ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо лекарствата за разреждане на кръвта не бива да се пият без да са предписани от лекар?

Някои използват лекарства за разреждане на кръвта за да предотвратят тромбоза, други – като превенция на сърдечни и съдови заболявания

разреждане на кръвта
Кръвта се разрежда само интравенозно

Днес стана толкова модерно да се прави какво ли не за разреждане на кръвта, че може да намерите огромно количество съвети по тази тема в Интернет. Лекарите обаче казват, че неконтролираният прием на такива лекарства е изключително опасен.

Защо не би трябвало да се пият безразборно хапчета за разреждане на кръвта, обяснява Татяна Романенко, терапевт, ендокринолог и кардиолог .

Кръвта се разрежда само интравенозно

„Като начало научен термин „разреждане на кръвта“ не съществува. Съществува еквивалентна концепция за хемодилуция, т.е. разреждане на кръвта с течност. Използва се, когато пациентът е силно дехидратиран, например страда от тежка обилна диария поради остра чревна инфекция. В същото време кръвта буквално става много плътна, трябва да се втечни, да се направи по-рядка и да се възстанови нейния вискозитет“, казва Романенко.

Татяна Романенко, терапевт, ендокринолог и кардиолог

Кардиоложката отбелязва, че в такава ситуация се използва интравенозно приложение на конвенционален изотоничен разтвор с концентрация на натриев хлорид 0,9%.

Но при профилактиката на инфаркт и инсулт, както и на тромбоза, не говорим за „разреждане на кръвта“. Всички нормални хора (и дори тези, които са преживели инфаркти, инсулти и тромботични процеси) имат нормална кръвна плътност (хематокрит).

„Хематокрит е съотношението на течната част на кръвта или плазмата към нейната плътна част или корпускули. Хематокритът е важен за определяне на степента на дехидратация или по-рядко излишната течност в тялото“, обяснява лекарката.

Антитромбоцити и антикоагуланти: каква е разликата?

На първо място, трябва да се отбележи, че плътността и прекомерната коагулация на кръвта са различни процеси. И точно заради коагулацията се пият лекарства, които би трябвало да предотвратяват тежките последици от образуването на тромби, отбелязва терапевтката.

За да се реши този проблем, има две големи групи лекарства: антитромбоцитни средства и антикоагуланти. Тук си струва веднага да се каже, че хората, които се интересуват от лекарства за „разреждане на кръвта“, например с цел профилактично приложение, трябва да взимат лекарства от първата група, т.е. антитромбоцитни средства. Типичен представител на тази група е ацетилсалициловата киселина в ниски дози.

„Бих искала особено дебело да подчертая – изключително опасно е да се използва такова лекарство при вирусни инфекции. Особено без консултация със специалист. Само лекар може да вземе решение, ако пиете лекарства на базата на такава киселина, за отмяна или замяна с друго лекарство“, казва Татяна Романенко. Така например, при деца с вирусно заболяване приемът на ацетилсалицилова киселина може да доведе до синдром на Reye, който се проявява със сериозно увреждане на черния дроб и мозъка.

Защо са необходими антикоагуланти?

„Тази група лекарства предотвратява образуването на кръвни съсиреци, спира растежа на вече възникнали кръвни съсиреци, а също така засилва фибринолизата, тоест разтваря се вече съществуващ кръвен съсирек. Дезагрегантите не могат да направят това. Класическите представители на антикоагулантите са препаратите с хепарин и варфарин. Никой не бива да приема варфарин самостоятелно, тъй като той се предписва на пациенти, например с изкуствени сърдечни клапи за терапевтични цели “, казва Татяна Романенко.

Образуването на кръвни съсиреци може да бъде опасно

Антитромбоцитните агенти, отбелязва лекарката, могат да бъдат закупени без рецепта като превантивна мярка. За да разберете как действат определени лекарства и защо се предписват, трябва да познавате физиологията на процеса на хематопоезата и нейния поток през съдовете.

Задачата на антитромбоцитните лекарства е да предотвратяват агрегацията на тромбоцитите

„Основната работа на тромбоцитите е да участват в спирането на кървенето, те образуват първичен, бял тромб. Те също така участват в образуването на крайния, червен или фибринов тромб. Тромбоцитите постоянно циркулират през съдове от всякакъв калибър – от аортата до капилярите и търсят увреждане на съдовата мрежа. Докато няма увреждане, тромбоцитите не се активират. Веднага след като съдът е наранен, тромбоцитите започват да проявяват активност – те се придържат към повредената стена и се събират или се залепват. Така се образува тромбоцитна запушалка или първичен бял тромб. Също така активираните тромбоцити започват да произвеждат биологично активни вещества, възниква цяла каскада от реакции – тромбоцитите участват все повече и повече в процеса, съдовата стена се свива, кръвосъсирва се и кървенето спира”, обяснява Романенко.

Може да има състояния, когато агрегирането не нарушава целостта на стените на съда

Появяват се същите бели кръвни съсиреци, но атеросклеротичните съдови лезии не се увеличават. Когато дори малко парче бъде откъснато, тромбоцитите могат да бъдат „измамени“ и да започнат да се активират близо до атеросклеротичния тромб или мястото на неговото отделяне. Съответно, антитромбоцитните лекарства трябва да предотвратяват залепването на тромбоцитите един към друг, както и залепването им за кръвоносните съдове.

Общото показание за назначаването на антитромбоцитни средства е превенцията

„Те се предписват като средство за предотвратяване на следоперативна тромбоза, при различни тромбофлебити, дължащи се на разширени вени, хронична церебрална исхемия и атеросклероза. Основната им задача е да предотвратят съдови катастрофи, тоест инфаркт, инсулт в случай на исхемична болест на сърцето и атеросклеротични лезии на артериите“, казва Татяна Романенко.

Защо не може да си назначавате сами лекарства за разреждане на кръвта?

Има няколко причини, както казва Татяна Романенко, поради които не можете да вземете такива средства без да са предписани от лекар:

1. Лекарствата от тази група могат да взаимодействат отрицателно с други лекарства. Например, при едновременно приложение на антитромбоцитни средства и болкоуспокояващи от групата на нестероидните противовъзпалителни лекарства, рискът от кървене се увеличава няколко пъти. Ето защо, преди да приемат други хапчета, хората, получаващи антитромбоцитарно лечение, трябва да се консултират с лекар.

2. Рискове от кървене: когато по време на лечението се появят симптоми като коремна болка, повръщане, черни изпражнения, натъртвания по тялото и отоци, които се появяват лесно без причина, кървене от носа, продължително кървене от рани, е необходимо спешно да се свържете с лекар.

3. Рискове от усложнения по време на операция: ако човек пие такива лекарства, той трябва да уведоми лекаря за това.

Тези правила са общи за всички. По-добре е да не експериментирате сами, за да не нанесете непоправима вреда на здравето. Ето защо е задължително да се правят кръвни тестове, да се провери общото състояние на човек и да се направи консултация с лекар, който ще изпише подходящо лекарство.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Защо лекарствата за разреждане на кръвта не бива да се пият без да са предписани от лекар?

  1. Магдалена Глушкова каза:

    След Ковид, колко дълго се взема упсарин против тромби и как се дозира?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *