ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как бъбреците сигнализират за проблеми с тяхното здраве?

Бъбреците са сдвоен орган, който има формата на бобено зърно. Те пречистват кръвта и чрез образуване на урина регулират процеса на хемостаза в организма

бъбреците
Здравето на бъбреците е от особено значение за целия организъм

Според експерти, всяка минута бъбреците филтрират около половин водна чаша кръв. По този начин отпадъците и излишната вода могат да бъдат отстранени заедно с урината. Освен това, в зоната им на отговорност са поддържане баланс на минерали и хранителни вещества в кръвта, производството на хормони, контрол на кръвното налягане и броя на червените кръвни клетки.

„Бъбреците играят важна роля за опазване здравето на човешкия организъм. Те премахват излишната течност и токсини (метаболитни продукти), регулират кръвното налягане, пречистват кръвта, участват в производството на витамин D. Следователно, правилното функциониране на този орган има пряко влияние върху живота “, казва професор Алексей Щекочихин, уролог, д.м.н., заслужил лекар на Русия, член на Руската и Европейската асоциация по урология и Президиума на Руската академия на науките . От статията ще научите как бъбреците сигнализират за тяхното влошено състояние и какво трябва да се направи, за да се опазят здрави, според руския професор.

Бъбреците, като всеки друг орган, могат да се разболеят, или просто да не работят много ефективно

В същото време, този важен орган може да сигнализира, че нещо се обърква, когато болестта вече е преминала началната фаза. Преди това заболяването е почти безсимптомно. Лечението на каквато и да е патология на бъбреците, като всички други, е най-добре да бъде извършено в ранните етапи от развитието на процеса.

Професор Алексей Щекочихин, уролог

Бъбречната болест често е хронична и може да протече безсимптомно за дълго време. Увреждането на бъбреците е възможно да бъде причинено от заболявания като хипертония, диабет или процеси, протичащи в тъканите на бъбреците и като следствие от продължителна употреба на определени лекарства. Диагнозата „бъбречната недостатъчност“ обикновено се поставя след кръвен тест с измерване на уреен азот, креатинин и скорост на гломерулна филтрация (GFR), отбелязва урологът.

Проблеми със симптоматиката

Както вече беше отбелязано, често патологичните процеси в бъбреците се развиват неусетно. Въпреки това, болката може да се появи отдолу и отзад. Такава проява обикновено е признак на продължаващо възпалително заболяване на фона на инфекция. Според професор Щекочихин, болката в бъбреците рядко възниква като независим симптом. Най-често тя е допълнена от други прояви, като например повишаване на телесната температура, проблеми с уринирането, общо влошаване на състоянието и намаляване на работоспособността.

Защо болят бъбреците?

Бъбреците често болят по редица причини. Така например, уролитиазата може да причини негативни прояви. Тази ситуация често е придружена от бъбречна колика и може да доведе до сериозни усложнения: пиелонефрит, нарушен отток на урина и др.

Друга причина за болка в бъбреците е самият пиелонефрит. Това е възпалителен процес в органа, който може да причини абсцес и дори сепсис. В допълнение, кисти, проблеми с изтичането на урина, пролапс на бъбрека, бъбречна недостатъчност и хипотермия също причиняват болка.

По-рядко болката в бъбрека може да се развие след вдигане на тежести или заради продължителни и тежки физически натоварвания.

Как да определите синдрома на бъбречната патология?

Бъбреците са разположени доста дълбоко в тялото, като отчасти дори отиват под реберната арка. Отгоре са покрити от мускули, които поддържат гръбнака в равновесие. Ясно е, че не всяка болка, която се усеща в долната част на гърба, не винаги идва от филтриращият орган.

Експертите са подбрали редица препоръки, които ще позволят с определена степен на точност да се открие, че е налице бъбречно заболяване. Затова, когато има проблем с бъбреците, болката идва от мястото, където реброто е прикрепено към гръбначния стълб, а не от долната част на гърба. Болката може да се придвижи и вдясно или вляво от пъпа. Ако в тази ситуация се опитате да се повдигнете на пръстите на краката и след това рязко да стоварите тежестта на тялото върху стъпалото, болката се засилва.

Допълнителни симптоми, които могат да означават проблеми с бъбреците в такава ситуация са:

– болка по време на уриниране;
– подуване на клепачите;
– често уриниране;
– промяна в цвета на урината;
– суха кожа и появата на нещо, подобно на бял прах върху нея;
– повишено кръвно налягане;
– проблеми със зрението.

Щом се появят подобни симптоми човек не трябва да отлага, а да посети специалист възможно най-скоро. За да се провери състоянието на бъбреците, се извършват няколко вида изследвания, включително общ анализ на урината и ултразвук на бъбреците. Ако се изисква разширено изследване, нефролозите могат да предложат биохимия и по-сложен тест на урина, специален преглед с компютърен томограф и други устройства за визуална диагностика, както със, така и без контраст.

Здравето на бъбреците трябва да се следи редовно чрез прегледи и изследвания

Въпреки факта, че органът е сдвоен, опасно е да останете само с един бъбрек. В крайна сметка, ако нещо се случи и с двата бъбрека наведнъж, ще е необходимо дълго и сложно лечение, вероятно и назначаване на диализа – процедура, която трябва да се извършва през целия живот. Затова е по-добре редовно да се подлагате на медицински прегледи, който след общ анализ може да покаже наличието на отклонения. Грижата за бъбреците включва още спазването на подходяща диета, както и редовни физически упражнения.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *