ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За какви заболявания говори бялата плака върху езика?

Бялата плака върху езика невинаги е проблем, които се появява само ако хигиената на устната кухина е неглижирана за период от време

плака
За какви проблеми алармира бялата плака на езика?

Забележимите промени върху езика са видими преди други клинични симптоми. Появата на гъста бяла плака почти винаги е аларма за развитието на болестен процес в организма. Какви са причините за белезникавото покритие, което освен че се вижда, предизвиква и неприятната миризма на устата?

Появата на бяла плака върху езика винаги има само една причина – жизнената активност на микроорганизмите, които се намират върху повърхността му. Такива микроорганизми има дори и върху езика на човек, който стриктно спазва чистотата на устната кухина. След като се приложат някои хигиенни процедури налепа обикновено изчезва, но ако се появи отново, тогава това е признак на невидими нарушения в организма. Разбира се, много от проявите на различни заболявания могат да бъдат „хванати“ само след като човек посети лекар и си направи изследвания. Често това се случва след като самите ние забележим или усетим нещо нередно, или ако случайно уловим някои от сигналите, които тялото ни изпраща.

Най-честите причини за появата на бяла плака върху езика

1. Болки в гърлото – няколко вида възпалителни и инфекциозни заболявания, най-често засягащи деца и юноши.

Причиняват се от стрептококи, стафилококи и други бактерии и гъбички. Често започват с гнойна плака върху езика и сливиците.

2. Гастрит.

Гастритът е автоимунно – възпалително заболяване, при което тялото унищожава лигавиците стомаха. Развива се поради неизправност на имунната система. Бялата плака е един от симптомите, а по време на периода на обостряне езика става жълт.

– Атрофичен гастрит – опасно, предраково състояние. Плаката е белезникава или сиво-бяла, по нея може да има ясни следи от зъби.

– Гастрит с ниска киселинност – хронично възпаление на мембраните на стомаха, при което храносмилането на храната се влошава. По-често се среща при възрастни, и хора, чиято имунна система не работи добре, както и при системни грешки по време на хранене (лош избор на храна и нарушена цикличност на храненията). Цветът може да се промени до жълтеникав и сиво-жълт.

– Хеморагичен гастрит – сериозна, бързо влошаваща се лезия на стените на стомаха, върху която се образува ерозия и се придружава от кървене.

– Хроничен гастрит- стените на стомаха претърпяват дистрофични лезии. Много често срещано заболяване, повече от половината от населението на света е засегнато от него. Слоят върху езика може да бъде белезникав, бледо жълтеникав, бяло-сивкав.

3. Булбит (ерозивен и фолекулярен) – рядко заболяване, което обикновено се счита за специална форма на възпаление на дебелото черво.

Възпалителният процес засяга участък от дебелото черво, което провокира нарушения в секрецията и подвижността на храносмилателния тракт.

4. Дискинезия на жлъчните пътища – функциите на жлъчния мехур са нарушени, има повишена секреция или застой на жлъчка. Плаката често е белезникава или сивкава.

5. Ентерит – следствие от възпалителни процеси, които се развиват върху различни участъци на лигавичните стени на червата, при които се нарушават процесите на асимилация и храносмилане. Ако се влоши – атрофия на лигавичните стени. Езикът има забележимо бяло покритие, с характерни отпечатъци от зъбите.

6. Пелвиоперитонит – инфекциозно и възпалително увреждане на перитонеума, ограничено до тазовата област. Води до тежки усложнения.

7. Кандидоза при мъжете. Гъбично заболяване на устната кухина и главата на пениса. На езика и венците се образува белезникаво покритие, което изглежда като „накъдрено“.

Терапевтични мерки при появата на бяла плака върху езика

Ако се появи налеп, който не изчезва след старателни или дълговременни хигиенни процедури, трябва да се консултирате с лекар и да си направите задълбочен медицински преглед. Много от заболяванията остават „скрити“, докато не се превърнат в хронични.

Ако в допълнение към плаката има други неприятни усещания в устната кухина, тогава ще е необходимо да си запазите час при зъболекар. В този случай първопричината за плаката трябва да бъде излекувана. Ако не се открие заболяване, тогава е нужно внимателно да се следи чистотата на устната кухина. В допълнение, и храненето трябва да бъде преразгледано. Често бяла плака върху езика се появява при злоупотреба с мазни, преработени храни, изобилие от пикантни или сладки ястия.

Не трябва да се опитвате да се отървете от плака чрез домашни средства или самолечение с различни лекарства. Това често води до прогресиране на основното заболяване . Всякакви алтернативни методи могат да се използват само с разрешение на лекуващия лекар.

За да предотвратите появата на бялата плака върху езика, трябва да спазвате някои общи правила за поддържане на здравето: следете качеството на продуктите и не злоупотребявайте с нездравословни храни. Не е добра идея да спазвате и драстични диети, както и да гладувате и да ограничавате приема на вода. Разхождайте се на чист въздух и своевременно посещавайте лекар за консултация или предписание на лечение.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *