Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гъбичките по краката увеличават риска от астма

Гъбичките, които се появяват по кожата и ноктите на краката (познати още и като микоза) засягат повече от милиард души на Земята

гъбичките
Гъбичките по краката не са толкова упорити, ако започнете да ги лекувате навреме

В България от гъбички страда всеки пети (особено често мъжете и възрастните хора от двата пола). Как да се предотврати и лекува появата на гъбички? Какви опасности за здравето крие това неприятно заболяване?

Ето и мнението на д-р Ирина Амбарцумян – дерматолог-миколог.

Не само за красота

Гъбичките не са само козметичен проблем и дори не са само дерматологично заболяване. И въпреки че основните симптоми – зачервяване, мехури и сърбеж – се отнасят специално за гъбичките по кожата, с течение на времето тази инфекция може да доведе до системно увреждане на организма и трайно отслабване на имунната система.

Д-р Ирина Амбарцумян

Гъбичките са живи същества, затова отделят микотоксини, които увеличават риска от алергии и влошават хода на всички алергични заболявания (бронхиална астма, атопичен дерматит, алергичен ринит и конюнктивит). Гъбичната инфекция може да допринесе за по-чести обостряния на заболявания на храносмилателния тракт и бронхопулмоналната система. В допълнение, нелекуваните гъбички в огромната част от случаите се разпространяват с течение на времето по ноктите, причинявайки онихомикоза, която е много по-трудна за лечение, отколкото микозата на краката. Освен това, гъбичките провокират различни бактериални инфекции. И не на последно място – те са много заразни, така че всеки носител на инфекцията представлява заплаха за другите хора. Затова определено не си струва да отлагате лечението за неопределено време, след като откриете, че в областта на краката има сърбеж и парене.

Скорост и бързина

Ако гъбичките са проблем, който се е появил отскоро, тогава може да се справите сравнително бързо. Просто трябва да изберете правилното лекарство и да извършите курса на лечение докрай, както е написано в инструкциите, и да не спирате употребата на лекарството веднага щом симптомите отшумят.

Микозата на кожата се лекува от 2-4 до 8 седмици. Просто трябва да започнете да използвате навреме външни агенти (алиламини, съдържащи тербинафин или нафтифин). Тези активни вещества ефективно унищожават най-разпространените видове гъбички, като същевременно не оказват системен ефект върху организма. Например, тербинафинът пречи на жизнеспособността на гъбичките навсякъде по тялото. Помага при гъбични инфекции на краката, кожата, лигавиците, ноктите. Вярно е, че ако инфекцията е силно пренебрегната, една външна терапия няма да е достатъчна. Ще се наложи дългосрочна употреба на антимикотици и вътрешно. Затова, ако курсът на използване на популярно лекарство не даде резултат, трябва да се свържете с дерматолог или с миколог. Специалистът ще предпише тестове (микроскопия), за да се определи вида на патогена, и ще препоръча лечение, като вземе предвид не само вида на инфекцията, но и щетите, които е нанесла.

Изчезнаха и се появиха отново!

Ако въпреки лечението гъбичките упорито не изчезват, не се отказвайте, а потърсете причините. Най-често срещаните са следните:

1. Курсът на лечение не е проведен до края (или е нарушен режимът на прилагане на лекарството). Нанасяйте крема толкова често, колкото е указано в инструкциите на лекаря. В крайна сметка, ако зачервяването и сърбежът са преминали, това не означава, че гъбичките са били победени.

2. Лекарството е избрано неправилно. В този случай е необходимо второ изследване на културата или PCR-тест, за ​​да се избере друго лекарство.

3. Настъпила е вторична инфекция. Според статистиката всеки трети случай на зараза с гъбички се случва в семейство. Затова не трябва да се лекува само един човек, а всички в къщата, които имат този проблем. Паралелно с употребата на лекарства е необходимо да се третират всички потенциално заразени повърхности (обувки, под, чорапи, кърпи и т.н.).

4. Налице е съпътстваща патология. Например, известно е, че захарният диабет увеличава риска от микоза на ноктите и стъпалата 3-4 пъти. Разширени вени и затлъстяване, както и нарушения на имунитета – също. Ето защо честите обостряния на микозата трябва да бъдат тревожни.

Как да не станем жертва на упоритите гъбички?

За да предотвратите атаката на гъбичките, следвайте правилата:

– Не ходете боси на публично място. Най-често хората се заразяват с гъбички, като стъпват боси там, където са паднали нечии заразени кожни люспи. В същото време, не всички ще се разболеят, но тези, чиято имунната система е отслабена или имат рани по краката, почти сигурно ще се заразят.

– Не носете обувките на други хора (включително домашни чехли). Предпочитайте гумени чехли за гости (и ги третирайте редовно с антисептици).

– Обработете всяко увреждане на кожата с антисептик и покрийте с подходящо мазило и лепенка. По-лесно е за гъбичките да влязат през пукнатини в кожата, ожулвания или порязвания.

– Практикувайте добра хигиена. Мийте краката си ежедневно с топла вода и сапун Сменяйте ежедневно чорапите и чорапогащите. Веднъж месечно третирайте стелките и вътрешните странични части на обувките с антисептици (разтвор на хлорхексидин, мирамистин).

– Избягвайте изпотяване на краката. Винаги носете подходящи за сезона обувки, за предпочитане не от синтетика, заради която кожата не може да диша. Избягвайте неудобните и тесни обувки. Не забравяйте да сменяте обувките и на работата, особено през зимата, когато може да носите по-леки обувки на закрито. И не носете един и същи чифт ден след ден. В крайна сметка, на обувките им трябват 2-3 дни, за да изсъхнат. Добра идея е да си набавите сушилня за обувки (изсушава и дезинфекцира с помощта на ултравиолетова светлина), ако гъбичките ви тормозят сравнително често.

– Правете педикюр на всеки 1,5–2 месеца. При посещение на салона, уверете се, че инструментите са старателно скоро дезинфекцирани.

Използвайте билки за вътрешна дезинфекция

Подходящи са етерично масло от риган, масло от семките на грейпфрут, кокосово масло, масло от черен кимион + куркума + черен пипер и корен от глухарче.

Може да направите следната билкова комбинация: корени от цикория и корени от глухарче – 1:1. Една чаена лъжичка от сместа се запарва в 300 мл. вряла вода (ври 3 минути и след това съдът се оставя захлупен, докато отварата изстине). Така приготвения чай се изпива на три пъти през целия ден.

Позволено да се използват и други противогъбични растения, включително равнец, ружа, мента и синап. Имайте предвид, че синапените семена могат да се прилагат само външно.

Изглед на опаковката на продукта Генотрон

 

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *