ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво лекуват семките на грейпфрута? (плюс рецепта)

Всичко у грейпфрута е полезно – от семките до кората, а заради уникалните свойства, които има, е класифициран като диетичен плод

грейпфрута
Семките да грейпфрута имат уникални ползи за здравето

Всъщност, пулпата, семките и кората на грейпфрута съдържат голям списък от ползи за здравето. Предлагаме ви интересно и информативно четиво, от което ще разберете при кои здравословни и физически проблеми може да използвате семките на този леко горчив, но много полезен цитрусов плод.

Грейпфрутът най-добре расте и зрее в субтропичния климатичен пояс. Той е популярен със своя приятен, леко тръпчив вкус и изключително ценни свойства, съдържащи се в пулпата, кората и семките.

Ето някои проблеми със здравето и красотата, които могат да бъдат решени ако използвате семките на този цитрус.

Ползи за здравето от семките на грейпфрута

Естественото ароматно масло се получава от кората на грейпфрута. Феновете на ароматерапията с удоволствие я използват при лечение на настинки и грип.

От семките се пресова екстракт от грейпфрут, който има изключителни лечебни свойства. Този екстракт се използва за битови цели (предотвратява развитието на плесени и бактерии, дезинфекция на вода, борба с паразити и микроби, локализирани в храната), както и за лична хигиена.

Химичен състав

Семките на грейпфрута са с високо съдържание на антиоксиданти (биофлавоноиди). Тези вещества задействат механизма за почистване на свободните радикали и образуват един вид щит, който предпазва тялото от редица заболявания, причинени от оксидативния стрес. В тази връзка си струва да се отбележи антиоксидантът хесперидин, който засилва имунната защита.

Семките на грейпфрута съдържат витамин С, токоферол, лиминоиди, стерини, лимонена киселина и голямо разнообразие от минерали.

Как се прави екстракт от семките на грейпфрута?

Семената и пулпата на плодовете (преработени продукти след получаване на сок от грейпфрут) се изсушават и смилат. След това този прах се въвежда в предварително филтрирана вода, разтваря се и чрез дестилация пектинът и хранителните влакна се отстраняват от състава. Полученият разтвор се суши при достатъчно ниски температури и по този начин се получава концентрат. Накрая се разтваря в глицерин, добавя се амониев хлорид и аскорбинова, и се нагрява под налягане. Така протича каталитичната реакция. На последния етап сместа се охлажда, филтрира и излага на UV лъчение. Технологията за приготвяне на екстракт от семена на грейпфрут не е лесна, поради което крайният продукт има висока цена.

Лечебно действие

Сред полезните качества на семената на грейпфрута са: употребяват се като силен антиоксидант и имат противовъзпалително и антимикробно действие. Посочените лечебни способности на продукта позволяват да се счита екстрактът от семките на грейпфрут за универсално природно лекарство срещу широк спектър от заболявания.

За подобряване на храносмилането

Значителна част от храносмилателните разстройства са причинени от бързото развитие на патогенни бактерии в стомашно-чревния тракт. При тези патологии ще помогнат антимикробните способности на семките на грейпфрута.

Срещу микроби

Експертите отбелязват положителния ефект на семките при лечението на инфекции на пикочните пътища. 5-6 семки от грейпфрут, ако се приемат 3 пъти на ден, са еквивалентни по ефект на антибактериалните лекарства.

Candida Albicans е гъбичка, която се открива в храносмилателния тракт, причинявайки различни патологии, свързани с храносмилането. Екстрактът от семките на грейпфрута се оказва ефективен при унищожаването на тази гъбичка. Продуктът се използва и за лечение на гъбички по ноктите. Екстрактът се приема през устата (първо трябва да се консултирате с лекар) и се прилага директно върху проблемното място. Резултатите от изследване, публикувани в списанието за алтернативна медицина, показват, че този екстракт убива до 800 щама вируси и бактерии, 100 щама гъбички и различни паразити.

При висок холестерол

Антиоксидантите в продукта увеличават „добрия“ и понижават „лошия“ холестерол и служат като добра превенция на сърдечно-съдови патологии като инфаркт, инсулт и атеросклероза.

При диабет

За пациенти с диабет тип II присъствието в тези семена на антиоксидант, наречен нарингенин, който повишава чувствителността на клетките към инсулин, е изключително полезно. Този антиоксидант допринася за корекцията на теглото, от която се нуждаят много диабетици.

Инхибитори на някои видове рак

Лиминоидите, открити в семената на грейпфрута, инхибират развитието на някои видове рак (злокачествени новообразувания на гърдата, дебелото черво, белите дробове, стомаха и др.). Тези биоактивни вещества от фитонутриентната група стимулират „лошите“ клетки да се самоунищожат, без да навредят на останалите.

Бонус за тези, които отслабват

Грейпфрутовите семена активират метаболизма и коригират апетита, като оказват благоприятен ефект върху процеса на отслабване. Диетичните възможности на този продукт се проявяват в подобряване на храносмилането и усвояването на основни вещества в стомашно-чревния тракт.

Срещу гингивит

Като естествен антибиотик екстрактът от семките на грейпфрута се използва при лечението на заболявания на венците. За профилактични цели и терапия на гингивит, семките трябва да се смачкат и да се втрият във венците. Можете да използвате предлаганите в търговската мрежа продукти за грижа за устната кухина с екстракт от грейпфрут в списъка на съставките.

Козметични възможности

Семената от грейпфрут се използват за грижа и защита на кожата посредством съставните им вещества, а именно: линолова киселина, витамин Е, флавоноиди, процианидини. Процианидините предпазват епидермалните клетки от оксидативен стрес, повишават еластичността и инхибират нежеланото стареене. Семената на грейпфрута са показали ефективност при лечението на дерматологични заболявания, провокирани от бактерии, вируси и др. Te могат да помогнат при акне, екзема, кандидоза, брадавици и дори трихофития. Посоченият продукт помага за укрепване на корените на косата, бори се с пърхота, има благоприятен ефект върху растежа и състоянието на косата.

Лечебна тинктура от грейпфрут – рецепта

Как се прави тази тинктура?

Просто не е нужно да изхвърляте семките и корите от грейпфрут. Нарежете наситно кората. Леко смачкайте семките. Поставете всичко плътно в буркан и залейте с медицински спирт или водка. Спиртът не бива да е повече от 40 градуса. Настоявайте 10 дни или повече. След като стане готова, получената смес се прецежда. Консумирайте по 1 ч.л. обикновено два пъти дневно преди хранене. Вкусът е много приятен и би трябва да ви хареса.

Какво още трябва да знаете!

Продуктът може да провокира алергии.

Когато се комбинира със статини, може да провокира мускулна слабост. НЕ се препоръчва за бременност и кърмене.

Вече знаете, че грейпфрутът е не само вкусен цитрус. Той притежава ценни свойства, и поради своя състав дава възможност да се използват семките, кората и екстракт от семките за профилактични и терапевтични цели срещу голям списък от заболявания.

Източник: ayzdorov.ru

семена грейпфрут
Семена от грейпфут

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *