Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

В пловдивска болница се правят най-новите сърдечни операции

В УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив се извършват два вида нови операции, които лекуват пациентите с ритъмни нарушения на сърцето без медикаменти

операции
Само в УМБАЛ „Св. Георги“ Пловдив се извършват две съвременни и ефективни животоспасяващи операции

Сърдечните операции спасяват живот и съдействат за подобряване на неговото качество. Подложилите се на интервенциите пациенти се чувстват много по-добре, обясни д-р Красимир Джинсов. Интервенциите се извършват в Отделението по инвазивна кардиология на болницата.

Имплантиране на системи за ресинхронизираща терапия (CRT) се нарича първата операция. Хирургичната процедура се поема изцяло от НЗОК и е безплатна за пациентите със сърдечна недостатъчност. Сред тях подходящи са само онези, които имат ниска помпена функция на сърцето и ляв бедрен блок, уточни д-р Джинсов.

Този съвременен метод позволява на имплантираните системи за ресинхронизираща терапия да действат като усъвършенствана разновидност на пейсмейкърите. Разликата се състои в допълнителния трети електрод. През малък разрез под рамото той се вкарва във вените на лявата камера на сърцето и извършва синхронизиране на неговите съкращения. По този начин се подобрява помпената функция и физическият капацитет. След операцията пациентите са заредени с повече сили за ежедневните си задачи и проявяват по-малко симптоми.

Операцията се извършва с местна упойка

Д-р Красимир Джинсов

Пейсмейкърите често влошават сърдечната функция, докато този вид терапия дори я подобрява. Много световни сърдечни експерти препоръчват на пациентите със сърдечна недостатъчност да се имплантира система за ресинхронизираща, вместо пейсмейкър . При приема в отделението по Инвазивна кардиология на УМБАЛ „Свети Георги“ се изисква да се представят резултати от ехокардиография, ЕКГ и клинични изследвания от евентуално предшестващо пролежаване в болница.

За пациентите е важно да знаят, че възстановяването е бързо. Техният престой в болницата е 2 денонощия, като на 3-тия ден те се изписват раздвижени и в кондиция да се върнат към ежедневните си дейности„, каза д-р Джинсов.

Това важи и за втория вид операция, която в Пловдив се извършва също само в отделението по Инвазивна кардиология на УМБАЛ „Свети Георги“.

При втората операция се извършва поставяне на кардиовертер-дефибрилатор

Поставянето на кардиовертер-дефибрилатор (ICD), подобно на системите за ресинхронизираща терапия, се прилага при пациенти със сърдечна недостатъчност, както и при пациенти след миокарден инфаркт. Здравната каса покрива частично сумата за поставянето, като за устройството се доплащат между 2 и 4 хил. лева. При този метод водещият ефект е спасяването на живота на пациента. Ако човек получи животозастрашаваща аритмия, имплантираният кардиовертер-дефибрилатор се включва и подава електрически импулс, който действа като електрошок и прекъсва аритмията, обясняват експертите. Те допълват, че имплантираното устройство денонощно бди над пациента и реагира моментално при нужда.

Кардиолозите казват, че е най-ефективно устройството, комбиниращо системата за ресинхронизираща терапия и кардиовертер-дефибрилатора (CRT-D). То едновременно подпомага функцията на сърцето и пази пациента от животозастрашаващи аритмии.

КОНТАКТИ

Университетска Многопрофилна Болница за Активно Лечение „СВЕТИ ГЕОРГИ“ ЕАД – ПЛОВДИВ

Пловдив 4002
Бул. Пещерско шосе 66
Тел. Централа База 1 – 032/602 211
Тел. Централа База 2 – 032/602 911
Електронен адрес – unihosp@unihosp.com
Електронен адрес за сигнали и коментари от пациенти – contacts@unihosp.com

Инвазивна кардиология – телефон: 032 602 925

Д-р Красимир Джинсов, кардиолог – телефон: 087 658 2268

Източник: www.unihosp.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *