Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Младите мъже са по-застрашени от алергия при ужилване

Здравейте, след ужилване от пчела развих алергична реакция. Можели това да се окаже едини­чен случай, или трябва да предприема нещо?

Кирил Маринов – София

Под алергия от насекоми се има предвид тези, които при контакт оставят секрет в тъканите. Това са предим­но жилещите насекоми като пчели, търтеи, оси, стършели и някои видове мравки. Диапа­зонът на алергичните реакции при ужилване от насекомо е широк. Повечето хора не страдат от това състояние, при други се наблюдава само слабо подуване на мястото на ужилване. Немалко са обаче и фаталните случаи на алергия от насекоми.

Обикновено при алергия към един вид ужилване има 60% вероятност от алергия към останалите. Открива се по- висока предразположеност към алергия от насекоми при мъже­те до 20-годишна възраст.

СИМПТОМИ ПРИ УЖИЛВАНЕ

При ужилване на мястото се изпитва болка, сърбеж, отчита се подуване и зачервяване на кожата. Мястото трябва да се почисти и да се сложи леден компрес. В някои случаи се изписват кортикостероиден крем за редуциране на възпали­телния процес и антихистаминов препарат за облекчаване на сърбежа.

Възможно е организмът по-трудно да преодолее ужилване- то. Тогава в рамките на 2 дни до седмица се наблюдава отичане на засегнатото място. Срещат се и симптоми като повръщане и гадене. Подобни оплаквания се наблюдават при 10% от пострадалите, но това не означава, че те са алергични. В този случай се предполага инфектиране. Обикновено помага антибиотичното лечение, предписано от специалист. Около 0,3-3% от ужилените развиват алергич­на реакция при ужилване от насекомо. Симптомите се про­явяват много индивидуално и включват: сърбеж, обрив, силен оток на кожата, парене или сърбеж в устата, гадене и пов­ръщане. Най-опасният симп­том е анафилаксията. Това е алергична реакция от бърз тип, която се характеризира със съкращение на гладката мускулатура и разширение на кръвоносните съдове. Отлича­ва се със зачервяване, сърбеж, силен оток и шоково състоя­ние. Анафилаксията е живото- застрашаваща. Ориентир за състоянието могат да бъдат още затруднено дишане и преглъ­щане, бледо лице, подуване на езика, замаяност, припадък. Реакцията е комплексна и се развива за няколко минути до 24 часа от ужилването. Тера­пията е задължителна, като засегнатият се нуждае от бърза медицинска помощ.

Жилото трябва да се от­страни от тъканта възмож­но най-бързо. При алергична реакция се прилага адреналин. Назначават се и други медика­менти инжекционно.

При сериозна алергична реакция, дори и при прила­гане на епинефрин и когато състоянието на засегнатия изглежда стабилно, се налага медикаментозно лечение. Това включва въвеждане на течно­сти интравенозно и др.

По принцип препоръчител­но е, когато човек страда от подобна алергия, особено през топлия сезон и при пребивава­не сред природата, да носи със себе си епинефрин, за да може да реагира адекватно преди получаването на медицинска помощ. Естествено насоките за подобна мярка се осъщест­вяват от специалиста при първия случай на установява­не на алергия към насекоми. В случай че епинефринът не помага, се препоръчва и прием на антихистамин за огранича­ване симптомите на алергична реакция. Антихистаминът действа след около час.        

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *