Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Обилното хранене и алкохолът водят до панкреатит

Възпалението на задстомашната жлеза се нарича панкреатит и може да протече в остра или хронична форма. Най-честата причина за острия панкреатит е обилното хранене придружено с консумацията на алкохол.

Алкохолът стимулира произвадството на ферменти, особенно при мазна храна, но затруднява тяхното оттичане в дванадесетопръстника. Задържането им води до оток, последван от некротични промени на тъканите поради действието на ферментите там. Възможна причина за хепатит са и вирусните хепатити, някои медикаменти, усложнения след оперативна интервенция на органи в близост. Макар и много рядко, една коремна травма, довела до контузия и кръвоизлив в задстомашната жлеза, може да е причина за остър панкреатит. Началото е внезапно, със силна болка под лъжичката и около пъпа и разпространяваща се около гръбначния стълб. Всяко движение на тялото прави болката още по непоносима. Придружаващите симптоми са гадене, мъчително повръщане с горчив вкус, изхождане на мазни и лепкави изпражнения. Възможно е температурата да се повиши, кръвното налягане да се промени и в двете посоки, да се появят отчетливи болки в мускулите, главоболие, обилно изпотяване и чувство за пълна слабост.

За да предотвратите това заболяване има някои правила, които трябва да спазвате.

  • При пазаруване на хранителни продукти купувайте толкова, колкото ще изядете. Четете етикетите, за да избегнете животински мазнини вредни добавки, консерванти, подобрители, купувайте свежи екологично чисти продукти.
  • При приготвяне на храната обработвайте месата, като отделяте всички тластини, обирайте мазнината от супите и ястията, гответе без допълнителна мазнина на скара, грил или на пар, не използвайте готови сосове и силни подправки.
  • Постарайте се да имате три основни и две междинни хранения, яжте бавно и дъвчете добре храната, хранете се продължително и не преяждайте.
  • Не се подлагайте на драстични диети и продължително гладуване, правете 1-2 разтоварващи вегетариански дни в месеца, осигурете си задължително 8 часов сън. 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *