Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Разнолико заболяване: 10 мита за епилепсията

Има много митове около епилепсията. Те пряко пречат за разбирането и лечението на пациентите и отношението на обществото към тази болест

епилепсията
Епилепсията не е присъда!

Нека разберем кое е вярно и кое не от онова, което уж знаем за епилепсията.

Най-добре това биха могли да ни кажат експертите-невролози от най-висока категория, професори от катедрата по нервни болести на Медицинския факултет на Московския държавен медицински и стоматологичен университет „А. И. Евдокимова“, д.м. Павел Власов и Ирина Жидкова.

Ирина Жидкова

През последните столетия в света се промениха много неща, но почти нищо по отношение на епилепсията. И днес все още живеем в плен на предразсъдъци, а хората с тази болест се страхуват, притесняват и депресират, което значително усложнява живота им и ги кара да крият заболяването си.

Мит № 1. Епилепсията е изключително рядко срещано заболяване

Всъщност. Според СЗО в света от епилепсия страдат повече от 50 милиона души. Но, най-вероятно, има поне 70-80 милиона пациенти. Други 2,4 милиона се диагностицират с епилепсия всяка година. В България децата с епилепсия са повече от 30 000 (по данни от 2019-та година). Не всички от тях обаче са регистрирани при невролог и получават лечение. Следователно, колко точно са болните от епилепсия все още не е ясно – нито в световен, нито в регионален мащаб.

Мит № 2. Това е психично заболяване, което причинява деменция

Всъщност. Това хронично неврологично заболяване, което засяга мозъка, а не психиката. Поради това се лекува от невролози. Същността на патологията е промяна в активността на невроните в мозъчната кора. Най-елементарно епилептичния припадък може да се сравни с рязко увеличение на напрежението в електрическата мрежа. При епилепсия се появява един вид късо съединение в мозъка, и поради последвалия скок на високо напрежение в човека, на него му „избиват щепселите“. Звучи грубо, но се случва нещо подобно, след което идва епилептичния припадък.

При епилепсия са възможни и психични разстройства, но вероятността им зависи от много фактори: вида и причината за заболяването, честотата и формата на пристъпите. Ако обаче болестта е овладяна, хората с тази диагноза не се различават от другите. Що се отнася до техните умствени и творчески способности, те често са дори по-високи от другите. Достатъчно е да си припомним, че Винсент ван Гог и Достоевски, Александър Велики, Леонардо да Винчи и Сократ са страдали от епилепсия, както и много наши съвременници: учени, писатели и представители на творческата интелигенция.

Мит № 3. При епилепсия човек губи съзнание, има пяна на устата и понякога спонтанно уринира

Всъщност. Има много видове епилепсия. Има и неконвулсивни видове на заболяването, при които няма външни прояви. Продължителността на самите атаки може да варира значително. В някои случаи загубата на съзнание продължава само 1-2 секунди и не се забелязва от човека (и особено от тези около него).

Мит № 4. Лесно е да се открие заболяването. Достатъчно е да се направи ЯМР или мозъчна електроенцефалография (ЕЕГ)

Всъщност. Епилепсията е майстор на маскировката. Лесно се бърка с припадък, пристъп на мигрена, алкохолна психоза, както и много други пароксизмални състояния. Следователно, единична атака не е основа за поставяне на диагноза. Необходимо е да се проведе цялостен преглед. Тъй като електрическата активност на мозъка е непоследователна, често нито само ЕЕГ, или ЯМР разкриват заболяването. Следователно, диагнозата се основава на:

– Клиничен преглед (изследване на пациента). Препоръчително е лекарят да присъства по време на припадъка, за да може да види по-добре картината на заболяването.

– Невровизуални методи (ЯМР според епилептологичната програма), данни за видео-ЕЕГ наблюдение, провеждани дълго време, включително по време на сън.

Мит номер 5. Епилепсията е наследствена, възниква в детството и никога не отшумява сама

Всъщност. Наследява се само предразположението към болестта. И тогава рискът не е твърде голям. Ако е болен само единият родител, тогава вероятността е 2-3%. Ако и двамата са болни от епилепсия, опасността е значително по-голяма. Заболяването може да се появи на всяка възраст. Но има няколко върха: единият е в ранните детски години, другият – на възраст 45+.

Понякога в пубертета епилепсията може дори да се самоунищожи, но това се случва само при възрастово зависими форми на заболяването. Независимо от това, антиепилептичните лекарства от ново поколение са в състояние да контролират атаки от различни видове епилепсия в различни възрасти и да осигурят на пациента дългосрочна ремисия.

Мит № 6. Епилепсията е нелечима

Всъщност. Днес епилепсията , като повечето хронични заболявания, може да бъде овладяна. През последните 5 години се появиха няколко нови антиепилептични лекарства. Компетентното им назначаване и употреба позволява да се постигне контрол на заболяването при 65-70% от пациентите.

Дори онези 25-30% от пациентите с епилепсия, чиято форма и ход на заболяването не подлежат на лекарствена терапия, могат да бъдат помогнати. След всеобхватно цялостно изследване се извършва неврохирургична интервенция, което е приемливо в конкретния случай.

Мит номер 7. Тази диагноза слага край на живота. Пациентите не могат нито да учат, нито да работят

Всъщност. Това не е вярно. Благодарение на най-новите съвременни лекарства, хората с епилепсия могат да учат, да спортуват, да се занимават с кариера, да създават семейства и да имат деца, без да страдат от гърчове в продължение на много години.

В същото време, за хората с установена епилепсия наистина има много ограничения по отношение на заетостта: на тях им е забранено да работят на височина, в близост до огън, вода и машини, а също така не им е позволено да контролират каквито и да е транспортни средства. Ето защо много пациенти се отклоняват от лечението в държавните болници и клиники и се наблюдават само частно.

В същото време, например в Англия, пациенти в ремисия се наемат с желание от правителствените агенции, така че, използвайки техния опит, да помагат на своите „колеги“ по болест.

Мит номер 8. Жена, страдаща от епилепсия, никога не може да стане майка

Всъщност. Днес сред всички пациенти с епилепсия 25-40% са жени в репродуктивна възраст. Повечето от тях, с изключение на тези, които страдат от тежки форми на заболяването, благодарение на съвременната лекарствена терапия, успяват да родят здрави деца, като същевременно не излагат здравето си на голям риск.

Важно е само ясно да изпълняват някои условията: да планират бременност само на фона на трайна ремисия на болестта (не трябва да има пристъпи повече от година) и редовно да се наблюдават при акушер-гинеколог и епилептичен невролог по време на гестацията. Здравето на бъдещите майки с епилепсия се следи с помощта на международни регистри. Изборът на лекарства (ефективни в минималната доза и не да не са вредни за плода) е много важен.

Мит номер 9. Заболяването не зависи от начина на живот

Всъщност. Всяка болест зависи от него. По-специално, хората с епилепсия не трябва да приемат алкохол и да работят на смени през нощта и не бива да им се позволява да прекаляват с работата или s липсата на сън. При деца с епилепсия е необходимо да се предотвратят мозъчни увреждания, невроинфекции, да се избягват черепно-мозъчни наранявания и др. (По-специално, трябва внимателно да се избира спорт за тях).

Мит номер 10. Ако епилептик получи пристъп, трябва незабавно да му се отвори устата с лъжица и да се издърпа езика, за да не се задави

Всъщност. В никакъв случай! Така можете да повредите лигавицата и да нараните венците и зъбите. Но да се окаже помощ на пациента е възможно и необходимо. Той трябва да бъде леко положен на една страна и да поставите подложка или някакви дрехи под главата му. По-добре е да обърнете главата на една страна (може да се появи повръщане). Докато човекът не се освести (атаката може да продължи от няколко секунди до 2-3 минути), трябва да останете близо до него, защото той няма да може да се осъзнае веднага: може да не разбере какво се е случило и къде се намира. Затова трябва да сте до него, без значение дали сте на улицата или в линейка.

Източник: aksimed.ua

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *