Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диагнозата е хипертония: Оправдано ли е самолечението?

Когато сте диагностицирани с хипертония, трябва да спазвате точно онова, което лекуващия кардиолог е назначил

хипертония
Самолечението при хипертония е противопоказно

Може ли да прилага самолечение при хипертония? Какво трябва да се направи, в случай на криза? Как помагат природните средства и рецептите от народната медицина? На тези и други въпроси отговаря заместник-директорът на Научния център по сърдечно-съдова хирургия, академикът от Баку, д-р Юрий Бузиашвили.

Типична ситуация: човек е на вилата и кръвното (може би за първи път в живота му) се е повишило. Какво трябва да направи?

Класическите симптоми на високо кръвно налягане – шум в главата и ушите, зачервяване на лицето, главоболие (по-често в тила) – не се срещат при всички и не винаги. Често кръвното налягане, нарастващо до критични стойности, не се проявява по никакъв начин, и човекът дори не предполага какви сериозни проблеми има. Междувременно, налягането е над 160 mm/Hg. Лекарите определят това като хипертонична криза, която е изпълнена с опасни усложнения, особено при възрастните хора (те имат редица заболявания, които могат да се влошат дори при леко повишаване на налягането). Следователно, след 40-годишна възраст трябва да се измерва кръвното налягане на всеки 2-3 дни, независимо от това как се чувства човек.

Академик Юрий Бузиашвили

Ако говорим за самопомощ, тогава възможностите, особено ако има съпътстващи сърдечно-съдови заболявания, са ограничени. Можете да си помогнете само при умерено повишаване на кръвното налягане (до 145–150 mm/Hg). В такива случаи трябва да легнете, да се успокоите, да разхлабите яката на ризата, да отворите прозореца. Препоръчително е да поставите краката в гореща вода и да ги държите така 5-7 минути – това ще разшири кръвоносните съдове и по този начин леко ще се намали кръвното налягане.

Ако кръвното е над 160 mm/Hg, трябва спешно да потърсите медицинска помощ. В такава ситуация времето е ценно.

Ще помогне ли сок от цвекло?

Всичко, което народната медицина препоръчва за лечение на високото кръвно налягане (хипертония) може да се използва само като профилактика. Антихипертензивните лекарства също имат билкови съставки, но те са във висока концентрация, поради което действат бързо и ефективно. Колко сок от цвекло трябва да изпиете, за да облекчите кръвното налягане, и колко време трябва да чакате, за да подейства – никой билкар няма да може да ви отговори на тези въпроси.

Какви лекарства трябва да присъстват в домашната аптечка?

Независимо дали в къщата има пациенти с хронични заболявания, трябва да има успокоителни. Паниката е налице в началото и при обострянето на всяко заболяване. Следователно, лечението трябва да започне с 2-3 таблетки мента, глог и валериана. В домашната аптека трябва да има и лекарства за корем, както ги наричат повечето хора (например не можете без ензими при преяждане), спазмолитици (но-шпа), болкоуспокояващи (аналгин, парацетамол) и предписаните от кардиолог лекарства за намаляване на кръвното налягане. Всеки трябва да има собствено лекарство за понижаване на налягането, което да е подбрано от лекуващия лекар. Това, което работи за един пациент, може да е безполезно за друг.

Желателно е да разполагате с телефонен номер на добре познат лекар, на когото може да позвъните при спешни случаи.

Трябва ли лекарствата за кръвно да се пият цял живот?

Лекарствата, изписани при хипертония, наистина трябва да се приемат дълго време, тъй като кръвното налягане се счита за нормализирано, ако пациентът не е имал нито един случай на повишено налягане в продължение на 6–8 месеца. Ако тази цел бъде постигната, лекарят решава дали да продължи приема на лекарството, да се намали дозата или да се спре изобщо.

Въпреки това, нито едно кардиологично лекарство не може да се приема за цял живот (освен в отделни случаи). С течение на времето тялото се адаптира към активните вещества в хапчетата и те спират да „работят“.

За профилактика на сърдечни заболявания се препоръчва средиземноморска диета (риба, зърнени храни, плодове, зеленчуци и морски дарове). Най-ниската честота на сърдечно-съдови заболявания обаче е във Франция, където по-мазните храни често присъстват на трапезата.

Препоръките на кардиолозите относно храненето се свеждат до факта, че след навършване на 40 години трябва да се ядат по-лесно смилаеми храни и ферментирали млечни продукти, както и да не се вечеря по-късно от 18-19 часа. Останалото е индивидуално. Човек трябва да слуша тялото си и да знае след каква храна ще се чувства добре. Нужно е да се избягват онези храни, които предизвикват дискомфорт и тежест в стомаха.

Ниската честота на сърдечно-съдови заболявания във Франция се дължи по-скоро не толкова на диетата, колкото на отношението на французите към живота. Колко и как ще живеем зависи от това доколко се грижим за себе си и от това как харчим ресурсите си.

Пациентите на кардиолозите са изключително чувствителни към климатичните промени. Защо?

Температурните колебания оказват отрицателно въздействие върху кръвоносните съдове, чиято дължина според различни източници варира от 80 до 150 хиляди км. във всеки организъм. По време на горещина или студ кръвоносните съдове стават нестабилни.

В случай на температурни аномалии, хората със сърдечно-съдови заболявания трябва да бъдат внимателни – да се обличат според времето, да избягват физическа активност. В горещо време е по-добре пациентите с хипертония да си останат вкъщи, да не са изложени на пряка слънчева светлина. Слънчевите лъчи са мощен провокатор. Те са в състояние да активират спящи заболявания, които при други условия може да не се появят до края на живота.

Какви грешки допускат хората, които страдат от хипертония?

Не са малко грешките, според академик Бузиашвили. Глупостта, която се проявява във факта, че човек с високо кръвно продължава да пуши, не следи теглото си, физически е пасивен, не се придържа към дневния режим и здравословното хранене, не спазва предписанията на лекаря, е причина за последвалите усложнения. Такъв човек не уважава себе си, което означава, че е изложен на риск преди всичко от сърдечно-съдови заболявания.

7 стъпки към здраво сърце

Американската сърдечна асоциация посочи седем правила, които могат да помогнат за намаляване на вероятността от сърдечно-съдови заболявания със 79%. Според тях само 2% от хората спазват пълния набор от правила.

– Откажете се от пушенето.
– Спазвайте балансирана диета и въведете поне два гладни дни в седмицата.
– Разхождайте се на чист въздух – поне 40 минути дневно.
– Поддържайте здравословно тегло.
– Контролирайте нивата на кръвната захар (3,2-5,5 mmol/l).
– Ежедневно проследяване на кръвното налягане (не по-високо от 130/85 mm/Hg)
– Редовно проследяване и на нивата на холестерола (3.6-5.2 mmol/L).

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *