Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вярно – невярно за млякото

То има вкус на детството. Известно е с това че съдържа калций, който укрепва костната система. Но знаем ли наистина всичко за него? И дали това което знаем, е вярно или само легенда…

1. Млякото е пълноценна храна – Вярно

То е богато на протеини, глюциди и липиди, както и на някои минерали – калций, фосфор, цинк. Съдържа и витамин А, В2, В12. Тога го прави много важна храна за подрастващите.

2. То е идеалната храна – Невярно

Няма идеална храна. Млякото също си има несъвършенства. Неговите протеини (3,2 г на 100 г) могат да предизвикат реакция от страна на имунната система. Липидите пък ( 3,5 г на 100 г) съдържат 2,2 г наситени мазни киселини и 14мг холестерол. Що се отнася до глюцидите, те се състоят от 98% лактоза или млечна захар, която не всеки понася добре.

3. И възрастните имат нужда от мляко – Невярно

Млякото не е задължително за поддържането на добро здраве в зряла възраст. Млечните продукти набавят на организма калций и това е наистина  важно за възрастните, но той се съдържа във високи стойности и в рибата, орехите, бобовите храни, зелето, сушени плодове и някои минерални води. Така че дневната нужда от калций, която е 900 мг преди 55 години и 1200 мг след това, може лесно да бъде задоволена чрез разнообразното хранене.

4. Всеки ден трябва да се консумират по 3-4 млечни продукта – Невярно

Днес диетолозите смятат, че 2 млечни продукта на ден са напълно достатъчни. Става дума или за пряка консумация на чаша прясно мляко , порция кисело мляко, парче сирене, или за добавянето им към различни ястия.

5. Калцият от животински произход е за предпочитане – Невярно

Вярно е че млякото съдържа много калций, но той се усвоява от организма не по-добре от този с растителен произход, дори напротив. Например чаша прясно мляко (240 г) съдържа 300 мг калций, но само 32% от тях, тоест около 100 мг, се усвояват от организма. За сравнение, 120 г броколи осигуряват същото количество калций.

6. Някои хора има непоносимост към  мляко – Вярно

При кърмачетата алергията към млечните протеини може да предизвика стомашно чревни смущения, мускул;ни болки, екзема, ринит, синузит и дори астма. Някои хора са чувствителни към лактозата (млечната захар), защото нямат в организма достатъчно количество лакатаза – ензимът който позволява доброто храносмилане на млякото. Така се появяват болки в корема, стомашни спазми и разстройство. Тази непоносимост може да бъде потвърдена със специален тест, провеждан след лошо храносмилане на 50 г лактоза.

7. Повишената консумация на прясно мляко предпазва от остеопороза – Невярно

В Европа през последните 10 години са проведени 7 големи изследвания. Изводът е, че голямата консумация на прясно мляко не предпазва от счупвания вследствие на остеопороза. Остава в сила обаче препоръката за 2 източника на калций на ден. Здравето на костите зависи също от храненето със зеленчуци, които снабдяват организма с калиеви соли, витамини С и К. Важни са и достатъчното излагане на слънце, заради необходимостта от витамин D, и редовната физическа активност. В Япония на остров Окинава, където има най-много столетници, рискът от остепороза е 3-4 пъти по-малък, отколкото в Европа, а консумацията на млечни продукти е нулева.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *