ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Каква е опасността от високите нива на феритин в кръвта?

Феритинът е протеин, който съхранява желязото в кръвта и го доставя на части от тялото, които се нуждаят най-много от него. Нивото на феритин се увеличава при остър и хроничен стадий на възпаление

феритин
Каква е опасността от високите нива на феритин в кръвта?

Затова трябва да се следи показателят за този протеин.

Желязото е необходимо за нормалното функциониране на човешкия организъм: участва в производството на червени кръвни клетки, помага за производството на енергия от клетките на мускулите и сърцето. Но високите нива са опасни – желязото е в състояние да образува вещества, които увреждат протеиновите и ДНК молекулите. А феритинът свързва желязото и го съхранява в клетките, така че, ако е необходимо, тялото да използва тези резерви. В същото време индексът на феритина намалява и този процес започва още преди същинската липса на желязо.

 

Феритинови норми: Ако нивото на феритин излезе е извън нормите

 

Количеството протеин зависи от пола и възрастта на човека. При кърмачетата се наблюдава най-високата му норма – 600 mkg / l. В кръвта на младите мъже – от 20 до 250 μg / l,а при момичетата – от 10 до 120 μg / l.

Тъй като феритинът принадлежи към реакторите на острите фази на възпаление, колебанията му показват възможни нарушения на организма. Увеличението на протеина над 300 µg / l би могло да маркира възпалителен процес. Цифрата над 1000 μg / l алармира за вирусна или бактериална инфекция или наличието на тумори.

Обикновено в храносмилателния тракт се абсорбира количеството желязо, от което се нуждае тялото. Но понякога има нарушения, при които излишъкът се складира и не се екскретира . Тогава желязото се натрупва в сърцето, черния дроб, панкреаса, ставите и ако това състояние се игнорира, органите започват да работят по-лошо, като е възможно и да спрат работата си.

 

Кои заболявания провокират увеличение в нивата на феритин?

 

– възпалителни или автоимунни процеси;
– ракови тумори;
– захарен диабет;
– хронични заболявания на бъбреците и черния дроб;
– мастни отлагания в черния дроб и анорексия;
– отравяне с желязо;
– хипертиреоидизъм.

В допълнение, колебанията на протеина са възможни след кръвопреливане, злоупотреба с алкохол, при пушачи и хора, които си самоназначават лекарства, или пък употребяват наркотици.

 

Как да понижим нивата на феритин?

 

Ако кръвния тест показа повишено ниво на този протеин, тогава трябва да разберете защо се е случило и да следвате всички препоръки за лечение, предписани от вашия лекар. Освен това, има допълнителни възможности за намаляване на феритина в кръвта, но те трябва да се извършват само със съгласието на лекуващия лекар, за да не се изкриви картината на заболяването и да не се влоши здравето ви .

 

Някои препоръки:

 

Възможно е да се намали приема на желязо от консумираните храни:

– Ако премахнете червеното месо от диетата или изберете такива, където то е по-малко, например кайма;
– Витамин С и бета-каротина засилват усвояването на желязото, така че трябва да избягвате да ги употребявате с храни, богати на желязо;
– Някои видове риба (скумрия, риба тон) имат високо съдържание на желязо. Това трябва да се има предвид при диети;
– Чаят и кафето намаляват усвояването на желязо в организма, но това зависи от възрастта и други причини;
– Фибрите намаляват усвояването на желязо;
Фитиновата киселина инхибира усвояването на желязо от организма (намира се във всички растителни храни: бобови растения, ядки, семена и др.);
– Диетата, богата на млечни продукти, нарушава усвояването на желязо.

 

В допълнение, за намаляване на концентрацията на феритин в кръвта ще помогне приема на:

 

– минерали – цинк, магнезий, калций и манган;
– подправки – куркумин, лют пипер и джинджифил;
– какао, лайка и мента;
– жълтъци под всякаква форма, но не и сурови;
– екстракт от гроздови семки.

 

Спорт и тренировки

 

След интензивни физически натоварвания индексът на феритина рязко спада. Но само след няколко часа той постепенно се възстановява. Ако тренировките се провеждат редовно, тогава феритинът в кръвта намалява, както и другите маркери на възпалението. При интензивни упражнения и бягане има увеличена загуба на желязо, което понякога води до анемия с дефицит на желязо, особено когато става дума за бърз растеж при деца или при недостатъчна употреба на храни, богати на желязо .

 

Източници: kp.ru; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *