ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Болка отдясно на корема: какви са причините и как се лекува

Кога може да се справите сами и кога да отидете на лекар, ако имате болка отдясно? Ето какво е мнението на Юлия Бачурина – лекар-нутролог

болка отдясно

Болката в дясната страна често сигнализира за наличието на заболявания на вътрешните органи. Неприятните усещания могат да се появят и при практически здрави хора. Ако болките са доста редки, тогава не трябва да има причина за безпокойство. Ако се появяват редовно, е необходимо да се консултирате със специалист.

Възможни заболявания на вътрешните органи при болка отдясно

Най-често острата болка в дясната страна на корема се появява поради неправилно функциониране на жлъчния мехур и заради излишната жлъчка в тялото. Появата на инфекции провокира възпаление в организма, поради прекомерна консумация на тежка, трудно смилаема храна. Основните симптоми на холецистит са пареща болка в десния хипохондриум, която често може да се усети в рамото, раменната лопатка или дори като болка в кръста. На фона на болката се отбелязват гадене и повръщане. За хроничното възпаление на жлъчния мехур е характерна тъпа болка и пожълтяване на кожата и склерата на очите, тъй като е нарушена функция на органите и се образуват камъни в жлъчката.

Юлия Бачурина – лекар-нутролог

Причината за болка вдясно под ребрата нерядко е черният дроб. Най-често срещаното заболяване е хепатит А, който се нарича и „болест на мръсните ръце“. Но, хепатит А може да се появи след преяждане с вредна и некачествена храна и вода. В допълнение към хепатита, черният дроб може да се разболее от чест прием на силни лекарства и алкохол, което също провокира появата на болка. Болката в черния дроб е тъпа и се усеща вътре в корема, а не на повърхността му. И още нещо, което трябва да запомните – черния дроб боли когато заболяването е в по-късен етап.

Болката в десния хипохондриум може да се появи след консумация на тежки и много мазни храни

Проблемите с панкреаса са честа причина за болка отдясно . Болката е остра, често се мести към гърба и продължава дори в легнало положение. Облекчение възниква, ако пациентът седне и се наклони малко напред. При панкреатит могат да се появят последствия като гадене, повръщане и силно втрисане.

По време на възпаление на апендикса се появява болка долу дясно или в пъпа. Ако получите някакви неприятни усещания от този характер, незабавно трябва да се консултирате с лекар.

Диагностицирането на заболявания на коремната кухина е невъзможно без специални изследвания и преглед от специалист-гастроендокринолог.

Как да се ​​отървем от коремната болка

В много случаи, когато болката се появи в дясната страна, трябва да потърсите мнението на специалист. Самолечението може само да влоши състоянието или да даде само временно облекчение. За да се облекчи състоянието, е необходимо да се спазва диета, да се изключат от храната пържени, мазни, пикантни и пушени храни, за да се намали натоварването върху черния дроб и панкреаса.

Преди диагнозата е най-добре да включите в диетата предимно задушени и варени храни. Необходимо е също да се правят повече разходки на чист въздух, често да излизате и да ходите пеша. Не вдигайте големи тежести по време на период на болка. Можете да направите и курс от витамини и имуномодулиращи лекарства.

Лечението на заболявания на жлъчния мехур често се провежда с помощта на антибиотици, спазмолитици и холеретични лекарства

Ако имате болка в дясната страна , не трябва да приемате болкоуспокояващи и не трябва да правите никакви инжекции, особено ако ще ходите на лекар. За диагностицирането на заболявания на коремната кухина локализацията на болката е много важна. При липса на болка ще бъде трудно за лекаря да постави правилната диагноза.

Апендиксът е възпаление на придатъка на сляпото черво

Проявява се изведнъж и изисква спешна хирургическа намеса. Пациентът се оплаква от остра коремна болка, гадене и може да повръща. Болката се облекчава, като лежи от дясната страна. В началото болката се появява близо до пъпа. Ако помощта не бъде предоставена навреме, е възможно да се получи животозастрашаващо усложнение.

При деца под 3 години почти никога не се среща. По-често – при мъже на средна възраст.

Апендиксът може да бъде объркан със стомашна язва, панкреатит, чревна обструкция, бъбречна колика, разкъсване на яйчника и извънматочна бременност. Естествено, лекарят трябва да постави диагнозата. Във всички случаи е нужно да се обадите на линейка.

Преди пристигането на Бърза помощ:

– не се хранете и не пийте никакви течности;

– не анестезирайте корема, докато не бъде прегледан от лекар: това може да затрудни диагностицирането. Тоест, не пийте аналгин, но-шпа, нурофен и други подобни;

– не използвайте нагревателна подложка, суха топлина, компреси, както и не правете топли душове;

– не взимайте слабителни и антимикробни средства, не правете клизми.

Струва си да се помни, че апендиксът винаги се възпалява след изобилно пиршество. Това е „добре хранена“ болест. Пристъпът се случва вечер или през нощта, много рядко – рано сутрин.

Лечението е само хирургично и винаги се изисква хоспитализация.

 

Източник: www.clinicist.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *