Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

По време на коронавирус: Колко опасно е самолечението с антибиотици?

През ден научаваме от новините, че болниците са снабдени с достатъчен брой антивирусни лекарства, включени в протоколите за лечение на коронавирус

антибиотици
По време на коронавирус: Колко опасно е самолечението с антибиотици?

Въпреки това много паникьосани хора предпочитат да се самолекуват с антибиотици, разчитайки че те ще ги предпазят от усложнения. И не на последно място – хаосът в здравната система кара хората да взимат неразумни решения за своето здраве.

Самостоятелният прием на антибиотици може да причини значителна вреда на тялото, вместо да го излекува!

Не всички антибиотици действат върху вируси, включително и върху новия коронавирус. Антибиотиците, които се продават в аптеките, не работят при така наречената профилактика на възможни бактериални усложнения при вирусни инфекции.

Освен това, антибиотиците увеличават процеса на разцепване и отделяне на основните микроелементи с кръвта. Това от своя страна причинява състояние на имунодефицит в човешкото тяло и води до развитие на други инфекциозни заболявания.

Д-р. Андрей Тяжелников

Ако след 5-7 дни от острата фаза на заболяването температурата се повиши отново, това означава, че има левкоцитоза в кръвта, високо ниво на s-реактивен протеин и тогава се препоръчва да се предписват антибиотици. Какви ще бъдат те, се определя според резултатите от направените изследвания.

За опасността от самолечението и защо е невъзможно да се приемат произволни антибиотици при коронавирус обяснява д-р. Андрей Тяжелников – специалист на свободна практика, главен лекар на Московската Консултативно-диагностична поликлиника № 121.

Защо самолечението с антибиотици е опасно?

Само лекар може правилно да оцени състоянието на пациента и да препоръча лечение. Ако човек се опита да се самолекува, тогава съществува голям риск от объркване на самата диагноза. Възможно е и неправилно да се изтълкува тежестта на състоянието. И всъщност, медикаментозната и немедикаментозна терапия, която той реши да приложи, ще бъде неефективна. Нещо повече – този подход може да доведе не само до влошаване на състоянието на пациента, но и до усложнения, причинени от самата терапия.

Ако говорим за назначаване на антибиотици, тогава неправилно предписаните лекарства, например при вирусна инфекция, обикновено не са ефективни

Това може да доведе до факта, че първо, вирусната инфекция ще прогресира, без да се осигури лечение, а от друга страна, при такова самоприлагане на антибиотици се развива състояние, наречено антибиотична резистентност, т.е. лекарството престава да въздейства на патогена и терапевтичният ефект изчезва. И в момента, в който антибиотиците станат наистина необходими, бактериите, върху които ще трябва да действат, вече ще са „имунизирани“ срещу това лекарство.

Голяма част от антибиотиците, които се продават в аптечната мрежа, нямат ефект върху процеса на лечение на коронавирус

Нещо повече, те влошават ситуацията едновременно в няколко посоки. Първо, те допринасят за развитието на гъбични суперинфекции, които предизвикват покачване на температурата, особено при затлъстелите хора. След това те трябва да бъдат лекувани от кандидоза.

Вторият момент – при прием на няколко антибиотика, диарията, която те предизвикват, се появява с голямо количество воднисти изпражнения. И това състояние също поддържа температурата висока. Такива пациенти често се нуждаят от болнично лечение, като най-малкия проблем при тях е дехидратацията.

И не на последно място – самите антибиотици са силно токсични, дори и ако човек приема само един антибиотик

А ако са повече от един, тогава те инхибират хемопоетичните стволови клетки на костния мозък и сами по себе си могат да причинят левкопения – рязък спад на левкоцитите в кръвта. Тоест, абсорбирайки антибиотиците, ние правим същото, което прави коронавирусът: той притиска стволовите клетки, нашата имунна защита, и в същото време това се случва и заради приема на антибиотик. По този начин имунната система е атакувана двустранно. В крайна сметка това причинява едно наистина неприятно усложнение.

В никакъв случай не трябва сами да си назначавате антибиотици!

Всичко трябва да бъде както е предписано от лекаря, като се вземе предвид естеството на заболяването и историята на пациента, включително преди колко време и какви антибиотици е приемал. Въз основа на това се назначава лечение, от което лекарят очаква определен ефект.

Но, в същото време лекарите в поликлиниките предписват антибиотици на пациенти с грипоподобни симптоми

Това е така, защото са налице индикации кога трябва да бъдат изписани антибиотици при коронавирус, който не изисква болнично лечение. Редица пациенти имат своя собствена бактериална флора, която по време на имуносупресия, например в случай на вирус, е способна да се активира. Това са например пациенти с хронична обструктивна белодробна болест. Те имат Pseudomonas aeruginosa в дихателните пътища. С потискането на имунитета от този вирус той се активира и се развиват тежки процеси. Определен набор от антибиотици действа срещу Pseudomonas aeruginosa, който само лекар може да предпише.

Пациентите с тежък захарен диабет страдат от трофични нарушения на долните крайници, с тенденция към нагнояване. По правило те имат свой собствен стафилокок, срещу който се изписват антибиотици от различен клас. И има много такива заболявания, които може да изискват антибиотична терапия.

Общопрактикуващият лекар е възможно да ги диференцира и да предпише необходимите лекарства. Но повечето пациенти, след като са чули и прочели различна информация, пият антибиотици с шепи. И не някакви обикновени, широкоспектърни антибиотици, а от категорията на най-високите класове, тоест много токсични, включително такива с неврологична , кардио и хепатотоксичност.

Същото може да се каже и за лекарствата за разреждане на кръвта: те в никакъв случай не са безвредни. Такива лекарства могат да се приемат стриктно, според показанията, и то само определени класове от тези лекарства.

Как да намалим риска от заразяване със сезонен грип и COVID-19?

На първо място трябва да се спазват всички превантивни мерки, включително принципите на социално дистанциране, лична хигиена, дезинфекция на повърхностите на работните места и у дома, вентилацията и дворните пространства. Не бива да се отхвърля и всичко, което касае здравословния начин на живот. Но най-важното нещо, което никога не трябва да се забравя, е използването на лични предпазни средства и минимизиране на контактите. Това е важно сега, но ще е два пъти по-необходимо през месеците януари и февруари, когато освен коронавирус ще има и поне два щама грипен вирус.

Източник: riavrn.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *