Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рискове и предпоставки за остеопороза

Повече от десет милиона европейци, 80 процента от които са жени, в момента имат остеопороза, или „порозни кости“. Още 18 млн. имат ниска костна маса или остеопения, предпоставка за остеопороза, което ги поставя в рискова група. Европейската фондация по остеопороза очаква броят да се издигне до 41 милиона през следващите 15 години. Тази болест се нарежда на трето място по значимост след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания поради голямата си разпространеност и разходи на здравните системи.

Костта е жива тъкан, която непрекъснато се регенерира. Докато расте човек организма трупа костна тъкан. И мъжете, и жените достигат своята връхна точка на костна маса на възраст между 20 и 30, когато балансът започва да накланя везните в другата посока и тялото ви започва да губи костна маса по-бързо, отколкото може да я възстанови. В следствие на което костите стават много крехки и получават счупвания особено в областта на китките, гръбнака и тазобедрените кости. Най-опасното счупване е това на тазобедрената става, защото последиците са най-сериозни. Около 20% от пациентите загиват до 6 месеца поради обездвижването и развитието на пневмонии. Голяма част от останалите остават трайно инвалиди с необходимост от чужда помощ и грижи.

При жените счупванията при остеопороза са два пъти повече в сравнение с мъжете. Това е така, защото при жените костната маса по начално е по-ниска и обикновено жените живеят по-дълго. Освен това при тях има и спадане в нивата на хормона естроген, поради навлизането в менопауза, в следствие на което костната загуба се увеличава. При мъжете тези, които са с ниско ниво на хормона тестостерон също имат повишен риск от остеопороза. А след 75-годишна възраст рисковете са вече еднакви и за двата пола.

Симптоми

Остеопорозата може да доведе до сериозни проблеми при жените, тъй като спадът на естроген, който има защитен ефект върху костите, може да доведе до загуба на костна маса до 20 процента през първите пет до седем години на менопаузата.

Фрактурите могат да възникват от ежедневни дейности като изкачване на стълби, вдигане на предмети или навеждане напред. Получават се структурни изменения като:

• Увисване на раменете

• Гърбица

• Смаляване на ръста

• Прегърбена поза

• Изпъкнал корем

Малко смаляване на ръста е нормално явление съпроводено със стареенето. Жените в напреднала възраст може да загубят около 2-3 см от височината си, което се дължи на дегенерацията на дисковете на гръбначния стълб. Те могат също така да се свият малко поради неправилна стойка и отслабване на мускулите на гърба. Но загубата на повече от 4-5 см, особено когато е придружено с гърбица може да е сигнал за остеопороза.

Ако жени с тези симптоми все още не са претърпели счупване на бедрото или китката има голяма вероятност това да се случи. Навременното лечение може значително да намали риска. Половината от всички жени над 50 години се очаква да преживеят фрактури свързани с остеопорозата, на някакъв етап от живота си. Важно е да знаете, че  фрактурите и счупванията не са нормална последица от остаряването.

Кой е изложен на риск?

Въпреки, че повечето жени с остеопороза са над 50-и и в менопауза, жените в 30-те си години или дори по-млади също може да развият тази болест, ако са страдали от анорексия или булимия (което може да доведе до „аменорея” и ниско ниво на калций в резултат на повръщането и неправилното хранене). Също така при спортистки развили аменорея (липса на менструация в рамките на 6 или повече месеца) или при ниски нива на естроген. Тъй като остеопорозата обикновено започва без симптоми, тя може да не успее да се диагностицира, докато не се счупи някоя кост. По тази причина тя се нарича „тиха болест“.

7 основни рискови фактора

1. Нарушения в храненето. Тъй като храненето при анорексиците и булимиците е изключително нарушено, организмът е лишен от нужното количество калций. Анорексиците често не разполагат с достатъчно мазнините в тялото си, което води до липса на менструация, така че техните нива на естроген спадат значително, което пък увеличава чупливостта на костите. Този двоен смъртоносен удар се получава, когато костната плътност трябва все още да нараства, така че тези жени може никога да не достигнат нормални нива на костна маса.

2. Телосложение. Смята се, че слабите имат по-ниска костно-минерална плътност (КМП), мярка за здравето на костите.

3. Наследствена предразположеност. Изследователите не са сигурни дали остеопорозата е генетично наследявана, но все пак изглежда, че се движи в семейството. Ако майка ви или сестра ви има тази болест това ви поставя в рисковата група. При белите и азиатските жени има по-висок риск.

4. Нередовен цикъл / ранна менопауза (независимо дали поради естествени причини или хистеректомия). Нередовните цикли водят до липса на прогестерон, хормон, необходим заедно с естрогена за здравето на костите. Естрогена намалява скоростта на загуба на костна маса, а прогестерона стимулира създаването на нова костна структура. Атлети внимавайте: Строгите тренировки и ниското съдържание на мазнини в тялото може да предизвикат нередовна менструация или аменорея.

5. Някои заболявания като хипертиреоидизъм, хиперпаратиреоидизъм, хронични бъбречни заболявания, белодробни или стомашно-чревни нарушения са рискови фактори.

6. Продължителната употреба на някои лекарства, като кортикостероиди за потискане на възпалението. Стероидни лекарства, предписани за заболявания като епилепсия, тежка форма на астма, тежки алергии и автоимунни заболявания като лупус, също могат да имат ефект (нестероидни лекарства, предписани за тези заболявания не представляват проблем от гледна точка на загуба на костна тъкан).

7. Прекомерни дози на щитовидни хормони. Нормалните заместителни дози за хипотироидитни пациентите са напълно безопасни, но супер високи дози, въпреки че са предписани от лекар, в някои редки случаи може да окажат влияние.

Диагноза
Най-надеждният начин за диагностициране на остеопороза е с изследване на костно-минерална плътност. Това е най-точното изследване, процедурата е сравнително бърза, безболезнена. Използва много ниска доза радиация (10 пъти по-малко, отколкото можете да получите на околосветско пътешествие, между континентален полет) за измерване на плътността на таза и гръбначния стълб, където остеопорозата се появява най-напред.

Правенето на такова изследване е особено важно за жени с основните рискови фактори като менопауза, хранителни разстройства или продължителна аменорея. Също така експерти смятат, че много повече жени преди менопауза е редно да се възползват от изследването, това би помогнало за ранното диагностициране.

Вие имате остеопороза, ако изследването показва загуба на костна маса на което и да е място от най-малко 25 процента и остеопения, когато резултатът е между 10-24 процента.

Лечение
Промени в начина на живот и медицинско лечение са част от общата програма за предотвратяване на бъдещи фрактури. Диета богата на калций, физически упражнения и лекарствена терапия са възможностите за лечение.

Превенция
Най-добрият начин за предотвратяване на остеопорозата е да направите високо интензивни упражнява за качване на теглото редовно част от вашата тренировка. Приемайте достатъчно калций, по възможност с храни като прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, зелено-листи зеленчуци и ядки.  Откажете цигарите и алкохола, а след като влезете в менопауза приемайте хормоно-заместител или лекарство, което имитира естроген.

Днес има много продукти против алкохолизъм, но са малко тези, които наистина дават резултат в битката за спиране на алкохола и цигарите! Хранителната добавка Кудзу Корен, която се предлага в България е продукт на американската фирма „SWANSON” и е одобрена от Американската агенция по храните и лекарствата /FDA/. Тя е доказан лидер като продукт за спиране на алкохола и цигарите!

 

Все още ли искате да пушите? СПРЕТЕ ЦИГАРИТЕ И АЛКОХОЛА С КУДЗУ КОРЕН – най-доброто средство в света против алкохолизъм и тютюнопушене!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 4 до “Рискове и предпоставки за остеопороза

  1. Pingback: Изследвайте костите си ако сте застрашени от остеопороза | Лекува нет

  2. Pingback: Хранителният режим е много важен при остеопороза | Лекува нет

  3. Pingback: 15 въпроса, които непременно трябва да зададем на майка си… | Лекува нет

  4. Pingback: Вярно – невярно за млякото | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *