Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

„Мълчалив“ орган: Как и защо боли далакът?

Далакът е неспарен паренхимен орган, който изпълнява важни функции. Намира в левия хипохондрий. Понякога боли след физическо натоварване

далакът
Далакът е орган, който боледува „тихо“

Далакът може и да прави впечатление на не чак толкова важен орган, но последствията от заболяванията му могат да бъдат доста тежки. За съжаление, малко хора знаят за свързаните с него патологии, както и за това какви симптоми съпътстват заболяванията на далака, и какви могат да бъдат последствията.

Далакът е познат още и като слезка. Слезката е лимфоиден орган. В него кръвоносната и лимфната система са в най-тясна връзка. Тук се образуват лимфоцити и се разграждат остарелите еритроцити. Слезката има форма на кафено зърно с изпъкнала диафрагмална повърхност и леко вдлъбната висцерална повърхност, на която се намира хилусът (hilum splenicum).

Органните клетки откриват чужди антигени и образуват свои собствени антитела. Основното работно време на далака, казват специалистите, е сутрин. Ето защо, ако през периода 9-11 ч. се появи усещане за слабост и сънливост през деня, както и липса на апетит, но в същото време активно желание да се хапне нещо сладко, трябва да помислите за заболявания на далака. В него няма рецептори за болка и неприятните усещания могат да се появят само когато защитната капсула на органа е опъната.

За това защо може да боли далака и какви симптоми трябва да предизвикат безпокойство, както и как да се справим с подобни патологии обяснява д-р Нурия Дианова, гастроентеролог и диетолог.

Важен орган

Това е един от органите на имунната система, който първично разпознава всякакви инфекциозни агенти, бактерии, вируси и образувания на антитела към тях. Това е мястото, където клетките на имунната система са обучени да разпознават наближаващата опасност.

Д-р Нурия Дианова

Както вече стана ясно, далакът е нещо като гробище на кръвни клетки, като еритроцити и тромбоцити, където те умират и се обработват. Също така, далакът е депо за желязо. Там, след унищожаването на старите еритроцити, желязото започва да се съхранява и използва от новите еритроцити.

Няма специфични диети за далака. Всичко зависи от причината за патологията, както и от основното заболяване.

Заболявания, които разрушават далака

Има много класификации на болестите на далака, но те могат условно да бъдат разделени на три групи.

1. Туморни заболявания.

2. Спленомегалия и хиперспленизъм при цироза с различна етиология. Спленомегалията е уголемяване на далака. Хиперспленизмът е синдром, при който е нарушена хематопоезата, при която се появява дефицит на кръвни клетки. Често придружава разширяването на далака.

3. Неопластични заболявания – спектърът е широк. Вродени кисти, травми, паразитни образувания, нарушения на кръвообращението, инфаркт на далака.

Болестите на далака могат да бъдат доста опасни. Общото усложнение при подобни патологии е с летален изход. Например, в случай на наранявания, злополуки и падания, когато е възможно разрушаване на органа с масивна загуба на кръв, когато се появи масивно интраабдоминално кървене – всичко това може да доведе до смърт. Следователно, при злополуки и наранявания, задълбоченият преглед и диагностиката на коремните органи е задължителен, за да се изключат фатални разкъсвания. Далакът е много деликатен орган.

Второто усложнение е намаляване на имунитета. Човек е предразположен към голям брой заболявания или една и съща болест, която постоянно се повтаря. Това са ситуации, при които пациентът се лекува, но болестта така или иначе се появява отново.

Живот без далак

Ако човек има разкъсвания в далака, тогава най-вероятно органът ще бъде отстранен. Същото се случва и когато са налице туморни заболявания, тежка тромбоза на далака и чернодробните вени, на фона на появила се цироза.

Далакът не може да бъде заменен, така както черният дроб или сърцето. Въпреки определеното значение на органа, човек може да живее и без него. Д-р Дианова споделя, че е имала пациентка, която е преживяла инцидент и отстраняване на далака на 5-годишна възраст. Тази интервенция не е попречила на пациентката да живее нормален живот, по време на който да роди и отгледа две деца.

Черният дроб частично компенсира липсата на далак, затова ще е добре този толкова важен орган да не се претоварва. Много е важно да се откаже алкохола и да се мине на строга диета, която да се състои само от здравословна храна. И ако забележите, че имунитетът е намален, сериозно да подходите към неговото усилване чрез ваксинация или други методи.

Рискова група

Има определена група хора, склонни към проблем с патологични заболявания на органите. Така, например, има вродени патологии. Освен това, не бива да се забравят рисковите фактори, включително злоупотребата с алкохол, развитието на цироза на черния дроб, употребата на лекарства и вирусен хепатит, след който се появява цироза. Към това трябва да добавим травматични спортове – бокс и други. Разбира се, не са изключени и друг вид травми – пътни инциденти, насилие и т.н.

Превенция и терапии

Има два основни метода за лечение на различни патологии на далака: хирургичен и консервативен.

Ако е налице онкология, тогава най-често се прилага комплексно лечение: химиотерапия, лъчева терапия и вероятно отстраняване на органа. Спазва се и специална високопротеинова диета.

Ако е абсцес, тогава трябва да се приемат антибактериални лекарства. Може да се предпише необходимото лекарство само след тест за бактериална култура, който позволява да се определите чувствителността към антибиотици. Така лекарят ще може да разбере кое лекарство ще даде най-голям ефект. А диетата ще бъде насочена към повишаване на имунните сили на организма и борба с инфекцията.

Ако има паразитна киста, започва се борба с паразитите. За това се назначават специални лекарства и манипулации. Стриктно се следи и състоянието на пациента.

Ако хиперспленизмът и спленомегалията са причинени от цироза, тогава се лекува основното заболяване – цирозата. За това има специални стандартни схеми на терапия, които помагат за стабилизиране на състоянието на човек и му помагат да се справи с болестта.

Медицинската помощ, в случай на заболявания на далака, не бива да се отлага. Струва си да започнете терапията възможно най-скоро. Това ще осигури по-осезаем и дългосрочен ефект.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *