ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Синдром на мръсния лакът: Защо кожата на лактите е суха и как се лекува?

Причините за твърде тъмната и груба кожа на лактите могат да бъдат свързани с козметични дефекти

лактите
Сухата и груба кожа на лактите не е само козметичен дефект

Например, тъмните и груби области върху лактите се появяват, когато има силно триене между дрехите и кожата, или постоянен контакт с маса или бюро, или при неспазване на хигиенните правила. Ако тъмните зони се образуват без обективни причини, тогава трябва да посетите дерматолог, тъй като това може да означава, че в организма има нарушения. Трябва да е ясно, че при коригиране на здравните проблеми, които причиняват потъмняване на кожата на лактите, тя изчезва. И то без да са необходими допълнителни грижи.

Кожата на лактите като показател за здравето

Има много възможни причини, поради които лактите ви може да не са толкова копринено гладки, колкото някога. Прекарвате ли много време в басейна? Виновник може да е хлорът. Започват ли да падат температурите там, където живеете? Прохладното, сухо време може да изсмуква влагата не само от въздуха, но и от кожата.

Сухите лакти също могат да бъдат резултат от раздразнение на кожата. Това може да бъде причинено от съставките в някои сапуни, парфюми и лосиони. Горещите вани или душове също могат да изсушат кожата.

В някои случаи сухата кожа може да е признак или симптом на основно медицинско състояние. Това включва екзема и псориазис.

Причината за появата на тъмни зони около лакътните стави могат да бъдат следните заболявания:

Хиповитаминоза

Дефицитът на основните витамини А и Е, необходими за здравето на кожата, води до дехидратация на тъканите. Впоследствие кожата изтънява, става суха, напуква се, а на лактите кожата става груба, придобивайки сивкав оттенък.

Дисбактериоза

При това състояние възникват нарушения в чревната микрофлора, трудно се усвояват хранителни вещества, витамини и микроелементи, необходими за здравето на цялото тяло, включително и за доброто състояние на кожните тъкани. В случай на чревна дисбиоза има повишена сухота и обезцветяване на кожните участъци на лакътните стави.

Псориазис

По повърхностите на лакътните и коленните гънки се образуват групи петна, издигнати над повърхността на кожата. Те са прекалено сухи, често напукани, червени или тъмни на цвят. Обикновено се появяват на места, които са подложени на триене или натиск.

Хипотиреоидизъм

Когато възникне нарушение на щитовидната жлеза, производството на тиреоидни хормони намалява. Понякога това се нарича синдром на мръсния лакът.

Диабет

Захарният диабет е нарушение на метаболитните процеси в човешкото тяло. Може да има: намалено използване на глюкоза, хипергликемия, висока кръвна захар, нарушения на метаболизма на протеини, мазнини или минерали.

Екзема

Екземата е състояние на кожата, което може да причини суха, сърбяща кожа, навсякъде по тялото, включително и на лакътя. Други симптоми включват:

– възпалена, чувствителна кожа;
– по-тъмни петна по кожата;
– жилави или люспести участъци от кожата;
– подуване.

Синдром на Сьогрен

Синдромът на Сьогрен е автоимунно състояние. Може да причини сухота в тялото, а сухата кожа е най – честият кожен симптом.

Други симптоми на синдрома на Сьогрен включват:

– сухота в очите, носа и устата;
– умора;
– затруднения с паметта или концентрацията;
– изтръпване на пръстите на ръцете и краката;
– стомашно-чревни проблеми.

Всички тези заболявания могат да провокират промени в цвета на лактите и наличие на груби участъци от кожата на лакътните стави.

Кога да посетите лекар?

Всеки, който има сухи лакти може да се опита да си помогне с домашни средства, овлажнители и мехлеми, които се продават в аптеките без рецепта. Консултацията с лекар (дерматолог) се налага ако лактите не реагират на лечението, или ако симптомите се влошат, като например:

– отворени пукнатини и кървене;
– възпалена или подута кожа;
– признаци на инфекция;
– тежка алергична реакция.

Ако има някакви допълнителни симптоми, заедно със сухите лакти, може да се посети специалист, който да назначи изследвания за гореизброените здравословни състояния.

Здравните специалисти наричат ​​сухата кожа ксероза. За да открият причината за сухота на кожата в областта на лактите, на тях ще им е необходима пълната медицинска история и извършване на преглед. Кръвните тестове също могат да помогнат в процеса на диагностика.

Източник: www.medicalnewstoday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *