Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Подценена опасност: Какво показват студените крака?

Постоянното усещане за студени крака е често срещан проблем. Хората най-често се опитват да се справят със ситуацията като импровизират


За да затоплят краката, се завиват с одеяло, носят вълнени чорапи у дома и редовно правят горещи вани за крака. Но ако се окаже, че има някакъв резултат, то той не трае дълго. Не след дълго проблемът се връща.

Лекарите обаче казват, че подобна ситуация никога не трябва да се подценява. В крайна сметка фактът, че краката са постоянно студени и остават такива, крие някои рискове от сериозни здравословни проблеми.

Изабела Андреева, лекар по функционална диагностика, обяснява защо това може да се случи и до какви патологични състояния водят студените крака.

Причини за проблема

„Усещането за студ в краката се появява, когато има нарушение на кръвообращението в долните крайници. Кръвта транспортира кислород и хранителни вещества до тъканите и клетките на тялото и премахва въглеродния диоксид и отпадъчните продукти. В случай на нарушения на кръвообращението (забавяне или, обратно, увеличаване на скоростта на движение на кръвта), метаболитните процеси в тъканите се нарушават, клетките получават по-малко кислород и хранителни вещества. В резултат на това окислително-редукционните процеси в тялото се забавят. Факт е, че когато протеините, мазнините, въглехидратите се окисляват с кислород, се отделя енергия. При липса на кислород процесите се забавят, има недостиг на енергия и усещане за студ “, отбелязва д-р Изабела Андреева.

Струва си да бъдете предпазливи, ако трябва постоянно да търсите резервен чифт чорапи или да покривате краката си с одеяло. Най-доброто решение би било да посетите лекар. Например, може да отидете на терапевт, който ще се ориентира според ситуацията и ще предложи преглед и консултация с тесен специалист.

Д-р Изабела Андреева, лекар по функционална диагностика, по време на преглед

В по-голямата си част обаче, с помощта на този симптом лекарите разбират, че проблемът е неврологичен

„На първо място, това показва съдова стагнация. Причините за такава стагнация могат да бъдат много – от нарушения на централната нервна система и сърдечни заболявания до обездвижване и тютюнопушене“, отбелязва лекарят по функционална диагностика. Затова, на първо място, е необходимо да обърнете внимание на състоянието на съдовете и да се справите с тях, за да се отървете от такова неудобно явление.

Потенциални рискове

Важно е да се разбере, че студените крака не са просто досаден и неприятен дискомфорт. Всъщност, това състояние носи със себе си сериозни рискове от опасни усложнения.

„На първо място, такъв проблем е опасен, защото води до липса на кислород в тъканите. Това в медицината се нарича хипоксия. Ако хипоксията се елиминира бързо, докато компенсаторните механизми не са изчерпани, тогава няма да има отрицателни последици. След известно време тъканите и клетките ще се възстановят напълно. Ако кислородният глад се удължи и има декомпенсация на адаптивни механизми, тогава в тъканите започват необратими процеси. Колкото по-дълго трае хипоксията, толкова по-силно и дълбоко са увредени тъканите. В някои случаи първо се появяват тъмни пигментни петна по краката, след това трофични язви и накрая – гангрена “, казва д-р Изабела Андреева.

Как се проверява качеството на кръвообращението в тялото?

Качеството и състоянието на кръвообращението може да бъде оценено чрез електрокардиография (отразява електрическата активност на сърцето), ехокардиография (показва структурата и функцията на сърцето), дуплексно сканиране на кръвоносните съдове (можете да видите наличието на атеросклеротични плаки, оценка на сковаността на съдовата стена), доплер изследване на съдовете (оценява посоката и скоростта на кръвния поток). Смята се, че хората с добро кръвоснабдяване имат тен, подобен на „кръв и мляко“. Това обаче не може да се приема безусловно. Дори при тежки съдови лезии е възможно човек да има здрав тен.

Как да се справим?

При наличие на такова отклонение трябва да се започне терапия.

„Първо трябва да се открие причината, поради която краката са студени. Ако това е следствие от заседнал начин на живот и декомпенсация не е настъпила, тогава фитнесът, масажът и топлите бани ще решат проблема. Ако състоянието на декомпенсация е настъпило заради тежка форма на разширени вени и трофични язви, тогава не ви съветвам да се самолекувате и още повече принудително да се затопляте. Разбира се, възможно е и е необходимо да се използват мехлеми, които подобряват кръвообращението, облекчават болката и премахват отока, но само след консултация с лекар “, съветва Андреева.

Струва си да се разбере, отбелязва д-р Андреева, че студените крака са признак на хипоксия. Това е важно и е от значение не само за тъканите на краката, но и за целия организъм. Хипоксията е липса на кислород в тялото, а кислородът, както знаете, е важен, защото по този начин човешкият организъм се храни. Съответно, на тялото му липсва хранене. Най-вече мозъкът страда от липсата на толкова важен елемент.

Днес има много начини да проверите състоянието на краката

Лекарите предлагат свои собствени методи: това може да бъде ултразвук, различни дуплексни сканирания. Те могат да се извършват както в поликлиника, както е предписано от лекар, така и в болница с цялостен преглед. Може да използвате за проверка и различни действия, инициирани от медицински организации. Например, често се организират сканирания на съдовете с ултразвуков доплер напълно безплатно. Различните болници публикуват подобни графици, от които могат да се възползват много хора. Важно е краката да не остават дълго време студени и да се наблюдава тяхното състояние не само през есенно-зимния период.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *