Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо женените мъже живеят по-дълго, а омъжените жени по-малко?

Женените мъже живеят по-дълго заради начина, по който възприемат и участват в брака

мъже
Защо женените мъже живеят по-дълго, а омъжените жени по-малко?

Средно съпругата удължава живота на мъжа с 5-7 години, а съпругът скъсява живота на жена си с 2 години. Тези сухи статистически данни дълго време остават загадка за учените по света. Най-вече за психолозите, които искат да разберат откъде и защо се появява тази неправда. Едва наскоро станаха ясни някои от механизмите на този интересен факт.

Оказва се, че ранната смъртност при омъжените жени не заплашва всички представителки на нежния пол, а само онези, които имат голяма възрастова разлика със съпруга си, без значение дали той е по-възрастен от нея или тя от него.

Група учени, водени от шведския учен Свен Дрефал (изследовател в отдела по демография на Стокхолмския университет и в катедрата по екологична медицина в Каролинския институт), анализираха продължителността на живота на близо 2 милиона двойки и откриха, че ако съпругът е със 7-17 години по-възрастен от съпругата си жената живее 10 процента по-малко, отколкото ако спътникът в живота ѝ е неин връстник. Много малки отклонения има в продължителността на живота, когато той по-млад от нея.

Свен Дрефал

Ако съпругът е по-млад със 7–9 години, рискът от преждевременна смърт на жената, решила на такъв брак, нараства с 20%, с разлика от 11–13 години – с 30%

От всички данни, които учените са прегледали, става ясно, че най-добрият партньор за жената е онзи, които е на приблизително същата възраст като нея. Защо? Защото, казват учените, той не краде от нейната жизненост. Хората, които са връстници имат сходен ритъм на живот, интереси и разбирания за света.

При мъжете всичко се оказа изключително просто – младата съпруга наистина удължава живота им

Затова, когато те търсят в сайтовете за запознанства доста по-млади момичета от тях, не само демонстрират високо самочувствие, което често няма нищо общо с реалността, но и се опитват инстинктивно да живеят по-дълго.

Това обаче не ни доближава до разбирането какво точно се случва с жените в брака.

Факт е, че голяма част от дамите се променят след като кажат заветното „Да!“. Дори и да няма съществени изисквания и очаквания към тях, те са готови да изнесат семейния живот буквално на гърба си. Или иначе казано – започват да правят и да дават повече, отколкото е необходимо.

Мъжете, от друга страна, са такива, каквито са. Рядко се променят и още по-рядко имат очаквания, които се различават съществено от периода им преди брака.

Нужно е жените да приложат цялата адаптивност, на която са способни, за да се приспособят към своя избор. Съответно, колкото по-голяма е разликата във възрастта, толкова повече усилия една дама ще трябва да положи.

Адаптирането, съответно, е по-лесно в младостта

Следователно, младите жени се стиковат със своя по-възрастен избраник с известна трудност, но все пак се адаптират. С годините, обаче те придобиват навици, които се отразяват не чак толкова добре не само на външността, но и на здравето им.

Когато жената е с едно-две десетилетия по-стара от своя съпруг, тя трябва не само да прави повече компромиси, но и да се научи да спазва едно по-различно и чуждо на нея темпо на живот. Да, тя е по-грижовна към своята външност и здраве, но двойно повече се износва на емоционално ниво. Това декомпенсира всичко останало, което се старае да прави за себе си.

Неомъжените и разведени мъже и жени имат еднакви проблеми с продължителността на живота, заради хроничната самота, която бавно, но сигурно краде от годините им. И само един много малък процент от хората, които не са ангажирани с партньор, успяват да се радват на живота си такъв, какъвто е.

Въпрос на природа

Има и друга теория, която е била изложена от учените при обсъждането на резултатите от изследването. Те открили, че възрастните жени запазват повече социални връзки и са по-адаптивни към реалността.

Мъжете в напреднала възраст са по-трудни за общуване. Те действително улягат малко повече от жените на същите години. Влезнат ли в един коловоз, трудно излизат от него. Следователно, по-младата съпруга е социален бонус за своята по-възрастна половинка. При мъжете, които са доста по-млади от жените няма подобни бонуси, тъй като съпругата и така или иначе се справя достатъчно добре и сама.

Ясно е, че съвместното съжителство е лотария, от която не всеки печели. Като цяло, жените трябва да се научат да бъдат здравословно безгрижни. За тях бракът е по-голямо изпитание, отколкото за мъжете. Затова, уважаеми дами, избирайте най-„лесните“ за взаимодействие партньори, а не „мъжкари“, зад които се крият деспоти и тирани, независимо от възрастта.

Източник: livejournal.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *