Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

COVID-19 през лятото: Колко често трябва да се сменя защитната маска в жегата?

Притеснявате се да носите маска за лице в летните горещини? Ето няколко съвета, които ще улеснят това

маска
Носенето на защитна маска през летните месеци може да бъде изпитание за дишането и състоянието на кожата

Днес стана ясно, че извънредното епидемично положение е удължено до 30 юни. Това означава, че режимът на маските продължава да действа. Защитното оборудване трябва да се носи в градския транспорт и на обществени места, особено в затворени помещения.

Маската за лице все още остава един от най-добрите начини за предотвратяване разпространението и заразата с коронавирус. Високите температури ще изпробват вашето търпение и биха могли да затруднят прохладния въздух да достигне до дробовете ви.

Отоларингологът Владимир Зайцев

Експертите препоръчват да се носят маски на улицата, когато не е възможно да се поддържа социална дистанция. Факт е, че носенето на маска в жегата и в непроветрените помещения става все по-трудно.

„От една страна, в големите градове статистиката за разпространението на коронавируса или остава без промяна, или се подобрява. Това не е повод за радост, но би могло да ни окуражи“, казва отоларингологът Владимир Зайцев.

Липсата на подобрение се дължи на предприетите досега мерки. Статистиката е с една идея по-добра, но все още е рано да се отпуснем. Затова трябва да продължим да носим маски.

Все още местата, на които можем да се заразим са магазините, когато вземаме стоки от рафтове, когато използваме банкомат, в градския транспорт… Ето защо е нужно да се носи маска и ръкавици.

Каква маска е по-добре да се носи в жегата?

Отоларингологът Владимир Зайцев съветва носенето на летни медицински маски за еднократна употреба.

„По-добре е да използвате маска за еднократна употреба, защото маските, които са за многократна употреба, както и онези, които хората си шият сами от плат, са по-плътни и трудно се диша с тях. Освен това, цената на медицинските маски вече не е чак толкова висока, въпреки че има какво още да се желае в тази насока. Маската за еднократна употреба може да се закупи веднага, да се ползва на момента и да се изхвърли когато вече не е годна за носене“, казва Зайцев.

Колко често трябва да се сменя маската през лятото?

Медицинските специалисти от цяла Европа, както и американските им колеги, съветват смяна на медицинската маска за еднократна употреба на всеки 2-3 часа при активна употреба. Когато е горещо, времето за носене на маската може да бъде значително намалено. Според Зайцев маската трябва да се смени веднага щом стане мокра, без значение дали това е в резултат на дишането или заради потта.

„Мокрите маски за еднократна употреба не трябва да се сушат и след това да се използват повторно. Те трябва да бъдат изхвърлени. Ако трябва да свалите маската и след това да я сложите отново, гледайте да не бъркате страните. Фатална грешка е да се сложи от страната, която е била отвън, и след това да вдишвате онова, което е попило. По-добре е да не сваляте маската и да не я поставяте в джоба или чантата си, а да я изхвърлите. Разбира се, трябва да използвате плик, в който да сложите вече употребяваната маска, и чак след това да я изхвърлите на боклука“, отбелязва лекарят.

Експертът съветва хората да продължават да носят предпазни средства за дихателна защита, докато официалните доклади на лекарите не посочат, че маските вече не са необходими и е безопасно да ходи без тях.

И още няколко съвета за носене на маска през лятото!

– Ограничете времето, което прекарвате навън. Да, топло е и е приятно да изпиете една леденостудена бира с приятели. Но, рискът от зараза, макар и намалял, все още съществува.

– Погрижете се за кожата. Маската вероятно ще ви накара да се потите повече от обичайното през лятото, увеличавайки шансовете за поява на акне и неприятни обриви. Мийте лицето със студена вода и използвайте хидратиращ крем по-често от обикновено.

Добре е жените да не слагат много грим на лицето, за да не се запушат порите на кожата.

Източник: kp.ru

Изглед на опаковката на продукта Витамини 24/7 Витамин D3, селен, цинк и витамин С
За силен имунитет: Витамин D3, селен, цинк и витамин С

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *