ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Генчо Начев: Защо COVID-19 е особено опасен за сърдечно болните?

Сърдечно-съдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света, дори на фона на пандемията COVID-19

COVID-19
COVID-19 и сърдечно-съдови болести

В допълнение, наличието на такива заболявания значително влошава прогнозата при коронавирусна инфекция. Според статистиката на СЗО 65% от всички смъртни случаи от COVID-19 са страдали от сърдечни и съдови заболявания.

Ето какво каза директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев:

„Сърдечно болните имат понижени защитни сили. Самото сърдечно заболяване поставя по-високи функицонални изисквания към организма. Оттук, когато един организъм, така или иначе не е здрав, много лесно е податлив на допълнителни инфекции, било то вирусни, бактериални, вирусни и каквито ид а било. Една сърдечна недостатъчност води до проблеми с белия дроб, така наречения застой. Задържане на вода, което не е медицински термин. Естествено на този терен при един такъв вторично увреден бял дроб от сърдечно заболяване, е много лесно да се развие инфекция, както и се развиват без да има коронавирус“, посочи още проф. Начев. Той уточни, че сърдечно болните и без коронавирус развиват пневмонии.

Pроф. Генчо Начев

Как да подкрепим сърцето по време на епидемия?

Още в първите седмици след избухването на епидемията сърдечно-съдовите заболявания бяха във фокуса на вниманието от страна както на кардиолозите, така и на епидемиолозите. И това не е случайно. В крайна сметка, пациентите със сърдечни заболявания имат по-висок риск от тежка коронавирусна инфекция. Според данни от Китай общата смъртност от коронавирус е била около 2%, а при пациенти със сърдечни заболявания тя е била пет пъти по-висока: около 10%.

Работата е там, че всяка вирусна инфекция влошава хода на съществуващите хронични заболявания и допринася за развитието на остри усложнения. Затова и коронавирусът не е изключение. За да проникне в клетките на нашето тяло, COVID-19 използва ангиотензин конвертиращ ензим 2 (АСЕ 2), който се намира в тъканите на много вътрешни органи, включително на сърцето и кръвоносните съдове. Ето защо вирусът е в състояние да засегне не само белите дробове, но и сърцето.

Не спирайте лекарствата!

В самото начало на епидемията имаше съобщения, че някои лекарства за коригиране на високо кръвно налягане и лечение на сърдечно-съдови заболявания уж могат да увеличат вероятността от заразяване с вируса, тъй като те увеличават броя на АСЕ 2. Но тази хипотеза не е доказана. Следователно хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, трябва да продължат да приемат предписаните им лекарства в същата доза и да не забравят, че отмяната на лечението може да доведе до сериозни последици.

Освен това, много пациенти със сърдечни заболявания по време на епидемията, дори при рязко влошаване на благосъстоянието им, се страхуват да извикат линейка и отказват да отидат в болница, където според тях има по-голяма вероятност да се заразят с коронавирус. Въпреки това, в такава ситуация забавянето е много опасно. Не отлагайте обаждането до лекаря, защото всяка е скъпа, а спешната медицинска помощ е животоспасяваща, дори по време на пандемия.

Опасни симптоми, които изискват незабавно посещение в болницата или обаждане до Бърза помощ:

– Остра притискаща или пареща болка зад гръдната кост, студена пот, чувство на страх и липса на въздух (такива признаци са характерни при сърдечен удар).

– Слабост в ръката, затруднен говор, изкривено лице (ъгълът на устата висва надолу) – тези симптоми могат да показват развитие на инсулт.

Пазете се!

Въпреки факта, че самото присъствие на сърдечно-съдови заболявания не увеличава риска от коронавирусна инфекция, хората, страдащи от сърдечни заболявания, трябва да бъдат особено внимателни за здравето си по време на епидемията. В действителност, в допълнение към риска от COVID-19, има и отложени последици от пандемията, които могат да повлияят на здравето на такива пациенти. Тези последствия са свързани с факта, че много планирани интервенции при сърдечно-съдови заболявания се отменят или отлагат. Обемът на амбулаторното лечение се намалява, наличието на превантивни мерки – също. И още – възможността за здравословен начин на живот е ограничена (в условията на пандемия и последвалия от нея емоционален и икономически срив хората са тревожни, често се хранят с мазни и сладки храни, движат се по-малко, пият повече алкохол).

Следете нивото на кръвното налягане (целеви стойности – не по-високи от 130/80)

Опитайте се да не наддавате на тегло. За целта е полезно да следите индекса на телесната маса (ИТМ). Формулата за определяне на ИТМ е изключително проста. Килограмите на индивида се разделят на квадрата на височината. Например мъж с тегло 75 кг и височина 1.73 има индекс на телесната маса – 25.06.

Нормалните стойности на този индекс при жени са между 19-24, а при мъже – 20-25. При по-възрастните и 26 се смята в нормите, но над тези стойности вече се говори за затлъстяване.

Придържайте се към здравословна диета. Следете размера на порцията, ограничете приема на сол, захар и мазнини, яжте повече храни с фибри, пийте достатъчно течности и избягвайте да злоупотребявате с алкохол.

Останете физически активни. За здравето на сърцето и съдовете са необходими поне 150 минути умерена физическа активност седмично (малко повече от 20 минути леки тренировки дневно). Можете да постигнете това ниво на активност, без дори да напускате дома си.

Ако пушите – спрете цигарите. Никотинът уврежда съдовата стена, причинявайки спазми и кръвни съсиреци в артериите. Следователно, рискът от сърдечно-съдови заболявания при пушачите е 2 пъти по-висок, отколкото при непушачите.

Мерките за предотвратяване на коронавирусна инфекция за хора със сърдечно-съдови заболявания са същите като за здравите хора: мийте ръцете си по-често, опитвайте се да не посещавате многолюдни места, ако не е необходимо. Не пренебрегвайте използването медицинска маска и ръкавици.

***

Болница „Света Екатерина“

Адрес:

гр. София 1431
бул. Пенчо Славейков № 52А

Проф. Генчо Начев – кардиохирург

Телефони:

02 9159 404
0700 12 131

Източник: btv.bg, zdravcity.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *