Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо не трябва да се яде сладко по време на епидемия?

По време на епидемия, с надеждата да засилят имунитета и да се предпазят от коронавирус, някои ядат много чесън

епидемия
По време на епидемия, дори и при най-банален грип, сладкото е забранено!

Други предпочитат джинджифил, а трети приемат шокови дози аскорбинова киселина.

Каква храна всъщност може да намали риска от инфекция?

Наталия Григорова е диетолог, геронтолог и генерален директор на Клиника по естетична медицина в Москва. В статията, която ще прочетете, тя обяснява защо не бива да се яде сладко по време на епидемия и кои са храните, които дават естествена сила на имунитета.

Наталия Григорова

Чесън плюс Джинджифил

Антивирусните свойства на чесъна са потвърдени от множество изследвания. Тази пикантна подправка съдържа веществото алицин. Трябва да се отбележи, че алицинът укрепва имунната система чрез стимулиране синтеза на Т-лимфоцитите, които са необходими за унищожаването на чужди агенти, включително вируси. Но честно казано, че изследването не е използвало свеж чесън, а негов екстракт, в който количеството на алицин е различно. Поради това е трудно да се определи надеждно колко чесън трябва да се яде, за да се засили имунитетът. По-скоро зависи от индивидуалните характеристики на храносмилателната система. Смята се, че 1-2 скилидки чесън на ден са напълно достатъчни за здравите хора. Въпреки това, при обостряне на гастрит и колит, чесънът може да бъде противопоказан, тъй като е в състояние да провокира увеличаване възпалението на стомашно-чревния тракт.

Проучвания, потвърждаващи антивирусните свойства на джинджифила, все още не са направени. Основната активна съставка на този корен – гингерол – има антитоксичен ефект. Това вещество влияе върху системата от цитохроми – ензими, които участват в детоксикацията. С други думи, джинджифилът може да бъде полезен, когато процесът, който произвежда много токсични вещества, вече тече. Той може да ускори елиминирането им в случай на отравяне или приемане на антибиотици. Вирусната болест също може да провокира повишено образуване на токсични вещества. Следователно, за детоксикация, джинджифилът е подходящ в този случай. Срещу самия вирус неговите активни вещества са препоръчителни най-вече като средство за превенция.

Полезно е да се яде свеж чесън и корен от джинджифил, но ако искате да се възползвате от защитните им сили, предпочитайте хранителни добавки, в които има чесън и джинджифил. Освен, че са пречистени, концентрацията на тези две полезни подправки е много по-висока.

Не прекалявайте с аскорбиновата киселина

Друг популярен начин за предотвратяване на вирусни инфекции е приемането на витамини, особено аскорбинова киселина. Витамините обаче трябва да се пият разумно. Например, в случая на аскорбиновата киселина трябва да се спазва стриктно дозировката.

Витамин С участва в синтеза на интерферони. Това са протективни протеини, които са първата бариера срещу инфекцията в нашето тяло. Интерфероните се произвеждат върху лигавиците на носа, устата и дихателните пътища. Без участието на витамин С в организма не се произвеждат хормони и ензими, участващи в имунните отговори. Въпреки това, големите дози витамин С, приети като превантивна мярка, могат да увеличат пропускливостта на капилярите и да засилят всяко възпаление. Следователно, витамин С във високи дози се предписва като кратък курс и само по преценка на лекаря.

За профилактика на вирусни инфекции се използват стандартни дозировки на аскорбинова киселина – 1000 мг. на ден.

Напълно възможно е да получавате достатъчно количество витамин С и с храната. За да направите това, включете в диетата си зеленилистни зеленчуци, цитрусови плодове, тъмни плодове (боровинки, касис). Последните съдържат също рутозиди и полифеноли, които ще подобрят усвояването на витамин С.

За да се засили антивирусната защита е добре да се използват заедно желязо, цинк, фолиева киселина, витамин С, дехидрокверцетин (вещество, което „вмъква“ цинка в клетката, където той осъзнава своята антивирусна функция). В отделни случаи можете да приемате добавката Омега-3, както и витамини от група В, но поотделно.

Месо срещу усложнения

По време на епидемия е особено важно да има достатъчно протеини в диетата. Това се дължи на факта, че протеините са основният строителен материал за всички клетки и активни вещества на нашето тяло. С тях се изграждат и клетките на имунната система, хормони и ензими, които участват в имунните реакции и детоксикацията.

Друг важен момент – от протеина се прави хемоглобин, който пренася кислород до всички органи и тъкани. И както знаете, именно хипоксията причинява усложнения след редица вирусни инфекции, включително след коронавирус.

Освен протеини по време на епидемията, диетата ви трябва да съдържа омега-3 и омега-6 полиненаситени мастни киселини, които се намират както в растителните, така и в животинските продукти. Но тъй като по правило Омега-6 е в много продукти, ние го използваме в изобилие. И когато тази киселина е твърде много, в организма започват проблеми – кръвоносните съдове се стесняват, кръвта се сгъстява и имунитетът намалява. Най-вече Омега-6 се намира в слънчогледовото масло, затова използвайте не повече от 1 ч.л. за един ден.

Омега-3 мастните киселини са разделени на три вида: алфа-линоленова (намира се в ленените семена и лененото масло), ейкозапентаенова и докозахексаенова (намира се в мазната морска риба). Именно Омега-3 мастните киселини ще облекчат възпалението в организма, както и ще регулират тежестта на цитокиновата буря – състояние на прекомерно активиране на имунната система в отговор на среща с вируса. Това състояние е причина за тежкото протичане на много вирусни инфекции, включително и COVID-19.

По време на епидемия, както и при най-банален грип, не бива да се приемат никакви сладки храни, под никаква форма. Излишните прости захари в диетата допринасят за развитието на инсулинова резистентност. Това състояние почти винаги е свързано с увеличаване на системното възпаление в организма. Последното значително износва имунната система. И когато се наложи да съберем всички ресурси и да ги насочим за борба с вирусната инфекция, те просто не са достатъчни. В допълнение, излишъкът от глюкоза в кръвта реагира с протеини, като ги окислява. Този процес се нарича гликация. Гликираните протеини не могат напълно да изпълняват своите функции. Това се отнася и за хемоглобина, който носи кислород, както и хормоните и ензимите, които участват в имунните реакции.

Топ 5 имунни продукти

По време на пандемия вашата храна трябва да съдържа :

1. Черен дроб. Рекордьор по съдържание на желязо, което участва в синтеза на хемоглобин. Той е важен за предотвратяване на клетъчната хипоксия, която е основната причина за развитието на усложнения след вирусни инфекции.

2. Риба. Съдържа фосфолипиди. Те влизат в сърфактанта, облицоващ алвеолите на белите дробове. Важен е за поддържане на здравето и нормалната им функция. Плюс това, фосфолипидите в рибата намаляват възпалението в организма. Освен това рибата е отличен източник на лесно смилаем протеин.

3. Зеленолистни зеленчуци. Отличен източник на антиоксиданти и фибри. Първите са важни за защита на имунните клетки от свободните радикали, вторите са основната храна за чревната микрофлора, която осигурява до 60 процента от имунната защита в нашето тяло.

4. Горски плодове Особено такива с тъмни нюанси. Отличен източник на антиоксиданти, които в комбинация с полифенолите се усвояват много по-добре.

5. Подправки като чесън, мащерка, къри, куркума, червен лук. Те съдържат различни вещества, които стимулират образуването на имунни клетки.

Източник: kp.ru

уред за сребърна вода
Сребърната вода помага при много здравословни проблеми

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *