Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 причини за тромбоза и специални упражнения

Какви са причините за тромбоза на долните крайници? Те могат да бъдат обективни, свързани с начин на живот, и причинени от състоянието на тялото

тромбоза
Тромбоза – заболяване, което предпочита жените

Когато се знае причината за появата на тромбоза, тогава вече е възможно да предприемат действия за облекчаване на вече съществуващото заболяване.

Тромбоза на крайниците е често срещано венозно заболяване. Това е състояние, което не бива да се подценява, тъй като е изпълнено със сериозни усложнения. Всеки пети човек се сблъсква с този проблем, но по-често от него страдат жените. В 50 процента от случаите се развива тромбоза поради разширени вени.

5 причини за появата на тромбоза

Причина №1: Транспорт на кръв

Увреждане на кръвоносните съдове при хора, които са принудени дълго време да прекарват в една и съща позиция на тялото – в изправено, неподвижно и седнало положение. Застрашени са како шофьорите, които правят курсове на дълги разстояния, така и тези, които работят в градския транспорт. Хора, които работят на бюро, продавачи в магазини, учители, лекари… Същото важи и за полетите на дълги разстояния. В тази категория попадат обслужващия персонал в самолетите и техническите лица, а също и пътници, които пътуват често по работа.

Решение на проблема. Ако пътуването е повече от час, намерете начин да спирате и да се разхождате. За да подобрите венозния отток е добре да поставите краката в повдигнато положение (ако е възможно). Не е препоръчително да носите прекалено тесни дрехи, чорапи със стегнати еластични ленти (съдовете са притиснати така), обувки с токчета над 6 сантиметра.

Причина номер 2: Професия

Хората, които имат „стоящи“ специалности, са изложени на особен риск: готвачи, фризьори, кондуктори и т.н. Във вертикално положение натискът върху съдовете е два пъти по-голям. Венозните стени изтъняват и тонусът им отслабва. Както вече стана ясно, риск от стагнация на кръвта, който предизвиква тромбоза, съществува и при професии, които изискват постоянно да се седи на бюро: счетоводители, секретари, оператори на машини и други.

Решение на проблема. При възможност движете се, ходете, скачайте и правете клекове. Ако професията включва дълго стоене и седене, тогава за профилактика на всеки 40-50 минути се прави някакво раздвижване. Няма да се затрудните особено, ако извършвате някои от следните упражнения: леки подскоци, които се изпълняват без да се отлепят пръстите от пода, въртеливи движения със стъпалото или най-обикновена разходка. Много е полезно да се изкачват стълби.

Тромбозата се повлиява добре от редовното движение и специални упражнения

Причина номер 3: Хормони

При жените вероятността от тромбоза е 5-6 пъти по-висока, за разлика от мъжете. Особено ако използват орални контрацептиви, или по време на бременност и след като са родили. Причината за това е хормонален скок и компресия на долната вена от тежка матка.

Решение на проблема. Не практикувайте продължителна употреба на хормонални контрацептиви. По време на бременността използвайте специални еластични и повдигащи колани за корема и краката. Важно е да се знае, че те не трябва да са много стегнати. В легнало положение бременните трябва да разполагат краката малко над торса. Контрастни душове и редовни масажи също ще донесат облекчение, по-малко болки и по-добра мобилност.

Причина номер 4: Хирургическа интервенция

Голяма вероятност да се появи тромбоза съществува и след операция. Онкологичните и травматологичните хирургични интервенции са лидери в този списък. Поради продължителното време, което болните прекарват на легло, рискът от тромбоза се увеличава.

Решение на проблема. Ако е възможно – намаляване на времето в легнало положение.

Причина номер 5: Лош метаболизъм

Пациентите със затлъстяване са по-склонни да имат тромбоза и свързаните с нея проблеми.

Решение на проблема. Регулиране на хранителния протокол: минимум мазни, преработени храни, максимум храна, богата на фибри, зеленчуци и плодове. Смокините и лимонът са полезни за нормален вискозитет на кръвта. Тези продукти също предотвратяват нежелания запек. Препоръчва се пиене на много вода (поне два литра на ден). При разширени вени се препоръчва спорт, при който има натоварване на подбедрицата: ходене, бягане, плуване, аеробика, колоездене. Положителен ефект ще донесе и контрастния душ.

Примерни упражнения за раздвижване на краката

Превенция на тромбозата: упражнения

За краката. Изходна позиция: седнете на стол. Осигурете опора за ръцете, като се хванете за страничните облегалки. Краката са приближени един до друг. Започнете да ги повдигате, без да ги раздалечавате. Направете 8 повторения.

Разтягане задната част на бедрото. Първоначално изправено положение, краката са ширината на таза, ръцете на кръста. Десен крак с пета на пода, другият е леко сгънат. Наклонете торса напред (важно е да усетите напрежението в задната част на бедрото и областта под коляното). След изпълнените на три кратки наклона напред, сменете крака. Правят се по 8 повторения със всеки крак.

За мускулите на крака. Начална позиция: крака на ширината на таза. Ръцете са изпънати напред със стиснати юмруци. Сега си представете че зад вас има невидим стол. Станете и седнете на него 12 пъти.

Въртене на бедрото. Начална позиция: на един крак. Правят се кръгови движения с бедрото, към центъра, след това навън. Извършете 4 движения във всяка посока с всеки крак.

За разтягане на гръбначния стълб. Начална позиция: крака на ширината на таза. Поемете дълбоко въздух, протегнете ръце нагоре, издишайте и след това се опитайте да докоснете пръстите на краката с пръстите на ръцете. С всеки наклон, постепенно, се старайте да достигнете пода с длани. Повторете 12 пъти.

Източник: www.tromboza.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *