Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Острият фарингит рядко възниква като самостоятелно заболяване

Моля ви да ми препоръчате ефикасен начин за справяне с фарингита. Вече два месеца ме мъчи. Ходих при трима доктори, изпих куп лекарства и няма подобрение. Отчаяна съм и разчитам единствено на вашата помощ и съвети.

Денка Маринова – Стара Загора

Възпалението на гълтача се причинява от патогенни бактерии и от вируси (адено- вируси, грипни, парагрипни и др.). Най-често възпалението започва от носоглътката и се разпространява и обхваща цялата лигавица на фаринк­са. Острият фарингит рядко възниква като самостоятелно заболяване. Често е израз на друго по-сериозно заболяване като грип, морбили, скарлати­на и др. Благоприятни фактори за развитието му са простуда­та, влажният и студен въздух, пиенето на много студени или много горещи напитки. Всичко това води до намаляване на ло­калните имунни защитни сили на организма. Лигавицата на гърлото е зачервена и оточна. Образува се и се отделя слузен секрет.

Клиничната картина се характеризира с проявата на парене, сухота и болка при преглъщане, която се излъчва към ушите. Болният има чув­ство за чуждо тяло в гърлото, което го кара да кашля, а това води до по-голямо раздразване на лигавицата на фаринкса и до рефлекторно задълбочаване на кашлицата. Острият фарин­гит протича в добро общо със­тояние, но може да се прояви и с повишаване на телесната температура, отпадналост и главоболие.

ВНИМАНИЕ!

Лечението на острия фарингит се състои в следното: покой на фаринк­са, гаргари с билкови отвари и сму­чене на антисептични таблетки. При децата могат да се приложат антибиотици, съдоразширяващи капки и мехлеми за нос.

При възрастните, в случай на неинфекциозна причина за заболяването, фарингитът следва да се разглежда като обостряне на хронично заболя­ване, най-вече на стомашно-чревния тракт.

При терапията се изключва дразнеща храна, предписват се инхалации и впръскване на топли алкални и антибактериални разтвори. При обща реакция на организма се назначава парацетамол, прием на много течности, богати на витамин С. При оток се назначават антихистаминови медикаменти.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Острият фарингит рядко възниква като самостоятелно заболяване

  1. Pingback: Каква е разликата между фарингита и ларингита? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *