ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да контролираме розацеята с диета

Овладяване на заболяването розацея отвътре навън предлага д-р Марк Хайман

розацея
Храната изчиства кожата

Диетата изчиства зачервяването при розацея много по-ефективно и трайно от всякакви мазила, е убеден д-р Хайман. Науката, в лицето на официалната медицина, си сътрудничи с природата и крайният резултат е повече от убедителен. Факт е, че някои от най-упоритите кожни заболявания се контролират много по-добре чрез промяна на начина на хранене, отколкото с помощта на лекарства и мазила.

Розацея се отнася до хроничните кожни заболявания на лицето, които се характеризират със зачервяване, разширени капиляри, образуване на пустули и други обриви. Около 10% от населението на света е податливо на такова нарушение. То е по-често при жените със светла кожа на възраст от 40 до 50 години.

Старата максима, че „красотата не е само чиста кожа“, никога не е била по-вярна, отколкото когато се налага да се справяме със състояния на кожата като розацея. Кожните заболявания са отражение на общото здравословно състояние.

Розацея: причини и контрол

Болестта не е напълно изяснена, но учените смятат, че розацеята се развива на фона на ендокринни и имунни нарушения, проблеми на храносмилателния тракт и наследствени заболявания.

Розацеята може да бъде предизвикана от:

1. Използването на продукти, които причиняват разширяване на кръвоносните съдове по лицето – подправки, кафе и алкохолни и други напитки, съдържащи кофеин, както и твърде горещи течности (60 ° C и повече).

2. Инфекциозни заболявания – тъй като по лицето се образуват пустули, лекарите предполагат, че болестта се провокира от бактерии, въпреки че съдържанието на папулите не съдържа патогени.

3. Акари Demodex – при някои пациенти след вземане на тестове от кожни участъци се откриват ларви на акари, но не при всички.

4. Генетично предразположение – при повече от 40% от пациентите, розацея имат и техните близки роднини.

5. Стомашно-чревни заболявания – 50 до 90% от пациентите с розацея страдат от проблеми с храносмилателната система.

6. Психични разстройства – при тежки форми на заболяването се развива емоционална нестабилност и депресивно настроение.

В началния етап заболяването се проявява като зачервяване на лицето и деколтето

Атаките постепенно зачестяват и се образуват упорити области, които придобиват синкав оттенък, поради поражението на повърхностните вени. Появява се подпухналост, изгаряне и лющене на кожата. Тогава започват да се появяват и гнойни кожни обриви по лицето, на главата, гърдите и гърба.

Зачервяването на лицето не винаги означава, че страдате от розацея

 

Ако розацеята не се лекува, започва удебеляване на определени области. При мъжете носът се удебелява по-често – става груб, натъртен и се появяват синкави жлебове. При около 20% от пациентите се отбелязват лезии на лигавицата на очите, зачервяване и лющене на клепачите, парене и сълзене.

Диета при розацея

За някои това може да прозвучи странно, но всъщност има много тясна връзка между добрата работа на храносмилателния тракт и здравето на кожата. Някои изследователи стигнаха дотам, заявявайки, че възпалението или обривът по лицето означава, че има възпаление и в червата.

Правилният подход към заболяването розацея включва и онова, с което се храни пациента, подчертава д-р Марк Хайман. Храната влияе на здравето и на външния вид на кожата. Холистичният подход се отнася и до разбирането, че тялото се нуждае от баланс, за да е здраво, и че голяма част от онова, което ядем, обикновено ни изважда от равновесие.

Д-р Марк Хайман: Най-добрата диета за човек с розацея е алкалната диета

Ето основите на алкалната диета:

– Яжте повече плодове и зеленчуци. Всъщност, те трябва да са най-голям дял от всичко друго, което консумирате през деня.

– Избягвайте храни, образуващи киселина, като зърнени храни, захар и някои меса като свинско, овнешко и говеждо. От трите (зърнени храни, захар и месо) месото е за предпочитане, защото е лесно да се балансира с много зеленчуци или плодове. Ако не сте сигурни за произхода, по-добре не яжте месо.

– Пийте много прясна и чиста вода.

– Уверете се, че получавате достатъчно основни хранителни вещества, от които се нуждае тялото ви.

– Избягвайте трансмазнините и пържените храни, млечните продукти и глутена.

Най-често срещаните кисели и алкални храни са:

• Храни, образуващи киселина: алкохолни напитки, хляб, сладкиши, кафе, зърнени храни, бисквити, семена (с изключение на просо и киноа), оцет, яйца, масла или храни, приготвени в масло, тлъсто червено месо, морски дарове и риба, ядки, семена, тестени изделия, сол , захар, тофу.

• Алкални храни: Пресни плодове, зеленчуци, зелени салати, кълнове, суров ябълков оцет, боб, картофи, цитрусови плодове, просо, киноа.

Добро правило е да ядете 80% алкални храни и 20% кисели храни

Здравословното меню е източник на красота и здраве

Храните, богати на пробиотици и пребиотици, могат да помогнат за балансиране на чревния микробиом, като намаляват възпалението на червата. Докато пробиотиците, които се продават в аптеката са добре, консумацията на храни, богати на пробиотици, обикновено е за предпочитане за цялостното здраве.

Пробиотични храни

– Кисело зеле;
– Кефир;
– Комбуча;
– Кисело мляко;
– Сок от цвекло;
– Ферментирали зеленчуци;
– Банани.

Храните, които имат противовъзпалителни свойства, също са важни за диетата при розацея. Те ще поддържат имунната система здрава и добре работеща.

Някои от най-добрите храни за борба с възпалението включват:

• Аспержи;
• Карфиол;
• Краставица;
• Постнo птиче месо;
• Зеленолистни зеленчуци;
• Тиква;
• Сладък картоф;
• Тиквички;
• Куркума;
• Храни с високо съдържание на омега-3
(сьомга, масло гхи, ленено семе).

Богати на хистамин храни, които трябва да избягвате

Чували ли сте някога за хистамин? Това е естествен химикал в тялото, който може да причини зачервяване. Хистаминът е последното нещо, от което се нуждае вашата кожа, нали? Някои храни съдържат собствен хистамин. Други предизвикват организма да произвежда повече хистамин. Във всички случаи те изострят зачервяването, еритема и подуването.

Ето храните, които имат високо съдържание на хистамин:

– Аншоа;
– Авокадо;
– Банани;
– Цитрусови плодове;
– Краве мляко;
– Шоколад;
– Салами (напр. бекон, кренвирши и др.);
– Сушени плодове;
– Патладжан;
– Скумрия;
– Папая;
– Ананас;
– Пушена риба;
– Сметана;
– Домати;
– Оцет.

Хранителни добавки

Някои хранителни добавки са полезни за кожата и могат да помогнат за намаляване на възпалението или за предотвратяване на обострянето при розацея. Те включват витамин B 3 (ниацинамид), репей, масло от вечерна иглика, пробиотици, MSM (метилсулфонилметан), куркума (заради наличието на куркумин) и цинк. Все още няма достатъчно научни доказателства за тяхната ефективност срещу обострянето на розацеята.

Както при лекарствата с рецепта, ефективността на естествените лечения варира от човек на човек. Всеки пациент се нуждае от индивидуална комбинация от лечения за всеки конкретен случай.

Д-р Марк Хайман

***

Д-р Марк Хайман вярва, че всеки заслужава добро здраве, и че това може да се постигне като се използва силата на истинската храна.

Д-р Хайман е практикуващ семеен лекар и международно признат лектор в областта на функционалната медицина. Той е основател и директор на UltraWellness Center, ръководител на отдел „Стратегия и иновации“ в Кливленския център за функционална медицина в Кливланд и обявен за автор на бестселъри от „Ню Йорк Таймс“.

Източник: drhyman.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *