ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Митове за температурата, които трябва да бъдат развенчани

Температурата, особено, когато е висока, почти винаги предизвиква страх у хората. Този симптом традиционно се счита за пряка индикация за наличието на заболяване

температурата
Високата температура не винаги трябва да се сваля

В същото време, въпреки факта, че всеки се е сблъсквал с високата температура, и знае как да я свали, огромен брой митове и спекулации са свързани с нея. Имуноложката Анна Шуляева ще се опита да ги развенчае.

Мит първи: температурата убива вирусите, затова не бива да я сваляте. Оставете тялото само да се справи

Температурата е наистина един от първите признаци, който индикира борба на организма срещу някакъв патоген: вирус или бактерия. В този случай трябва да оцените редица параметри. Ако температурата е около 38 градуса и по-ниска, ако няма усещане за влошено здраве и не е трудно да се понесе (не се усещат болки), тази температура не трябва да се сваля “, казва имуноложката.

Анна Шуляева, имунолог

Но има и изключения. „Ако човек не понася добре температурата, дори и с показател 37, ако той се чувства зле, трудно му е, усеща слабост, летаргия, болки в тялото или влошено общо здравословно състояние, в този случай е необходимо температурата да се свали“, смята Шуляева. Треската сама по себе си не убива вируса, отбелязва тя.

Мит втори: колкото по-тежко е заболяването, толкова по-висока е телесната температура

Температурните показатели не могат да се използват, за да се прецени тежестта на заболяването. „Значението на оценката на температурата е различно: лекарите разглеждат как тялото се бори срещу патогена. В същото време, борбата може да бъде активна или не. В резултат на това температурата може да бъде около 40 или под 37. И това изобщо не означава, че броя на вирусите или бактериите е голям, това говори само за силата на имунния отговор на организма“, отбелязва Анна Шуляева.

Съответно, всяка температура изисква внимание и контрол, а също така е причина за започване на терапия и търсене на медицинска помощ.

Мит трети: Високата температура след ваксинация е добра, което означава, че имунитетът ще бъде силен

Ваксинациите често са свързани с повишаване на телесната температура за мнозина. Всъщност, ваксинацията изобщо не е гаранция, че термометърът ще покаже увеличени стойности, смята имуноложката.

При ваксинацията ситуацията е като имунен отговор: реакция може да има, а може и да няма. Най-често увеличаването на този показател е тежка реакция от ваксинирането. При инактивирани ваксини не се наблюдава реакция, но при живи ваксини е възможно да се появи. Затова, подобно твърдение спокойно може да се нарече мит. Голяма част от ваксините при повечето хора се усвояват безсимптомно, а антителата се произвеждат без това да бъде усетено по някакъв начин“, обяснява Анна Шуляева. Съответно, не се появяват нито реакции, нито температура. Броят на антителата е приблизително еднакъв за всички и не зависи от това дали човекът е имал реакция към ваксината или не.

Хапчета или народни средства за сваляне на температурата?

Мит четвърти: при висока температура трябва да се увивате и да се потите активно

Има мнение, че ще е добре да се поизпотите, и от това показанията на температурата ще тръгнат надолу. Не трябва обаче да прегрявате и насила да повишавате температурата. Можете да ползвате допълнително завивки само ако тялото го изисква.

Повишаването на температурата винаги е знак за реакцията на имунната система и борба срещу нещо, било то вирус, бактерии или някакъв вид възпаление. Това е въпрос и на реакцията на самия организъм. Ако реагира при повишаване на температурата с втрисане и студ, той трябва да се загрее. Това означава, че има спазъм на периферните съдове, ръцете и краката трябва да се затоплят. Ако има висока температура, тогава няма нужда да завивате човека и да го карате да се поти още повече“, казва имуноложката.

Мит пети: не бива да се къпете при повишена телесна температура

Въпросът за къпането по време на заболяване, когато температурата се повишава и човек се изпотява допълнително, е интересен. Не е много приятно да се отказвате от хигиената. Мнозина обаче не рискуват, страхувайки се да не си усложнят състоянието още повече.

Със сигурност е възможно и дори е необходимо човек да се изкъпе дори и ако има температура. С помощта на къпането могат да решат други проблеми. Например, ако на човек му е студено и има хипотермия, той може да се затопли, както и да се охлади, ако е прекалено загрят“, казва Анна Шуляева.

Онова, което всички лекари казват е, че е необходимо да подходите отговорно към въпроса, да не прекалявате с престоя в банята и да не се опитвате да регулирате водата неправилно. Тогава резултатът от къпането ще бъде положителен.

Мит шести: не сваляйте температурата с лекарства, по-добре е да използвате народни методи

Не си струва да експериментирате и да пренебрегвате създаденото в индустриална среда, пробвано, проверено и контролирано. Освен това, има доста различни лекарства, които са доказали своята ефективност: ибупрофен, парацетамол. С разтриването трябва да бъдете по-внимателни, отбелязва имуноложката. „Втриването на различни мазила, както и разтривките по време на температура, може да доведе до вазоспазъм. Например може да се развие спазъм на сърдечните съдове, което е не само неприятно, но и опасно. Възможно е да не разпознаете състоянието и да не може да се справите с последствията от това у дома. Затова ще трябва да повикате Бърза помощ. Билки, отвари и настойки също могат да бъдат източници на непредсказуема ситуация, например – алергия “, казва Анна Шуляева.

В същото време тя подчертава, че ако наистина искате да изпробвате народни методи върху себе си, тогава трябва да го правите само под наблюдението на лекар.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *