5 неща, които трябва да опитате, преди да се откажете от брака си

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Какво може да направите, за да спасите брака си, ако сте на ръба на развода?

брака
Проблемите, по време на брака, се решават с комуникация между пратньорите

Въпреки че това е сложен въпрос, за който няма бърз и еднозначен отговор, има аспекти, които могат да ви помогнат да изградите отново успешни и трайни отношения.

Ако вие и вашият партньор сте готови да положите усилия за спасяването на брака си, има неща, които сте в състояние да направите – положителни стратегии – които могат да ви дадат нов старт и да подобрят разбирателството помежду ви.

Охладнели ли са отношенията ви с партньора, апатични ли са, липсва ли им страст? Бъдете сигурни, че е обичайно за двойки, които са били женени или отдадени един на друг и имат натоварен живот, да се разделят емоционално и сексуално. Добрата новина е, че ако сте загубили интензивната искра, която някога сте имали, може да преоткриете емоционалната и сексуалната си връзка.

Д-р Хариет Лърнър

Експертът по връзки д-р Хариет Лърнър обяснява, че рецептата за неуспех в брака е очакването, че другият човек ще се промени. Вместо да се отказват от брака си, двойките трябва да се облегнат един на друг. Тя казва: „Недоволният партньор обикновено е мотивиран да се промени. Ако не предприемете някакво ново действие от свое име, никой друг няма да го направи вместо вас.“

Макар че е естествено да искате да се откажете от всякакви действия, когато партньорът ви се дистанцира, бездействието само ще увеличи разделението между вас. Вместо това д-р Лърнър препоръчва да поемете отговорност за затоплянето на отношенията и да увеличите положителния натиск. Това може да стане, като кажете неща от рода на: „Толкова внимателно си почистил кухнята….“, което подчертава положителните качества на половинката ви и онова, на което вие се възхищавате.

Практикуването на това, което д-р Джон Готмън нарича емоционално настроение, докато се отпускате заедно, може да ви помогне да останете свързани, въпреки различията. Това означава „да се обърнете един към друг и да проявите съпричастност, а не „да се извърнете“. Д-р Готмън препоръчва съотношение пет към едно на взаимодействията

Д-р Джон Готмън

Това означава, че за всяко отрицателно взаимодействие са ви необходими пет положителни

Друг важен аспект на поддържането на любовта във вашия брак е запалването на страстта. Според експертката по брачни дела и разводи Кати Майер липсата на страст в брака е знак, че бракът ви изпитва сериозни проблеми. Тя пише: „Дали той или вие сте загубили интерес, липсата на редовна интимност в брака е лош знак. Сексът е лепилото, което ви свързва, това е начинът, по който ние възрастните играем и се наслаждаваме един на друг. Време е или да подправите нещата в спалнята или да погледнете сериозно защо единият или другият е загубил интерес към сексуалния аспект на връзката.“

За щастие, последните изследвания разкриват, че поддържането на романтична любов в продължение на много години има положително влияние върху мозъка, като позволява на двойките да запазят страстта жива в брака си. Всъщност, проучване от 2011 г., публикувано в списанието Social Cognitive and Affective Neuroscience, информира че романтичната дългосрочна любов активира богатата на допамин вентрална тегментална (VTA) област на мозъка по забележително подобен начин, както го прави с хората, които наскоро са се влюбили. Резултатите разкриха подобна мозъчна активност и в двете групи, с висока активност в центровете за възнаграждение и мотивация в мозъка. Поддържането на романтична любов в продължение на много години може да имитира нова любов, ако двойките останат мотивирани да се радват взаимно и да подхранват страстта във връзката си.

Кати Майер

Всъщност, липсата на сексуална страст е най-често срещаният проблем, който вкарва двойките при терапевтите, според Мериън Брандън, автор на книгата „Unlocking the Sexy in Surrender“. За щастие, те могат да запазят любовта и страстта живи, като се придържат към тези 5 ефективни стратегии за запазване на брака.

5 неща, които трябва да опитате, преди да се откажете от брака си

Съвети за укрепване на взаимоотношенията от д-р Джон Готмън и други експерти:

1. Изкажете недоволство, не критикувайте партньора си

Имате ли навик да критикувате партньора си? Говоренето за конкретни проблеми ще доведе до по-добри резултати, отколкото честите и в повечето случаи неоснователни атаки. Например, оплакване е: „Притесних се като закъсня. Разбрахме се, че ще ми се обадиш.“ Срещу критика: „Никога не мислиш за мен, голям егоист си!“

2. Решавайте конфликтите умело

Не оставяйте настрана негодуванията, които могат да разрушат връзката ви. Преживяването на конфликт е неизбежно и двойките, които се стремят да го избегнат, са изложени на риск от развитие на застояли отношения. Не изпадайте в състояние на постоянна защита и не проявявайте презрение към партньора си (въртене на очи, подигравки, сарказъм и т.н.). Вместо това…

3. Увеличете физическия контакт

Според д-р Кори Флойд при физически контакт се освобождават добри, полезни хормони. Държането за ръце, прегръдката и докосването могат да освободят окситоцин, който намалява болката и има успокояващо усещане. Проучванията показват, че този хормон се освобождава и по време на оргазъм и докосване. Физическата привързаност намалява и хормона на стреса, като понижава дневните нива на кортизола.

Мериън Брандън

4. Подхождайте с благосклонност и възхищение

Припомнете си положителните качества на вашия партньор – дори когато се борите с недостатъците му. Изказвайте гласно позитивните си чувства няколко пъти всеки ден. Търсете обща позиция, и не напускайте спора само защото не сте съгласни. Изслушайте и неговата гледна точка и избягвайте да стоите насреща като каменна стена. Само в много краен случай се откажете от комуникацията с него или нея.

5. Всеки ден отделяйте време за човека, с когото живеете

Опитайте различни дейности, които ви доставят удоволствие. Забавлявайте се, ухажвайки партньора си, позволете си дори лек флирт с него или нея. Не забравяйте да се гушкате и да раздавате целувки неочаквано. Нека има поне едно „Обичам те!“, вместо „Здравей!“ или „Довиждане!“ Дори и да не сте чувствителен човек, увеличаването на физическата привързаност може да ви помогне да поддържате дълбока и смислена връзка.

Разбираемо е да се почувствате наранени, разочаровани, негодуващи или отхвърлени, ако усетите, че партньорът ви има намерение да ви напусне. Вместо това, следващия път, когато имате несъгласие с него или нея, не се опитвайте да предвидите реакциите им. По-добре преразгледайте и премислете собствените си отговори на техните реакции.

Когато единият или двамата партньори се „изключат“ или станат критични, проблемите често се смитат под килима и никога не се решават. Затова, ако усетите, че връзката ви е на ръба, бъдете устойчиви и работете по начини, по които можете да поправите наранените си чувства, и да се върнете в общия път.

В заключение, по време на следващия конфликт или спор, или когато сте се почувствали наранени, ядосани или изоставени от партньора, не забравяйте да обърнете внимание и да осмислите ролята, която и вие играете. Поемането на отговорност за затоплянето на нещата във вашия брак може да доведе до промяна, ако партньорът ви е възприемчив. Само защото връзката ви е зациклила, или сте в т.н. „сух период“, това не означава, че е време да потърсите бракоразводен адвокат…

Източник: www.gottman.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *