Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защитете стомаха: COVID – 19 атакува не само белите дробове!

При COVID – 19 диарията може да е един от симптомите. Това означава, че вирусът е нападнал храносмилателния тракт

COVID - 19
За да се защитим от COVID – 19 трябва да се погрижим за здравето на стомаха

За да се предпазите от болестта, укрепете имунитета на всички лигавици, особено в червата.

Евгений Сас е гастроентеролог, хепатолог, професор, доктор на медицинските науки и водещ изследовател в Научноизследователския център на Санкт Петербургския държавен педиатричен медицински университет. Ето какви са неговите препоръки.

Евгений Сас, професор-хепатолог

В началото на пандемията COVID – 19 се възприемаше като често срещан тежък остър респираторен синдром (ТОРС). В крайни случаи – като грип. Но с течение на времето се оказа: инфекцията е много по-опасна. В крайна сметка, това вирусно заболяване засяга не само дихателните пътища, но и повечето системи на тялото. По-специално, стомашно-чревния тракт.

Входната врата за COVID – 19 са АСЕ2 рецепторите, които освен в дихателните пътища, се откриват в епитела на хранопровода и червата. Следователно, опасният вирус може не само да се вдишва, но и да се заразим с него чрез мръсни ръце и замърсена храна. И веднъж попаднал върху лигавицата, това ще доведе до увреждане на цялата храносмилателна система.

Този феномен изобщо не е уникален. Всеки поне веднъж е преминал през „чревните“ варианти на ТОРС. Затова в ежедневието, и още повече по време на пандемия, е важно да се спазват основните санитарни и хигиенни стандарти: ръцете се измиват старателно, след като човек е бил на улицата, посетил е тоалетната и преди ядене. Внимателно се обработват пресните плодове и зеленчуци, и се избягва консумация на недобре термично обработена храна.

На два фронта

Не само възрастните хора и пациентите с хронични сърдечно-съдови и респираторни заболявания имат лоша прогноза при коронавирусна инфекция. Хората със стомашно-чревни заболявания също са изложени на риск. Не само че е по-лесно да се заразят с COVID – 19, но го карат по-тежко и умират по-често. Факт е, че макар да засяга както дихателната система, така и стомашно-чревния тракт, инфекцията кара тялото да се „сражава на два фронта“. Когато вирусите атакуват, чревната пропускливост значително се увеличава, поради което огромно количество токсини навлиза в кръвта от червата.

Но това не е всичко. В крайна сметка, поразявайки храносмилателния тракт, вирусът допълнително уврежда имунната система. Работата на имунитета до голяма степен зависи от състоянието на червата. Не без причина 85–90% от имунните клетки са концентрирани в този орган. Там, в червата, те имат нещо като „учебен полигон”, където постоянно са в контакт с вредни бактерии. Така те преминават през диференциация, тоест се научават да се противопоставят на различни видове инфекции.

Бариерна дупка

Здравият стомашно-чревен тракт има собствена отбранителна система. Състои се от специален слой слуз (в червата), в който живеят сапрофитни (добри) бактерии. Те предотвратяват проникването на вредни микроби и вируси в тялото. Тези наши вътрешни защитници произвеждат необходимите витамини и хранителни вещества, от които се формира здрава чревна микробиота. Общото ѝ тегло в тялото на възрастен е около 2,5–3 кг. Тоест, това е един отделен организъм, за съществуването на който дълги години учените дори не са предполагали. Но днес научаваме все повече и повече за важните свойства на микробиотата. Известно е, че именно тя предотвратява проникването на вируси през лигавиците. Въпреки това, тази надеждна естествена бариера не е толкова трудна за „пробиване“. Ето какво може да повлияе негативно на състава на микробиота:

1. Неправилно хранене . Най-опасен е дефицитът на хранителни фибри и излишните въглехидрати и мазнини.

2. Затлъстяване. То е свързано с развитието на вторичен имунодефицит. Мазнините не са само тъкан, а хормонално активен орган, който насърчава възпалителна реакция. Не е чудно, че хората с наднормено тегло почти винаги са диагностицирани с чревна дисбиоза.

3. Безконтролен прием на лекарства (предимно антибиотици и нестероидни противовъзпалителни средства – НСПВС).

4. Минали чревни инфекции.

5. Стрес. Доказано е, че ефектът на стреса върху чревната пропускливост е съпоставим с вредата, причинена от НСПВС.

6. Определени стомашно-чревни патологии (възпалителни заболявания на червата, индуцирани от НСПВС гастро- и ентеропатии, чернодробни заболявания).

Укрепване на отряда

Знаейки какво точно вреди на микробиотата, може да се разработи план за укрепване на защитната бариера в червата. Не е толкова трудно.

Ето какво трябва да направите:

1. Не самолекувайте съществуващи хронични стомашно-чревни заболявания. Тоест, участвайте в тяхното системно лечение, правете антирецидивна терапия, предписана от лекар.

2. Елиминирайте повишената чревна пропускливост. Лекарствата с активното вещество Rebamipide ще помогнат. Те ще възстановят целостта на защитната бариера на стомашно-чревната лигавица. При някои заболявания (асоциирани с НСПВС гастропатии, улцерозен колит, болест на Крон, синдром на раздразнените черва и други) Rebamipide е основата на терапията.

И при други заболявания на стомашно-чревния тракт това е ефективно допълнение към лечението. Rebamipide нормализира дебелината и качеството на защитната слуз в червата. Приемът на антиациди или лекарства с бисмут, които помагат за облекчаване на дискомфорта (болка, киселини, метеоризъм) е по-малко ефективен. Такива лекарства действат само на нивото на стомаха и дванадесетопръстника и могат да защитят стомашно-чревния тракт само от секреция на киселина.

3. Хранете се правилно. Включете в диетата си повече фибри и нерафинирани масла, по-малко животински мазнини и въглехидрати. Когато избирате продукти, трябва да разгледате съдържанието на хранителни фибри и калории в състава (първите трябва да са повече, вторите – по-малко). Хората на възраст и тези, които имат хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, е по-добре да приемат зеленчуците печени или задушени, но не и пържени. Така те ще съдържат повече водоразтворими фибри, по-деликатни по отношение на червата, отколкото грубите фибри в суровите храни.

4. Бъдете физически активни. Установено е, че скелетният мускул има хормонален потенциал, който влияе благоприятно на имунната система и метаболизма. Редовното движение осигурява висококачествено (трофично) хранене на лигавиците, което им осигурява допълнителна защита.

Следователно, дори в днешните пандемични условия е абсолютно необходимо да се намери възможност за движение

5. Взимайте пребиотици (инулин, олигозахариди, диетични фибри). Те стимулират растежа на сапрофитна („добра“) флора. Всички диетични фибри могат да бъдат опростени във водоразтворими и неразтворими във вода. И двете са необходими. Първите (например като лекарството Мукофалк) служат за подхранване на чревната флора. Те са разрешени за повечето заболявания. Водоразтворимите фибри са необходими за образуването на фекалии и нормализирането на чревната подвижност (помощ при запек). Употребата им обаче е изпълнена с подуване на корема (метеоризъм). Освен това, те не могат да се приемат при обостряне на определени заболявания (пептична язва, възпалително заболяване на червата). Има опции за комбинация от водоразтворими и неразтворими фибри, но това вече трябва да се препоръча само от лекар, който е запознат със здравословното състояние на пациента.

6. В някои случаи приемайте пробиотици (живи бактерии). Трябва обаче да помните, че те само наподобяват нашите собствени бактерии, но не могат да ги заменят. Тоест, те никога не се „вкореняват“ в червата, а само създават условия за растеж на нашата собствена флора. Приемът на такива лекарства трябва да бъде дълъг. Чревната флора може да започне да се променя към по-добро само два месеца след началото на терапията.

Освен това е важно да се използват не всякакви, а само качествени пробиотици, които имат доказан ефект

Всички тези мерки ще допринесат за възстановяване на имунитета и за по-благоприятна прогноза при евентуална зараза с COVID – 19. Единствено адекватните антиепидемични действия ще предотвратят инфекцията и нейните животозастрашаващи последствия.

Източник: kp.ru

Витамин С + Цинк
Витамин C + Цинк – мощна защита в условията на грипна епидемия и Коронавирус COVID-19

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *