Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Възстановяване след прекарана инфекция с COVID-19

Последиците от преболедуването на COVID-19 засягат не само белите дробове, но и имунната система, сърцето и ставите

COVID-19
Възстановяването след прекаран COVID-19 може да отнеме повече време, отколкото преболедуването

Органите и системите в тялото, които са били поразени от коронавируса, са в състояние да се възстановят, макар и не напълно, но за това ще е нужна малко помощ от ваша страна.

Живот в движение

Коронавирусната инфекция най-често засяга белите дробове, затова първата стъпка е да се възстановят функциите на дихателната система. Трябва да знаете, че белодробната тъкан не може да се регенерира, което означава, че допълнителната грижа и помощ за белите дробове е от особено значение след инфекция с коронавирус (както и след тежка пневмония, разбира се). Препоръчва се:

– разходки на открито;

– физиотерапевтични упражнения или скандинавско ходене;

– каране на колело;

– плуване;

– вибрационен масаж: помолете някой близък да потупва гърба ви с длани всеки ден, по 2-3 пъти, в продължение на 10-15 минути.

Продължителността и интензивността на сеансите зависят от здравословното състояние и възрастта на пациента. За възрастните хора и тези, които са прекарали тежко инфекцията, 10-15 минути на ден са достатъчни, като начало.

Колкото по-активни са дейностите, толкова по-добре кръвта ще бъде наситена с кислород.

Вдишай и издишай

Дихателната гимнастика плавно и балансирано натоварва белите дробове и бронхите, насърчава елиминирането на храчките и регенерацията на тъканите. Консултирайте се с лекар, преди да започнете да тренирате. Някои от противопоказанията включват:

– нарушения на кръвообращението;
– високо кръвно налягане;
– астма.

Упражнявайте се сутрин и вечер, преди хранене, в продължение на не повече от половин час. Упражненията натоварват дихателните мускули, карайки ги да работят по-активно.

1. Гимнастика на Стрелникова

Коя е Александра Стрелникова и каква е историята на легендарната й дихателна гимнастика?

Александра Стрелникова е известна руска оперна певица. След прекратяване на концертната си дейност тя става педагог. Стрелникова страда от сърдечно заболяване, което дава отражение и на дишането й. Не много по-късно, като вече млада и надеждна оперна певица, тя загубва гласа си. Това за нея е пагубно и заедно със своята майка, известен музикален педагог, започва да прави дихателни упражнения. Така постепенно успява да възстанови гласа си. Впоследствие събира всички упражнения в една система, която в началото нарича “Гимнастика за възстановяване на гласа“.

Александра Стрелникова

Много бързо, благодарение на това, че е ефективна, гимнастиката на руската оперна певица става известна по цял свят. Александра Стрелникова патентова уникалната дихателна гимнастика през 1972 г. Научно е доказано, че комбинацията от лечебно-профилактична физкултура и специални упражнения за трениране на дихателната система успешно могат да се прилагат като съпътстващо лечение и профилактика на:

– пневмонии от всякакъв произход;
– астма;
– туберкулоза;
– алергии;
– и други болести, свързани с белите дробове и дихателната система.

Ето и кои от дихателните упражнения на Стрелникова ще бъдат от полза за възстановяване след прекаран COVID-12

Всяко упражнение трябва да се повтори 32 пъти – 4 серии от по 8 повторения. Вдишването през носа трябва да бъде кратко и рязко. Издишайте плавно през устата.

Упражнение 1 – сгънете ръце в лактите, разположете ги на нивото на раменете. При вдишване стиснете длани в юмрук, при издишване разтворете.

 

Упражнение 2 – ръцете са на кръста. Докато вдишвате, рязко спуснете юмруците надолу, докато издишвате, се върнете в изходна позиция.

Упражнение 3 – стойте изправени, докато вдишвате, направете плавен наклон надолу, докато издишвате, и след това се изправете.

Упражнение 4 – ръцете са повдигнати хоризонтално до нивото на раменете, леко отпуснати и свити в лактите. В момента на вдишване трябва рязко да затворите ръце, сякаш се прегръщате за раменете.

2. Звукова гимнастика

Произнасянето на определени звуци създава вибрация, отпускаща спазматичните бронхи. Звуковата гимнастика насърчава и отделянето на храчки.

– Изходно положение – седнало, ръце с длани нагоре, поставени върху леко свитите колене. Наведете се плавно напред.

Вдишването трябва да е плитко, през носа.

Издишайте през устата, устните трябва да бъдат свити подобно на тръба.

Представете си, че трябва да издухате перо от дланта и кажете, докато освобождавате въздуха „п-ф-ф“ 7 пъти.

– При продължително издишване, като стон, казвате „м-м-м“ – 3 пъти.

3. Вентилация на белите дробове

За подобряване вентилацията на белите дробове се използва сламка, през която въздухът бавно се издухва в съд с вода.

Пулмолозите не препоръчват рязко натоварване, като например да надувате балони: по време на заболяването тъканите губят еластичност (или направо биват унищожени) и статичното натоварване може да е твърде силно за тях.

Хранителни добавки

По време на атаката на вирусите тъканните клетки (не само на белите дробове) се унищожават. За да се ускори процесът на възстановяване, е необходимо да се осигурят на тялото полезни вещества.

На първо място, протеините и фибрите са необходими за регенерацията на тъканите.

Включете в менюто варено диетично месо – пиле и пуйка, както и зърнени храни и пресни зеленчуци.

За възстановяване на защитните функции са необходими витамини В, С, D, както и селен и цинк .

Важно е да пиете много течности, за да предотвратите бъдещи проблеми с кръвообращението. По време на заразата с COVID-19, както и след това, рискът от образуване на кръвни съсиреци се увеличава.

Помощ за имунитета

Човешката имунна система може да се възстанови сама, но след коронавируса е възможно да се нуждае от помощ. За да ускорите процеса, трябва да се придържате към здравословен начин на живот и да следите храненето. Физическата активност също е важна.

По време на рехабилитационния период е препоръчително да консумирате много протеини, тъй като клетките му са сходни по структура с имунните клетки. Трябва да се яде месо птици и риба, тъй като тези продукти са по-малко стресиращи за организма, който е отслабен от болестта. Витамин D също играе важна роля. Хранителните добавки ще свършат работа, но по-важно е да не се пропускат слънчевите дни, по време на които разходките ще имат голяма полза.

Какви изследвания трябва да се направят след преболедуван COVID-19?

– Компютърен томограф (КТ) с функция за измерване на плътността на белодробната тъкан – при изписване. Ако състоянието се влоши – след 3 и 6 месеца.

– ЕКГ – след 3 месеца.

– Общ анализ на урината – на всеки 3 месеца през цялата година.

– Спирометрия (тест за дихателна функция) – на всеки 3 месеца.

– Оценка на имунологичния статус: пълна кръвна картина, нива на интерлевкини 6 и 8, ниво на С-реактивен протеин.

Източник: www.gazeta.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *