Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Каква е разликата между скенер (компютърен томограф) и рентген?

В тази статия ще ви разясним, каква е разликата между рентген и скенер и за какви са предимствата на двете усройства

рентген - томографски скенер
Рентгеновият апарат създава двуизмерни изображения, които се запечатват върху фотографски филм
Рентген

Рентгеновите апарати използват светлинни и радио лъчи. Тези апарати са най-бързия и сигурен начин за диагностициране и откриване на костни фрактури, дислокация на костите, пневмония и туморни образувания.

Както споменахме по-горе, рентгеновите апарати използват радио вълни и светлинни лъчи, които преминават през обекти като костите, които изглеждат бели на рентгеновия филм. Меките тъкани като мускули, мазнини и органи абсорбират по-малко количество рентгенови лъчи, поради което те изглеждат сиви на снимките.

Тези апарати произвеждат малка радиационна експлозия, която преминава през частта на тялото, към която е насочена машината. След като радиацията премине през тялото, се записва изображение върху фотографски филм.

 

Скенер (компютърен томограф)

Компютърният томограф се използва за сканиране на органи и меки тъкани, като осигурява множество рентгенови изображения, които създават 3D образ, който се вижда на компютърния монитор. Скенерът може да се фокусира много по-добре върхи определени зони от тялото и дава много по-ясно изображение на меките тъкани и органите.

За започване на процедурата по сканиране пациентът е помолен да легне на маса, която се плъзга в самия скенер. По време на сканирането, рентгеновите апарати в томографа се въртят на 360 градуса. По този начин устройството създава 3D образ на частта от тялото,  която е набелязана. Често преди сканиране се налага пациента да изпие разтвор, който контрастира на изображението и помага на рентгенолога да получи по-ясна картина на меките тъкани, кръвоносните съдове и вътрешните органи.

 

Основни разлики и предимства
  • Рентгеновият апарат създава 2D изображения, които се виждат върху фотографски филм, а скенера осигурява 3D образ, който се вижда на комютърен монитор.

 

  • Рентгенът е подходящ за откриване на фрактури и разместване на костите, пневмонии и тумори. Компютърната томография се използва за правене ясни триизмерни изображения на вътрешните ограни, меките тъкани и кръвоносните съдове.

 

  • Скенерът се фокусира много по-добре над целевите органи и части от тялото.

 

  • Има огромна разлика в цената на рентгенова снимка и компютърно-томографското сканиране. Компютърната томография е много по-скъпа.

 

  • Скенерът е много по-трудно за осигуряване устройство, което не се намира във всяка болница, за разлика от рентгеновите апарати.

 

Източник: https://biodifferences.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *