ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да намалим рисковете от синдром на диабетното стъпало?

Една от тежките последици от диабета е заболяване, което се нарича синдром на диабетното стъпало

синдром на диабетното стъпало
Навременната консултация със специалист е от значение за предотвратяване на синдром на диабетното стъпало

Защо се развива този синдром на диабетното стъпало, как да го предотвратите и възможно ли е да спасите крака, ако процесът е отишъл твърде далеч?

Експертно мнение по тези и други въпроси дават д-р Яна Бурнашева – ендокринолог и хирургът Андрей Аникин.

Дд-р Яна Бурнашева

Въпреки че се говори повече за връзката между диабет, инфаркт и инсулт, болестта заплашва здравето на краката точно толкова, колкото и сърцето и мозъка. В крайна сметка, именно усложненията на диабета са основната причина за ампутации на долните крайници, които не са свързани с травма.

Безчувствени хора

Високите нива на холестерол и кръвната захар при диабет водят до развитие на атеросклероза на големите кръвоносни съдове (артерии) и увреждане на нервите. Поради това чувствителността на долните крайници намалява: те спират да реагират на температурата, не усещат не само леки докосвания, но и болка. В такава ситуация е лесно да се увредят стъпалото и подбедрицата дори и при малки наранявания на кожата (например при рязане на нокти). Човек, който страда от диабет просто няма да усети усложнението, и в бъдеще това може да доведе до развитие на хронични трофични язви. Всъщност, за разлика от здравите хора, при тези, които страдат от това заболяване, заздравяването на тъканите е по-трудно, раните се почистват по-зле и изискват по-продължително лечение, тъй като възможностите за възстановяване на организма са намалени.

Д-р Андрей Аникин, хирург

Деликатност и внимание

При диабет редовната грижа за краката е не само желана, но и съществена. Изискванията за педикюр обаче стават по-специални. Всъщност, освен за хигиена и естетика, ще трябва да се погрижите и за безопасността на кожата, която трябва да бъде поставено на преден план.

Не използвайте остри, режещи предмети – ще трябва незабавно да се отървете от ножици, пили и пинсети. Можете само да пилите ноктите, и то не много често, както и да отстранявате мазолите със специална пемза, закупена в аптеката.

Когато миете краката си, е важно да проверявате температурата на водата с ръка, за да не се изгорите. Между другото, също така е невъзможно да затопляте краката с нагревателни подложки и електрически нагревателни устройства. Ако краката са студени, по-добре е да носите топли чорапи без стегнати ластици и да пиете горещ чай.

Необходимо е всеки ден да оглеждате ходилата от всички страни, за предпочитане с огледало. Това е едно от основните ежедневни правила при диабет. Ако забележите зачервяване, подуване, гной, тъмни петна, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Трябва да се обърне внимание на всички необичайни усещания. Нужно е да се предотвратява студенината на краката, изтръпването, мравучкането, бързата умора при ходене и крампи на мускулите на прасеца.

Запознайте се с подиатъра!

Поне веднъж годишно се изисква да се подлагате на медицински преглед при подиатър. Подиатърът, известен също като подиатричен лекар или хирург на стъпалото и глезена, е медицински специалист, посветен на лечението на стъпалото и глезена.

Малки рани и ожулвания трябва да се третират с антисептик и отгоре да се наложи стерилна превръзка. Йод не се използва, тъй като може да причини изгаряния. Освен това, йодът маскира и повърхността на раната, поради което хирургът няма да може да оцени степента на увреждане. Лекарствата под формата на мехлеми също не са подходящи. Ако раната не заздравее бързо, експериментите трябва да приключат и да си запишете час при специалист.

За диагностициране синдрома на диабетното стъпало се използват ултразвуково изследване на съдовете на долните крайници, електромиография, тестове (посявка, взета от раната за определяне на чувствителността към антибиотици).

Появата на дългосрочни незарастващи трофични язви (по-често на ходилата) е знак за спешно посещение при хирурга. Потъмняването или зачервяването на пръстите, отокът на стъпалото и локалното повишаване на температурата също могат да показват началото на гнойно-некротичен процес. В този случай също трябва да се потърси лекар. В края на краищата, всяка трофична язва е входна врата за инфекция, която може да доведе до развитие на флегмон на крака, остеомиелит (възпаление на костта) и дори гангрена.

Усложнения и операции

Има две форми на диабетно стъпало: невропатична (когато притока на кръв в крака е запазен) и невроисхемична (когато е нарушен). В първия случай е по-лесно да спасите крака. При втория вариант обикновено се развива гангрена. В такава ситуация само съдови хирурзи ще помогнат да се избегне ампутация: те извършват пластична хирургия и стентиране на артериите на долните крайници, като по този начин възстановяват притока на кръв. Без това е невъзможно да се спаси кракът. Само след такова предварително лечение, хирурзите могат да започнат по-леки операции, насочени към поддържане на поддържащата функция на стъпалото: например, те отварят и дренират абсцес, премахват метатарзофалангеалните стави, няколко или всички пръсти на стъпалото. Разбира се, външният вид на крака ще страда от това, но поне способността за ходене ще остане.

Плантарните язви са най-трудни за лечение, тъй като дефектът трябва да бъде затворен със същите тъкани, а кожата на стъпалото е уникална по своята структура. Намирането на подходящ пластир не е лесно, но днес за тази цел могат да се използват специални плантарни клапи на педикулите.

Дори ампутацията на крака не е присъда. Винаги, когато е възможно, хирурзите се опитват да извършат ампутация на нивото на подбедрицата, като същевременно запазват функцията на колянната става, така че по-късно да има къде да сложат протезата. Следователно, скоро след изписването, пациентът ще може да се движи.

Предотвратяване

За да предотвратите развитието на синдром на диабетното стъпало е нужно да:

• Поддържате кръвната захар под контрол (и ако тя се повиши, нормализирайте я с помощта на антихипергликемични лекарства).

• Да следите холестерола в кръвта (и да приемате статини, ако се препоръчва от кардиолог).

• Да откажете цигарите.

• Да свалите наднормено тегло.

• Предотвратяване повишаване на кръвното налягане.

• Своевременно да лекувате диабетната полиневропатия (увреждане на нервните окончания и влакна) с невролог.

• Да се грижете правилно за краката си. Мийте ги ежедневно, след това ги подсушете старателно, но и внимателно с мека кърпа и използвайте защитен противогъбичен крем, за да предотвратите развитието на микоза на краката (което не е необичайно при диабет).

• Носете само удобни (за предпочитане ортопедични) обувки, за да избегнете мазоли и натъртена кожа. Полезно е да се използват специални устройства, продавани в аптеките и ортопедичните салони (например специална „полуобувка“ за облекчаване на стъпалото и намаляване на натиска върху раната).

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *