Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Синтетичен глюкозамин: повече странични ефекти, отколкото полза здравето

Глюкозамин е съединение, което се намира естествено в тялото. Синтетичните форми на глюкозамина се предлагат като хранителна добавка

глюкозамин
Синтетичният гюкозамин и неговите странични ефекти

 

 

Най-често синтетичният глюкозамин се произвежда от морски дарове, като миди, скариди и други. Затова хората с алергия към миди, скариди и други трябва да избягват синтетичния глюкозамин. Не се изисква, обаче източникът на глюкозамин да се отпечатва на етикета, затова може да се наложи телефонно обаждане до производителя или вносителя.

Кое налага приема на глюкозамин?

Остеоартропатията е основната причина за деструктивни промени в ставите. Проблемът с нарушената двигателна активност води до намаляване качеството на живот. Това важи особено за възрастните хора, но през последните десетилетия сериозни ставни проблеми имат и младите хора, заради хроничното обездвижване. Многобройните лечения са насочени към възстановяване на движението и намаляване на болката.

Глюкозамин възстановява ли хрущяла?

Ново поколение хранителни добавки и лекарства на базата на глюкозамин и (или) хондроитин обещава да възстанови увредената хрущялна тъкан и да намали болката, която се появява по време на движение. Високата цена на хондропротекторите и дългият курс на лечение налагат да се потърсят доказателства за ефективността на лекарствата от тази група.

Особен интерес представляват проучванията, проведени от независими групи експерти, които нямат финансова изгода

В случая ще използваме за доказателство базата на Кокрейн Колаборейшън (Cochrane).

Кокрейн Колаборейшън е независима неправителствена организация, посветена на провеждане и организиране на информацията от медицински изследвания по систематичен начин за целите на доказателствената медицина. Основана е през 1993 година във Великобритания.

Проучванията на Cochrane предоставят доказателства за ефективността на всяко лекарство. Финансовата независимост осигурява максимална обективност на доказателствената база. Cochrane Library предоставя възможност на всеки да се запознае с данните. Резултатите от изследванията са достъпни и са обяснени разбираемо и за хора, които не се занимават с медицина. Базата данни на Кокрейн Колаборейшън позволява използването на лекарства, чиято ефективност е потвърдена, в схемата за лечение на различни заболявания.

Обективността се постига чрез използването на двойно сляп метод (пациентите и лекарите не знаят кое лекарство се използва). Тази техника също така предвижда паралелна употреба на плацебо. В резултат на това възможността за автоматично предложение е сведена до минимум.

Глюкозамин: резултати от проучването на Кокрейн Колаборейшън

Висококачествените изследвания дават зашеметяващ резултат: в групите пациенти, приемащи глюкозамин и плацебо, няма значителна разлика по отношение намаляване на болката.

Проучвания с по-ниско качество, както и стари данни показват разлика в оценката на болката с 3 точки. Болката се оценява по 100-точкова скала. Такива резултати се обясняват с плацебо ефекта, когато пациентът е настроен за положително лечение и психологическото състояние е по-важно от фармакокинетиката на лекарството.

Това предположение се потвърждава и от факта, че и в двете контролирани групи ефектът се проявява средно след 6-месечен прием.

Функционалната активност на ставите, оценена по 68-точкова скала, е била с 2 точки по-висока в групата, получавала глюкозамин (съответно 22 и 24 точки).

Първият преглед на резултатите от лечението (2004 г.) се отнася до ефикасността на хондроитин сулфат, който се прилага интрамускулно на всички пациенти. Година след лечението никой пациент не потвърди трайно подобрение на ставната функция.

Странични ефекти

Повечето производители на хранителни добавки с глюкозамин предпочитат да изтъкват, че глюкозаминът и подобния на него хондроитин имат малко странични ефекти. В случая е нужно да се уточни, че глюкозаминът засяга сериозно предимно храносмилателната система. А за черният дроб е направо токсичен.

Ето някои от страничните ефекти, най-често свързани с глюкозамина:

– подуване на корема;
– запек;
– диария;
– образуване на газ;
– киселини в стомаха;
– стомашно разстройство;
– гадене.

В редки случаи употребата на глюкозамин може да причини и такива усещания като сънливост, кожни реакции, повръщане, главоболие, повишено кръвно налягане и сърцебиене.

Странични ефекти от приема на хондроитин сулфат

Хондроитин сулфатът естествено присъства в хрущяла, обграждащ ставите. Синтетичният хондроитин сулфат обикновено се произвежда от животински източници, като например хрущяли от крави и говеда. Поради тази причина не е подходящ за вегани или хора, които спазват вегетарианска диета.

Лека болка в стомаха и гадене са две от най-често срещаните странични ефекти, причинени от хондроитин сулфат.

Хондроитин сулфатът може също така да предизвика и:

– запек;
– диария;
– косопад;
– неравномерен пулс;
– подуване на клепачите или краката.

Водят до пристрастяване

Хондропротекторите имат малък списък от противопоказания, които включват:

– фенилкетонурия;
– бременност;
– лактация.

Това, че хондропротекторите засягат сравнително малко органи и системи в човешкото тяло им позволява да се предписват на дълги курсове. Такива хранителни добавки трябва да се приемат най-малко 6 месеца през цялата година. Дългият прием включва появата на психологическа зависимост, което обяснява подобряване на субективното благосъстояние без обективно потвърждение. В случая особена роля играе психологическото състояние на пациентите, които вярват, че ще се подобрят (ефектът плацебо).

Какво казват експертите?

Мненията на лекарите, използващи хондропротектори в практиката си, се различават коренно. Тези, които твърдят, че добавките с глюкозамин са ефективни, не вземат предвид факта, че рентгенологично случаите на ремисия не са потвърдени. Взема се предвид само субективното подобрение. В повечето случаи глюкозаминът и хондроитина се използват като част от комплексната терапия заедно с нестероидни противовъзпалителни средства и физиотерапевтични процедури. В такива случаи е трудно да се прецени дали болката намалява само заради използването на хондропротектори.

Алексей Водовозов

Професионалистите, които предпочитат да използват лекарства, базирани на доказателства, са скептични към този метод на лечение. На първо място, те обръщат внимание на факта, че продължителността и високата цена на терапията не осигуряват стабилен ефект. Поради тази причина наличието на възстановителни процеси в хрущялната тъкан е поставен под въпрос.

Субективното подобрение се дължи на ефект, променящ симптомите

„Това явление може да се наблюдава при продължителна употреба на лекарството, при условие че пациентът е уверен в способността му да възстановява загубените функции“, казва руският лекар Алексей Водовозов, който има многобройни изяви като журналист и блогър. Водовозов е отличен терапевт и токсиколог. Бил е и военен лекар.

Приема на хондропротектори, които са направени на базата на глюкозамин и хондроитин сулфат, не е оправдано от гледна точка на медицината, основана на доказателства. Лекото намаляване на болката по време на лечението не е персистиращо и продължително. Високата цена на средствата и необходимостта от дълъг курс на терапия (в продължение на най-малко шест месеца) прави неуместно използването им за лечение на деформираща остеоартроза и остеохондроза.

Така пациентът в продължение на години ще се опитва да се справи с проблема като ползва глюкозамин и хондроитин сулфат, а хрущялната тъкан ще продължава да се разпада. Често такава тактика води до необратими дегенеративни процеси. За съжаление способността на ставната повърхност да се регенерира е минимална. Единственият радикален метод на лечение е хирургическа намеса за замяна на ставата. А единственият сигурен начин да не се стигне до операция е воденето на здравословен начин на живот и поддържане на нормално телесно тегло. Или с една дума – превенция.

Проучванията на Cochrane ни позволяват да заключим, че назначаването на хондропротективни лекарства не води до трайно подобрение на движението в засегнатите стави и не намалява болката. Теоретичните твърдения за действието на синтетичния глюкозамин и хондроитин не съответстват на реалните резултати. В повечето случаи разходите на пациентите за дълъгия курс на лечение с глюкозамин и хондроитин не са оправдани. Не е оправдано и времето, което се губи в такива безрезултатни терапии.

Източници: www.cochrane.org, www.cochranelibrary.com, www.healthline.com, www.verywellhealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *