Солен вкус: За какви заболявания сигнализира този симптом?

Различният, странен и необичаен вкус, който се появява в устата, е тревожен симптом и ни кара да се чудим дали всичко е наред със здравето

вкус
Усещането на солен вкус в устата е свързано с някои странни патологии и заболявания

Например, какво може да показва соленият вкус в устата? Лекарите отбелязват, че чувството за излишък на сол не е нормално и трябва да се направят допълнителни изследвания, които да уточнят причината.

За какви заболявания сигнализира такъв вкус в устата и какво трябва да се направи, научаваме от руския лекар Татяна Романенко, кардиолог и ендокринолог.

Когато говорим за вкус на сол в устата, на първо място трябва да изключим най-важните, сериозни и опасни причини за това патологично явление.

Кръв в устата

Една от най-сериозните и в същото време често срещани причини за това явление е кървенето. Естествено, тъй като говорим за устата, то най-често възниква от венците. Но вече увеличеното кървене от венците може да бъде причинено от редица фактори.

Един от най-честите проблеми са възпалителните орални инфекции. Причината може да бъде както в нелекувани и развалени зъби, така и във възпалителни заболявания на венците и самите сливици. Може да има и новообразувания. Тоест, проблемът се крие във всички локални процеси.

Друг често срещан проблем, който винаги трябва да имаме предвид, е че кървенето на венците е свързано с промени в съсирването на кръвта. Това е всякакъв вид тромбофилия, например. Разбира се, в устата ще има не само солен вкус, но и други симптоми на хеморагичен синдром.

Друга доста сериозна причина е заболяване на кръвта, по-специално такова, което е придружено от кървене. Това може да бъде тромбоцитопения, анемия и др. В този случай соленото усещане в устата е заради наличието на кръв. Такова състояние винаги изисква ранна диференциална диагноза и лечение.

Устна хигиена

Лошата хигиена на устната кухина е често срещана причина за усещането на солен вкус. Ако човек не си мие зъбите достатъчно добре, ако се образува плака, всичко това допринася за развитието на патологична микрофлора, отпадните продукти от коятоса причина за този неприятен солен вкус.

Също така, появата на послевкус се влияе от наличието на инфекциозен процес в устната кухина – образуване на зъбен камък, фистули, хроничен тонзилит.

Лекарствата са виновни

Лекарствата също могат да предизвикат солен вкус в устата. На фона на приемането на редица медикаменти, вкусът започва да се променя – това са някои хормонални лекарства, антидепресанти, антиалергични лекарства, диуретици, противоракови лекарства, антибиотици. Всички те могат да доведат до усещането на странни вкусове, заради нарушаване работата на вкусовите рецептори.

Твърде много сол в менюто

Подобен симптом може да се появи, когато ядем много солена храна. Дълго време учени, лекари, както и привърженици на здравословния начин на живот отбелязват, че солта в големи количества е опасна за човешкото тяло. И основната ѝ вреда е в натоварването на сърдечно-съдовата, отделителната система, и по-специално бъбреците. Също така, солта повишава кръвното налягане. Следователно, ако се използва лечебна сол (или пък се яде безсолно), това може да доведе до факта, че възприятието за вкус се възстановява и излишната сол започва да се усеща.

Причината е в сълзите

Друга интересна причина може да е свързана с патологията на слъзните канали. Как са свързани очите и соленият вкус в устата? Всъщност, ако има проблем със слъзните канали, може да се получи повишено образуване на сълзи. От друга страна, нормалното преминаване на това слъзно съдържание също е нарушено. В резултат на това сълзите навлизат в носа, след което изтичат надолу по задната част на фаринкса, и в устата се появява усещане за солен вкус. Патологията на слъзните жлези (канали) може да провокира солен вкус в устата.

Рядка причина

Доста рядко, но все пак се случва, причината за соления вкус се крие в патология на нервната система, заради която е налице промяна във възприятието на вкуса. По-специално, такива усещания могат да възникнат след черепно-мозъчна травма, остър мозъчно-съдов инцидент, хроничен мозъчно-съдов инцидент и, разбира се, инфекциозни заболявания. Всяка вирусна инфекция е в състояние да предизвика нарушение на вкуса, и това допринася за появата на солен вкус в устата.

Хормоните са палави

Хормоналните проблеми и дисбаланс, особено захарният диабет, също могат да доведат до сухота в устата. Понякога може да се усеща и вкус на ацетон, тъй като захарният диабет често се придружава от увреждане на бъбреците и централната нервна система.

Стомашно-чревен тракт и дехидратация

Солен вкус в устата често се появява при стомашно-чревно разстройство. Честа патология като гастроезофагеална рефлуксна болест причинява подобен проблем. На първо място, това е, разбира се, появата на усещане за киселина, но някои хора може да се оплачат и от соленост в устата.

Често вкусът на сол може да се усети дори когато тялото е дехидратирано, например след някои предишни инфекции. Ефектът се засилва особено, ако на фона на липса на влага, има и излишък от алкохол и съдържащи кофеин напитки. Дисбалансът на течностите причинява появата на повече натриев хлорид в слюнката. Оттук и вкусът на сол в устата. Всяка загуба на течност и сгъстяване на кръвта се придружават от този симптом.

Стрес

Друга причина за едно такова солено усещане е стресът. Всяка нервна ситуация може да доведе до нарушаване нормалното функциониране на слюнчените и слъзните жлези. Типични прояви на стрес са сухота в устата и гърлото. На този фон е и усещането за излишна сол в устата.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *