Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви са недостатъците на филтриращите маски?

Пандемията, причинена от коронавируса, донесе на обществото нова дефиниция за норма, която сега включва носенето на маски за лице


Макар ползите от употребата на маски да е ясна, широкото използване разкрива множество недостатъци: дразнене на лицето, затруднено дишане, натрупване на влага и замъглени очила.

Един вид маска, наречена „филтрираща или клапанна маска“, помага за решаването на някои от тези проблеми. Към днешна дата, обаче е подложена на критика, тъй като не защитава както трябва и поставя под въпрос дали изобщо трябва да се използва.

Маските N95, които предпазват от поне 95% от много малки (0,3 микрона) частици, се превърнаха в златен стандарт за защита по време на пандемията.

Филтриращите маски са познати просто като N95. Те имат еднопосочен клапан, позволяващ на издишания въздух да преминава през малък кръгъл или квадратни филтърен диск, прикрепен отпред. Някои маски от плат също имат клапан.

Клапанните/филтриращите маски имат няколко предимства

В допълнение към защитата на човека, който ги носи, ако клапанът (който задължително трябва да съдържа филтър) е монтиран правилно, те позволяват по-лесно издишване от традиционните маски, предотвратяват влагата и намаляват неудобното натрупване на топлина и въглероден диоксид вътре в маската.

Въпреки че такъв тип маски защитават адекватно потребителя, те не успяват поради конструкцията на клапана, която филтрира само въздуха, който се вдишва, но не и издишания.

Целта на универсалните насоки за носене на маски на Центровете за контрол и превенция на заболяванията е да се предотврати предаването на вируси от заразени лица на хората около тях. Издишаният въздух от маската с клапан преминава нефилтриран в околната среда, в която остават потенциални капчици коронавирус. По този начин бива победена една важна цел на маската – защита на хората около вас.

Д-р Уилям Шафнер

„Вие искате да защитите себе си от мен (ако предположим, че съм носител на зараза). И така, тази маска, N95, наистина не функционира по подходящ начин в COVID среда – нито в здравните заведения, нито извън тях“, каза д-р Уилям Шафнер, професор по превантивна медицина и инфекциозни заболявания в Университетския медицински център Вандербилт. Този тъп маски задължително трябва да имат филтър, който да се сменя тогава, когато това е указано от производителя.

Много хора не само пренебрегват смяната на филтъра, но и не смятат за необходимо да има такъв

Някои държави поставиха твърда линия срещу тяхното използване. В щата Калифорния (САЩ), например, забраната е най-строга. Нарушаването на заповедта, която влезе в сила още на 17-ти април, се наказва като нарушение на Калифорнийския закон за здраве и безопасност и може да доведе до глоба от 1000 долара, затвор до 90 дни или и двете.

Докато маските с външен филтър изглеждат като технологична стъпка, в сравнение със самоделната кърпа или стандартната хирургическа маска, то двуслойната или трислойна маска, която приятелка шивачка е ушила за вас, или хирургичната маска, която се продава в аптеките (не в магазините за алкохол и цигари, нито в хранителните магазини) всъщност е по-добра за защита по време пандемия.

„Платнените и хирургични маски очевидно биха се справили по-добре. Клапанната маска N95 не защитава всички около вас, ако я носите на обществено място или по време на работа в офис или магазин. Разбира се, основната причина, поради която се препоръчва универсалното използване на маски в общността, беше асимптоматичната инфекция и желанието да се намали предаването от заразения човек на други“, каза Шафнер.

А какво да кажем на онези, които настояват, че носенето на стандартни маски е твърде неудобно?

Шафнър ги посъветва „да се включат в програмата“.

„Извинете за това, но ако носите маски само за да предпазите себе си, по-добре си останете вкъщи. Това е различно от програмата, за която по целия свят се мисли. Целта, която се опитваме да приложим, е именно защитата – не само нашата, но и на хората около нас.“

И още

Неуспехът на маските с филтър за защита на другите от носителите на инфекция се потвърждава от многобройни проучвания, направени досега. Едно от тях наскоро беше публикувано в американското научно списание Physics of Fluids. В хода на експериментите беше разкрито, че клапанът блокира част от издишаните капчици, движещи се напред, но по нейните граници те се движат безпрепятствено. Това разказа един от авторите на изследването – професорът от Флоридския атлантически университет (САЩ) Манхар Данак.

Хората често предпочитат маските с филтри пред конвенционалните маски. Навярно си мислят, че така не само по-лесно дишат, но и са по-надеждно защитени. Но тези маски не прилепват плътно към лицето и клапанът (с филтър) предпазва само от нефилтриран въздух при вдишване. В същото време при издишване не предотвратява попадането на капчици навън. По този начин човек, носещ такава маска, не само не защитава околните, но не защитава и себе си. Идеята на маската е да прилепва плътно, а не просто да стои върху лицето.

За какви маски с клапан говорим?

Не всяка маска, която има клапан, наистина предпазва – особено ако я купите от ненадежден продавач. Това трябва да са специални респираторни (филтриращи полумаски) с класове на защита FFP1, FFP2 и FFP3, които могат да бъдат със или без клапан. Липсата на маркировка обикновено означава, че такава маска с филтър няма да защити не само околните, но и този, който я носи.

Източник: abcnews.go.com

витамини
За силен имунитет: Витамин D3, селен, цинк и витамин С

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *