или опушени стъкла.

Лекарите и повечето изследователи на Арктика отдават предпочитание на очила със светли филтри и опушени лещи

Обосновката за този избор е, че те, намалявайки яркостта на осветлението, не променят възприемането на околните предмети.

Други полярни изследователи, като Роалд Амундсен и Ричард Бърд , считат жълтото за най-добрия цвят за очила. Това се дължи на факта, че жълтите лещи подобряват контраста, което улеснява ориентирането на човек в Арктика, където небето, ледът и снегът се сливат в твърдо бяло петно ​​в облачен ден.

Има и фотохромни очила, които в зависимост от светлината променят цвета си: потъмняват или изсветляват

В Арктика обаче такава характеристика става абсолютно безполезна, тъй като без ярко слънце лещите на очилата се озаряват и престават да предпазват очите от снежна слепота, а в облачни дни рискът от увреждане на очите от ултравиолетовото лъчение се увеличава значително.

В същото време обикновените слънчеви очила, закупени в курортите, предпазват само от ярка слънчева светлина, но не и от ултравиолетовото лъчение.

В момента все още се разработва решение на проблема за защита на органите на зрението от снежна слепота, а именно изборът на тип лещи за очила със светли филтри.

Зимното слънце е не по-малко опасно от лятното

Снежна слепота в градски условия

Повечето градски хора не прекарват много време навън, затова специалната защита не е от кой знае колко голямо значение. И все пак – какво препоръчват лекарите?

Висококачествените слънчеви очила, които градските хора носят през зимата, пазят окото от студ и отблъскват някои очни заболявания.

Ако са добре изработени, те правят нещо повече от това просто да поддържат очите покрити и удобни. Очилата помагат за предотвратяване на някои очни заболявания, свързани със слънцето, включително катаракта, макулна дегенерация, пингвекула и птеригиум.

UV лъчите се усилват през зимата

Ако слънчевите очила са за блокиране на слънцето, трябва ли все пак да се носят в мрачни зимни дни?

Да. А в някои случаи е още по-важно да носите слънчеви очила в студено време.

Докато слънцето седи по-ниско в небето през зимните месеци, UV лъчите са също толкова интензивни. А в някои случаи по-студените месеци всъщност крият риск от двойно излагане на UV лъчи.

Слънчевата светлина се отблъсква от мокра и ледена обстановка, създавайки отблясъци и удвоявайки излагането на вредни UV лъчи. Ако навън е мокро или снежно, не забравяйте да носите поляризирани слънчеви очила, за да предпазите очите от отблясъците.

Качествените слънчеви очила предотвратяват снежната слепота

Както бе споменато по-горе, водата е една от най-отразяващите повърхности. И независимо дали слънцето е напълно видимо или не, присъствието на сняг или лед увеличава количеството UV лъчение, което получавате.

Когато се комбинират, отразяващите повърхности и голяма надморска височина (при посещение на планини и планински курорти) се удвоява риска от изгаряне на очите. Тази временна загуба на зрение е известна още и като фотокератит.

В допълнение към предотвратяването на снежна слепота, носенето на слънчеви очила от ноември до март може да помогне за намаляване на отблясъците през зимата и главоболието, свързано със зрението.

Пострадалите от зимното слънце очи се лекуват с препоръки от офталмолог

Как се лекува снежната офталмия?

Първа помощ при снежна слепота включва осигуряване на пълна визуална почивка. Пациентът трябва да бъде изолиран от ярка светлина, ако е възможно, да се премести в тъмна стая и да носи непрозрачна превръзка или очила с ултравиолетов филтър.

Лечението може да се извършва само от квалифициран специалист – офталмолог – и включва използването на анестетици, дезинфектанти, различни антибактериални мехлеми, както и нестероидни противовъзпалителни и противоалергични лекарства.

Източник: www.allaboutvision.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *