Замъглено зрение, задух и замаяност: скрити симптоми на гъстата кръв

Гъстата кръв или хиперкоагулацията е състояние, при което кръвта е по-плътна и по-лепкава от обикновено

гъстата кръв
Гъстата кръв е причина за появата на съсиреци

Когато човек има хиперкоагулация, той е склонен към образуване на излишни кръвни съсиреци. Състоянието е резултат от аномалия в процеса на съсирване.

Сред причините, поради които кръвта се сгъстява, е дисбалансът на протеини и клетки, отговорни за съсирването на кръвта.

Гъстата кръв може да възпрепятства движението на кислород, хормони и хранителни вещества в тялото, като им пречи да достигнат до тъканите и клетките. Това е възможно да причини ниски нива на кислород в клетките и да доведе до хормонален и хранителен дефицит.

Бързи факти за гъстата кръв:

1. Гъстата кръв идва с малко или никакви симптоми, докато не се образува значителен кръвен съсирек. Хиперкоагулацията има нетипични симптоми, които често могат да принадлежат или да бъдат объркани и с друго заболяване. Поради тази причина лекарите нямат специфичен термин, описващ гъстата кръв.

2. Гъстата кръв не идва като самостоятелно заболяване. Тя е следствие на друго медицинско състояние.

3. За да не бъде кръвта гъста, трябва да се излекува състоянието, което я причинява.

Причини

Гъстата кръв се наследява. Кръвта може да стане по-плътна и ако човек е болен от рак.

Защо кръвта се сгъстява? Освен онкологичните заболявания, има редица важни фактори, които влияят върху вискозитета на кръвта.

1. Липса на вода. Кръвта е 85 процента, а кръвната плазма е 90-92 процента вода. Следователно, намаляването на този показател само с няколко процента води до сгъстяване на кръвта.

2. Интензивна загуба на вода се случва не само през лятото, но и през зимата – сухият въздух в помещението „изтегля водата от нас като гъба“.

3. При спортисти – спортните дейности са придружени от изгаряне на енергия, тялото увеличава топлообмена, за да се охлади.

4. При някои заболявания, като диабет

5. Ферментопатия. Патологично състояние, при което има недостатъчна активност на някои хранителни ензими, или изобщо няма ензими. В резултат на това не настъпва пълно разграждане на хранителните компоненти и недостатъчно окислените продукти на разлагането постъпват в кръвта, което води до нейното подкисляване.

6. Неправилно хранене. Някои хранителни продукти (бобови растения, зърнени храни, ориз, яйца и др.) съдържат термостабилни специфични протеинови инхибитори, които образуват стабилни комплекси с протеинази на стомашно-чревния тракт, причинявайки нарушено храносмилане и трудно усвояване на хранителните протеини. Остатъците от аминокиселините, усвоени накрая, навлизат в кръвта. Друга причина се крие в прекомерната консумация на въглехидрати, захар, включително фруктоза.

7. Замърсяване на околната среда и на хранителните продукти. Потискането на ензимната активност се улеснява от замърсяването на храните със соли на тежки метали, пестициди, инсектициди и микотоксини, които взаимодействат с протеиновите молекули, за да образуват стабилни съединения.

8. Липса на витамини и минерали. Водоразтворими витамини: витамин С, витамини от група В и някои минерали като магнезий и калий са необходими за биосинтеза на повечето ензими. Заради това дефицитът им (на витамините) води до непълно усвояване на храната поради липсата на необходимите ензими.

9. Силни киселини. Силните киселини са крайният продукт от разграждането на животинските протеини. Ако бъбреците не могат да се справят с отстраняването на киселините, те остават в тялото, настъпва подкисляване на кръвта и оттам – сгъстяване.

10. Увреждане на кръвоносните съдове. Здравата вътрешна стена на кръвоносните съдове, която се състои от ендотел, има антитромбогенни свойства.

11. Дисфункция на черния дроб. Всеки ден в черния дроб се синтезират 15-20 грама кръвни протеини, които изпълняват транспортни, регулаторни и други функции. Нарушение на биосинтеза в черния дроб води до промени в химичния състав на кръвта.

12. Хиперфункция на далака. Причинява разрушаването на кръвните клетки.

13. Наличие на паразити в организма.

14. Излишък на кръвни клетки в циркулация.

15. Заболявания, които засягат съсирването на кръвта.

16. Излишък на съсирващи протеини в кръвта.

Какви са симптомите на гъстата кръв?

Много хора нямат симптоми на гъста кръв, докато не получат кръвен съсирек. Кръвният съсирек обикновено се появява във вената на човек, което може да причини болка и да повлияе на циркулацията в и около зоната, където се появява съсирекът.

Хората с гъста кръв е възможно да усещат прекомерна умора

Някои хора са наясно, че имат фамилна анамнеза за нарушение на кръвосъсирването. Това може да ги мотивира да бъдат изследвани за проблеми със съсирването на кръвта, преди да са възникнали.

Наличието на твърде много кръвни клетки може да доведе до различни симптоми.

Примери за това включват:

– замъглено зрение;
– виене на свят;
– лесно натъртване;
– прекомерно менструално кървене;
– подагра;
– главоболие;
– високо кръвно налягане;
– сърбеж по кожата;
– липса на енергия;
– сънливост;
– умора;
– обща слабост;
– депресивни състояния;
– суха уста;
– разсеяност;
– постоянно студени крайници;
– тежест в краката;
– възли във вените;
– задух.

Ако почувствате някой от тези симптоми, трябва да посетите лекар, който да назначи изследвания:

– появата на кръвен съсирек с неизвестен произход;
– повтарящи се кръвни съсиреци без известна причина;
– спонтанни аборти (загуба на повече от три бременности през първия триместър).

Вашият лекар може да назначи различни кръвни изследвания, ако имате тези симптоми, в допълнение към фамилната анамнеза за гъста кръв. Тестът за съсирване на кръвта се нарича коагулограма. Този анализ дава представа за общото състояние на хемостазата (показва цялостна картина на кръвосъсирването, както и целостта на кръвоносните съдове).

Кръвта се състои от две части – корпускули и плазма

Гъстата кръв може да бъде установена само след анализ на кръвта

Плазмата е течна част, а образуваните елементи са кръвни клетки, които освен основните си функции, правят и кръвта плътна. Когато има повече образувани елементи от плазмата, вискозитетът на кръвта се увеличава и тя става плътна. Но преди да говорим за това как да разреждаме кръвта, струва си да разгледаме по-отблизо какво е гъста кръв.

Трябва да се прави разграничение между вискозната кръв и увеличения брой хематокрити. Вискозитетът на кръвта се определя от количеството фибриноген и нивото на протромбина, въпреки че той може да се увеличи и поради увеличаване на други параметри, като холестерол, хемоглобин, глюкоза и т.н.

Хематокритното число е общ показател за съотношението на плазмата към образуваните вещества, което в крайна сметка означава и повишен вискозитет или, обратно – прекалено рядка кръв.

Опасно ли е сгъстяването на кръвта?

Разбира се. Кръвта не е просто течност в тялото, която тече през кръвоносната система и носи хранителни вещества или продукти от разпада им. Тя, заедно с нервната система, свързва тялото ни в едно цяло. Повишеният вискозитет на кръвта означава, че не всички нейни клетки ще могат да изпълняват своята функция, което означава, че някои тъкани ще получават по-малко хранителни вещества, докато други продукти от разпадането няма да се отделят.

Освен това е необходим изключително мощен двигател, който да прокара прекомерно плътната маса, като в крайна сметка ще се износи много по-бързо. Тоест, ще имате нужда от здраво, силно сърце, чието бързо износване не вещае нищо добро, без да споменаваме възможното образуване на кръвни съсиреци с всички произтичащи от това последствия.

При наличие на вискозна кръв, много често се случва да тече кръв от носа. Защо това се случва? Това се случва, защото ако кръвта е вискозна, тогава тялото има малко кислород и клетките започват да „гладуват“. Съответно налягането вътре в клетките започва да се повишава. В случай, че кръвоснабдяването на ръцете и ръцете, краката и стъпалата е нарушено, тогава по ръцете и краката ще се появят червеникави петна, които при докосване са студени.

Източници: www.medicalnewstoday.com, www.healthline.com, ews.myseldon.com

Изглед на опаковката на продукта Витамин С + Цинк
Витамин C + Цинк – мощна защита в условията на грипна епидемия и Коронавирус COVID-19

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *