Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 неща, които НЕ бива да взимате в магазина по време на пандемия

Оставете ги у дома, за да избегнете проблемите, които съществуващата пандемия от коронавирус може да причини

пандемия
Какво не бива да взимате в магазина по време на пандемия?

По време на глобална пандемия пазаруването на хранителни стоки се превърна в дейност под високо напрежение. Дейност, която изисква от всички нас да обръщаме внимание какво правим, до какво се докосваме и до кого стоим близо. Тъй като умът ни е зает с толкова много неща, освен с онова което трябва да купим, е разумно да се опитаме да намалим разсейването колкото е възможно повече, докато пазаруваме.

Добро начало е да прегледате онова, което сте решили да вземете със себе си в магазина.

Ето пет неща, без които можете да се справите – поне засега

1. Смартфон

Повечето хора не могат да си представят да отидат където и да е без да вземат със себе си своя смартфон. Проблемът започва в момента, в който го извадите, за да прочетете съобщение, което сте получили, или списъка за пазаруване, запаметен в него. Този навик може да доведе до потенциално разпространение на бактерии.

Д-р Цветелина Великова

„Ние несъзнателно докосваме телефона, докато пазаруваме, за да изпратим съобщение, да се обадим или за да проверяваме списъците за пазаруване“, казва д-р Цветелина Великова, имунолог, асистент-професор в СУ „Климент Охридски“ и медицински съветник в supplements101.net. „Докосването на продукти в магазина и след това на вашия смартфон няколко пъти увеличава шансовете той да се превърне в място за размножаване на бактерии и вируси.“

Потенциално по-лошо от рисковете от разпространение на вируса чрез повърхности са разсейванията, които вашият телефон създава, което ви кара да изгубите фокус върху задачата, която вършите – бързо и ефективно да се движите и да спазвате дистанцията от другите купувачи. Гледането на телефона може да ви накара да пренебрегнете социалното дистанциране или дори да останете на закрито в оживено обществено пространство по-дълго, отколкото е абсолютно необходимо.

Според Великова: „Моето предложение е да не посягате към телефона, докато не излезете от магазина и не дезинфекцирате ръцете си.“

2. Чанти за многократна употреба

В нормални времена ползването на чанта за многократна употреба се смяташе за екологично отговорен ход. Но изследване от 2018 г., публикувано в Journal of Environmental Health, установи че тези чанти могат да носят следи от вируси, след като се използват в хранителен или друг голям магазин. Затова сега би било по-разумно да се придържате към торбичките за еднократна употреба, които магазинът предлага.

Д-р Моник Мей

„Въпреки че са полезни за околната среда, някои магазини не позволяват да носите торби за многократна употреба, за да намалите риска от замърсяване“, казва д-р Моник Мей, сертифициран семеен лекар и основател на „Doctor in the Kitchen“.

„Чантите за многократна употреба, изработени от здрав памучен или друг вид плат, може да се носят от магазин в магазин без да бъдат почиствани или дезинфектирани, така както може да бъде обработена една кожена чанта, например“, казва д-р Сюзън Донелан, епидемиолог и специалист по заразни болести, медицински директор и асистент в Renaissance School of Medicine. „Въпреки това, оставянето им в колата, пренасянето на хранителни стоки директно от магазина в багажника и ползването на торбичките, за да се улесни транспортирането до дома, може да сведе до минимум кръстосаното замърсяване. Важно е да ги почистите веднага след като се изпразнят от съдържанието им.“

Д-р Сюзън Донелан

3. Ръкавици

Това може да изглежда контраинтуитивно – в крайна сметка, ръкавиците предотвратяват разпространението на бактерии, нали? Не е задължително. Докато тези, които са особено загрижени за вируса, могат да носят не само маски, но и ръкавици, медицинските специалисти всъщност съветват да не се прилага тази практика. Това не се дължи непременно на самите ръкавици, а на поведението, свързано с носенето им.

„Ръкавиците не са наистина необходими, когато купувате хранителни стоки“, казва д-р Рашми Бякоди, редактор на Best of Nutrition . „Ръкавиците действат като втора кожа и може да се почувствате сигурни да докосвате разни неща в хранителния магазин. Когато пипате различни предмети с ръкавици, може да разпространите заразата до следващото, което ще докоснете: това може да включва вашето лице, телефон, портмоне или друг продукт в магазина.“

Д-р Рашми Бякоди

Ръкавиците, всъщност, могат да направят по-вероятно разпространението на микроби.

„Хората могат да получат фалшиво чувство за сигурност, когато носят ръкавици, но забравят, че ръкавиците са замърсени, щом докоснат каквато и да е повърхност“, казва тя. „Дезинфекцията на ръкавиците трябва да се извършва по същия начин, като тази на ръцете.“

4. Деца

Говорейки за разсейване, дори най-добре възпитаните деца могат да бъдат източник на високо ниво непредсказуемост и потенциален риск от разпространение на вируси за вас и другите купувачи.

„Децата са естествено любопитни и имат проблеми с това да държат ръцете си далеч от неща, като рафтове, храни и други хора“, казва д-р Омерин Асе, главен директор на Concierge Medicine PLLC. „Децата невинаги разбират защо трябва да спазват социална дистанция и може да не искат да носят маски по всяко време. Те са просто деца, но поведението им може да бъде катастрофално както за тях, така и за хората около тях.“

Д-р Омерин Асе

Според д-р Сюзън Донелан, децата, които са прекалено малки, за да носят маски, не трябва да бъдат вкарвани в магазина. „Ако са достатъчно големи, за да седнат на седалката на количката, обърнати към родителите си – да. Но, ако тичат свободно и пипат различни предмети около тях, след това несъзнателно докосват лицата си (очи, нос, уста), така потенциално могат да се заразят с вирус и самите те да се превърнат в източник на зараза.“

5. Пари в брой

Дори преди светът да изпадне в състояние на пандемия, боравенето с пари представляваше опасност за здравето. Още през 2002-ра година проучване установи, че 94% от тестваните бактерии и вируси, които се откриват върху банкнотите и монетите, биха могли да причинят пневмония или друга сериозна инфекция.

Д-р Чарлз Бейли

„Парите са като превозно средство за различните патогени, като по този начин те могат да бъдат разпространени буквално навсякъде“, казва д-р Чарлз Бейли, директор на болница „Сейнт Джоузеф“ в Провидънс и специалист по превенция на инфекциите пред Insider.

Кредитните карти са далеч по-лесни за дезинфекция от парите. Вече има и безконтактно плащане, чрез което се избягва още едно взаимодействие и възможност за разпространение на микроби. Но какъвто и начин на плащане да използвате, трябва да следвате същото правило, което беше актуално и преди да сме чували за COVID-19: Винаги мийте ръцете си, след като сте пипали пари.

Източник: www.eatthis.com

Витамин С + Цинк
Витамин C + Цинк – мощна защита в условията на грипна епидемия и Коронавирус COVID-19

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *