Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Полезна или вредна: Митове и истината за супата

Трябва ли супата да бъде първото ястие, и чак след нея всичко останало, така както ни учеха нашите баби? Полезни ли са модерните крем супи? Постни ли трябва да бъдат или с месо?

супата
Супата – полезна без сол и с малко мазнина

Супата е лесен вариант за вечеря и присъства в почти всяка диета. Възможно ли е да има нещо, което не знаем за това толкова популярно и лесно за приготвяне ястие? Как трябва да бъде приготвена, за да е полезна за здравето?

Митовете за супата ще развенчае гастроентерологът Алексей Парамонов.

Алексей Парамонов

Ние мислим: Супите не трябва да са задължителни за всекидневната диета. Това е било важно в миналото, когато всяко ядене се е състояло от първо, второ и десерт с компот.

Всъщност: Тази традиция е много по-древна. Супата в селския живот е била почитана заради способността ѝ ефективно да задоволява глада. Освен това, не са нужни нито кой знае какви умения, нито много съставки, за да се приготви. Представете си голям обем гореща течност, изпълваща стомаха – острият глад ще е туширан за известно време. Различни видове варени зеленчуци и малко месо или риба, придават на ястието повече вкус и хранителна стойност. Но, по-скоро традицията да се яде супа е възникнала заради бедността и скромният живот в миналото. С течение на времето супите превзели и кухните на благородниците. Там те имали функцията да разпалят апетита и да попълнят броя на ястията в един богат дом. Но всичко това са културни и социални фактори. Те не са свързани със здравето.

Повечето хора си мислят: Модерните днес крем-супи не са кой знае колко полезни

Те се отразяват негативно на стомашно-чревния тракт, венците и зъбите, които просто бездействат, защото всичко е пасирано предварително.

Всъщност: Консистенцията на картофеното пюре е богатство за човек без зъби. Така е и с всичко, което сме обработили с блендер – спанак, домати, ориз, гъби. Много от тези ястия са се появили в средновековна Европа именно заради ранната загуба на зъбите. Хранителната стойност на такива супи е малка – създава се гъста консистенция поради присъствието на смлени зеленчуци, малко брашно или нишесте.

Страдате ли от киселини, оригване, усещане за пълнота след хранене и дразнене в гърлото? Това са признаци на гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ). Крем-супите определено не са полезни при това заболяване. Пюрираната супа провокира „изхвърлянето“ на стомашното съдържание в хранопровода. Ако този вид рафинирана храна преобладава в диетата, това може да провокира запек и възпаление в червата. Но когато крем-супата се включва само за разнообразие, няма да има вреда.

Вярваме, че: По време на приготвяне, супата губи всичките си полезни свойства

Всъщност: След топлинна обработка много витамини се унищожават. Особено витамин С. Пресните зеленчуци са за предпочитане пред такива, приготвени във вид на супа или задушени. Истината е, че варените храни запазват свойствата си по-добре от пържените. По принцип супата е по-скоро източник на вода и растителни фибри. В нея има малко или почти никакви витамини там.

Вярно ли е, че: Супите не трябва да се замразяват, иначе в тях няма да остане нищо полезно

Всъщност, замразяването, особено бързото и до температури под минус 18 градуса, е чудесен начин за запазване на много храни. Можете да съхранявате супата в тези условия в продължение на няколко месеца и тя изобщо няма да загуби свойствата си.

Според някои схващания: супата за пиене не може да замести 1,5-2 литра вода, която трябва да пие всеки ден.

Всъщност: Въпросът е малко по-сложен, отколкото изглежда на пръв поглед. Като правило, когато лекарят казва на пациента, че трябва да приема необходим обем течности, те посочват „включително сокове, супи, мляко“. В обикновения живот всички тези течности влизат в общия воден баланс. Но особено в чуждестранните книги и инструкции за лекарства можете да намерите израза „лека течност“. Под нея лекарите имат предвид вода, слаб чай, разреден сок без целулоза – този, който най-бързо ще премахне дехидратацията, например при диария или при възрастен човек с висока температура. За да е още по-ясно: здравите хора могат да включат супа за пиене в общия обем течности, който трябва да се приема всеки ден, но не и когато човек е дехидратиран.

Ние мислим: Няма вредни супи

Всъщност: Разтворимите супи, които се продават в пакети или на кубчета, са вредни. Те съдържат много сол. Хората с хипертония, сърдечна и бъбречна недостатъчност трябва да имат това в предвид. Като цяло – солта е основният вреден фактор в супата. И ако говорим за здравословни ястия, тогава, например, супите, които повечето славянски народи предпочитат (приготвени от животински дреболии) са източник на ненаситени мастни киселини и това е много добре.

Не е необходимо да ядете супи всеки ден. Но те увеличават кулинарното разнообразие на нашата трапеза, носят топлина в студените дни. А през лятото студените супи, като таратор или гаспачо, разхлаждат много добре.

Супите са неразделна част от националната ни култура, както и ни дават възможност да опознаем по-добре кулинарните традиции на другите нации. Да, никой вече не започва храненето с първо, второ и трето, но да изоставите това традиционно разнообразие от вкусове е сигурен начин да се лишите от едно удоволствие за небцето.

Преди всичко: предпочитайте ги студени

Не пресолявайте, не слагайте картофи, ориз и фиде в месните супи, приготвяйте ги с по-малко мазнина, предпочитайте ги студени, и те не само ще ви заситят за известно време, но и ще подобрят здравето и самочувствието.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *