Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекар от Харвард казва коя е най-полезната храна за сърцето

През последните години започнаха проучвания, сочещи ядките като начин за укрепване здравето на сърцето

сърцето
Орехите са полезни не толкова за мозъка, колкото за сърцето

Повечето от тях бяха на база наблюдение с ограничен размер на извадката (кратко време, с малък брой участници).

Днес систематичният преглед на клиничните изпитания, продължили 25 години, потвърди, че що се отнася до здравето на сърдечно-съдовата система, суровите ядки, и по-специално орехите, са най-добрата храна.

Тази вкусна ядка може да е ключова за здравето на сърцето и здравословното стареене. Тя значително намалява риска от инсулт или коронарна болест на сърцето.

Но ползите от ядките не спират дотук. Някои изследвания предполагат, че шепа ядки може да ни помогне да живеем по-дълго, да подобрим паметта и да укрепим здравето на мозъка.

Сега учените, ръководени от Марта Гуаш-Фере, доктор по медицина, научен сътрудник в Харвардската школа по обществено здраве, отрекоха широко разпространеното убеждение, че орехите са особено полезни за мозъка, съобщава „Medical News Today„. Не и само за него, както става ясно от резултатите.

Тези „естествени хапчета за сърце“, както ги нарича Марта Гуаш-Фере в своето проучване, могат да направят чудеса за сърдечно-съдовата система.

Храненето, обогатено с орехи, защитава сърцето

Според учените този продукт е много по-полезен за сърцето, отколкото за мозъка. Това става ясно от специфичния „хранителен профил“ на орехите.

Марта Гуаш-Фере

Специалистката по хранене казва, че орехите се отличават от другите ядки по високо съдържание на алфа-линоленова киселина (омега-3 мастна киселина). Тя е подобна на онази, която се намира в по-мазната морска риба.

В тази връзка, казва Марта Гуаш-Фере, орехите, съдържащи повече ненаситени мазнини, трябва да се разглеждат отделно от другите ядки. Според изследванията те могат да предпазят човек от сърдечни заболявания, като подобрят липидния профил. В допълнение, орехите имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Експертката от Харвард добави, че преди две години са били публикувани резултатите от нейни изследвания, проведени заедно с група учени. В него са взели участие около 2 000 американци, като наблюденията продължили малко повече от четвърт век.

Сред участниците имало такива с висок холестерол , диабет тип 2, метаболитен синдром и затлъстяване

Учените оцениха ползите от храненето, богато на орехи, и го сравниха със спазването на нискомаслена, западна, средиземноморска и японска диета.

Храненето, обогатено с орехи, осигурява по-значително намаляване нивата на холестерола и други маркери на сърдечно-съдовото здраве, в сравнение с онова, което повечето хора обичайно похапват.

По-конкретно, диета, богата на орехи, гарантира 3,25 процента по-голямо намаление на общите нива на холестерола, 3,73 процента по-голямо понижение на холестерола с липопротеин с ниска плътност (LDL) и 5,52 процента по-голямо намаляване на триглицеридите.

Също така, нивата на аполипопротеин В – който е основният протеин, открит в LDL, или „лошия“ холестерол – бяха понижени с 4,19 пункта, за разлика при спазване на контролна диета (или така нареченото „западно хранене – хамбургери, пици и др.).

„Включването на орехи в диетата подобрява кръвния липиден профил, без да влияе неблагоприятно на телесното тегло или кръвното налягане“, заключават авторите.

В резултат на това изследователите стигнаха до извода, че консумацията на три порции орехи седмично намалява риска от смърт поради различни причини с 45 процента.

Източник: www.medicalnewstoday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *